logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer DEH-P7000R - radio nie włącza się po naprawie luzów styków

sylpaw1 07 Kwi 2006 22:35 1134 8
REKLAMA
  • #1 2504553
    sylpaw1
    Poziom 11  
    Odziedziczyłem po poprzednim właścicielu samochodu radyjko jak w temacie. Grało pięknie, ale.. Nauczony poprzednimi doświadczeniami, (2 radia i szyby w plecy) wyciągałem całe radio tj panel i obudowę z samochodu. I po którymś wyciągnięciu zaczęły się luzować styki. Dopiero wtedy wpadłem, że lepiej radio wyciągać z kabelkami - lepiej dokupić (naprawić) kabelki niż radio. Zaczęły na chwilę zanikać raz lewe głośniki, potem tylne potem jeszcze coś, na zmianę. Po poruszeniu obudową sytuacja się normowała aż... Postanowiłem usunąć luzy i rzeczywiście już było ok ale chciałem coś poprawić i wiadomo. Operacja się udała, pacjent zmarł. W tej chwili radyjko nawet się nie zapala, chociaż dostaje na swoje wejście napięcie tam gdzie trzeba, czyli w dwóch miejscach (6 i 16 styk)12 V i raz masę (8 styk) - zgodnie z opisem na http://www.studio24.prv.pl/ - sprawdzone na drutach wew. obudowy. Nigdzie nie widzę mechanicznych uszkodzeń, przerwanych scieżek itp. Na chłopski rozum, to awaria powinna być gdzieś tu. Ale brak mi pomysła. Jeżeli to coś skomplikowanego to się poddam, naprawiałem chałupniczo płyty głowne komputerów ( gdzie było widać uszkodzenia np kondensatorów) ale caraudio nie ruszałem. Dzwoniłem nawet do serwisu Pioneera ale powiedzieli mi 50zł ekspertyza 120zł robocizna plus części.
    Może gdzieś w nieautoryzowanym będzie taniej bo tylu za naprawę to chyba nie warto dać. Lepiej sprzedać panel, pilota i całą resztę komuś na części. Reasumując:
    Jeśli to nieskomplikowane, to pomórzcie.
    Jeśli trudne, to ile waszym zdaniem może to kosztować?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2504994
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam sprawdź czy masa ma połaczenie z obudową oraz naprawdę pożadnie ścieżki nie opisujesz czy zrobiłes zwarcie czy zamieniłeś biegunowosc . A tak naprawdę to lepiej zmienic kostkę z kabelkami tam są piny żeńskie , które często nie kontaktuja przy częstym wyciaganiu radia . Łączenie kabelków powinno byc dokładne i miec dobra izolacje . dokładnie pomierz dokad dochodzi napiecie . pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2505000
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Podłączyć dla sprawdzenia bez kostki bezpośrednio w punkty lutownicze.
  • #4 2508638
    sylpaw1
    Poziom 11  
    Sprawdziłem w punktach lutowniczych po drugiej stronie płytki (dno) napięcie dochodzi - w tych trzech miejscach. Nie zrobiłem żadnego zwarcia, - radio po prostu przestało działać. Może podpowiecie co dalej - gdzie dalej mierzyć napięcie lub co innego. Na razie dzięki za chęci.
    Pozdr
    SP
  • REKLAMA
  • #5 2508786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2509844
    sylpaw1
    Poziom 11  
    Też mi to pasowało, ale żadnego bezpiecznika nie znalazłem, ani nic co by go przypominało.
    Pozdr
  • #7 2510309
    Śniący
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Może coś się w panelu obluzowało albo panel nie łączy z resztą radia.
  • #8 2510777
    sylpaw1
    Poziom 11  
    A jak to sprawdzić, bo na "oko" wszystko jest ok.
    Pozdr
  • #9 2514478
    sylpaw1
    Poziom 11  
    Powiedzcie mi czy dobrze rozumuje.
    Zabrałem się do pomiarów napięcia zgodnie z "Service manual". Na stronie 19 tej książeczki serwisowej wychodzi mi, że na zailaniu (kabel red) napięcie idzie przez rezystor R 951 i na jednym jego końcu powinno być to 12 V (na drugim też prawie tyle). U mnie na tym rezyst. i z jednego i z drugiego końca jest 0. Mierzyłem pomiędzy masą a końcami rezystora. Czy mogę spokojnie doprowadzić 12V do tego rezystora? Wychodzi mi bowiem, że 12V ginie na drodze od zacisku do tego rezystora. Co o tym sądzicie???
    Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Pioneer DEH-P7000R po wielokrotnym wyjmowaniu z samochodu zaczął mieć problemy z luźnymi stykami, co powodowało zaniki dźwięku w głośnikach. Po próbie naprawy styków radio przestało się włączać mimo obecności napięcia 12 V na pinach 6 i 16 oraz masy na pinie 8, zgodnie z dokumentacją. Sprawdzono połączenie masy z obudową oraz ciągłość ścieżek, nie stwierdzając zwarć ani uszkodzeń mechanicznych. Sugerowano wymianę kostki z kabelkami, gdyż piny żeńskie często tracą kontakt przy częstym wyjmowaniu radia. Zalecano podłączenie bezpośrednio do punktów lutowniczych w celu wyeliminowania problemów z kostką. Sprawdzono również obecność bezpiecznika, którego jednak w urządzeniu nie znaleziono. Podejrzewano możliwe obluzowanie panelu przedniego i brak prawidłowego połączenia z resztą radia. Wykonano pomiary napięcia na rezystorze R951 zgodnie z serwisową instrukcją, gdzie stwierdzono brak napięcia na obu końcach rezystora, co wskazuje na przerwę w zasilaniu przed tym elementem. Pojawiła się sugestia doprowadzenia napięcia 12 V bezpośrednio do rezystora w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA