Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sonda lambda 5 przewodów schemat

Slawek J 11 Apr 2006 10:40 4588 3
    Slawek J
    Level 30  
    Mam pytanko odnosnie czym steruje lub do czego jest podlaczona sonda lambda w samochodach wyposazonych w gaznik pierburg 2ee czyli glownie w VW Golf mk II, gdyz czesto ten gaznik trapiony jest usterkami a szczegolnie problemem sa tu wolne obroty ktore sa albo za wysokie lub faluja.
    Sam mialem kiedys taki problem ale u mnie wystarczyla wymiana przewodow podcisnieniowych.
    grzestv
    Level 28  
    do sterownika tegoż gaźnika
    Slawek J
    Level 30  
    A tak jasniej jesli mozna. Bo taka odpowiedz to mi sie sama nasunela tylko czym dokladnie, do czego sygnal z niej dociera i co sie dzieje przy jej uszkodzeniu. Chodzi mi oczywiscie o konkretny model silnika zasilany gaznikiem pierburga ecotronic.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    wojtula11
    Level 18  
    Witam ! Pracę sondy ( jeżeli jest dobra) , można zaobserwować po pracy przesłony wstępnej gaźnika - często nazywanej przesłoną ssania . Po rozgrzaniu silnika , na wolnych obrotach widać wyraźnie jak przesłona pracuje . W miarę zubożania mieszanki przesłona się przymyka gdzie po chwili uchyla się . Podłączając tester sondy w układ można to ładnie porównać . Przy uszkodzeniu sondy często na wolnych obrotach przesłonę przymyka tak ,że motor potrafi się przylać . Przy odpięciu sondy sterownik wejdzie w tryb awaryjny i ustawi przesłonę w jednym położeniu. Sorry za wywód . Pozdrawiam Wojtek