logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda 5 przewodów w gaźniku Pierburg 2EE VW Golf II – schemat i podłączenie

Slawek J 11 Kwi 2006 10:40 5272 3
REKLAMA
  • #1 2515547
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Mam pytanko odnosnie czym steruje lub do czego jest podlaczona sonda lambda w samochodach wyposazonych w gaznik pierburg 2ee czyli glownie w VW Golf mk II, gdyz czesto ten gaznik trapiony jest usterkami a szczegolnie problemem sa tu wolne obroty ktore sa albo za wysokie lub faluja.
    Sam mialem kiedys taki problem ale u mnie wystarczyla wymiana przewodow podcisnieniowych.
  • REKLAMA
  • #2 2515855
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    do sterownika tegoż gaźnika
  • REKLAMA
  • #3 2524317
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    A tak jasniej jesli mozna. Bo taka odpowiedz to mi sie sama nasunela tylko czym dokladnie, do czego sygnal z niej dociera i co sie dzieje przy jej uszkodzeniu. Chodzi mi oczywiscie o konkretny model silnika zasilany gaznikiem pierburga ecotronic.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 2525126
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam ! Pracę sondy ( jeżeli jest dobra) , można zaobserwować po pracy przesłony wstępnej gaźnika - często nazywanej przesłoną ssania . Po rozgrzaniu silnika , na wolnych obrotach widać wyraźnie jak przesłona pracuje . W miarę zubożania mieszanki przesłona się przymyka gdzie po chwili uchyla się . Podłączając tester sondy w układ można to ładnie porównać . Przy uszkodzeniu sondy często na wolnych obrotach przesłonę przymyka tak ,że motor potrafi się przylać . Przy odpięciu sondy sterownik wejdzie w tryb awaryjny i ustawi przesłonę w jednym położeniu. Sorry za wywód . Pozdrawiam Wojtek
REKLAMA