logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WFB-1604 - silnik nie działa mimo sprawnego programatora

Mac-Gayver 15 Kwi 2006 19:58 5016 10
REKLAMA
  • #1 2532029
    Mac-Gayver
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem z pralką, a dokładnie z silnikiem. W ogóle nie rusza. Programator sprawny, układ scalony w sterowniku i triak wymieniony, ale to i tak nie pomogło.
    Programator chodzi, a silnik na każdym progamie stoi.
    Pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 2532063
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 131
    Zacznij od sprawdzenia szczotek w silniku.
  • #3 2532174
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Sprawdź, czy jest sprawna prądniczka tacho.
  • REKLAMA
  • #4 2536214
    Mac-Gayver
    Poziom 11  
    szcztotki i pradniczka sprawne. silnik po calkowitym wyciagnieciu dziala....
    nie wiem juz co to moze byc:(
    POMOCY
  • Pomocny post
    #5 2536278
    rj166
    Poziom 15  
    Ściągnij z modułu przewody z zacisków F i N i połącz je. Ustaw jakikolwiek program i włącz pralke , jeśli pojawią się obroty (UWAGA! - OBROTY BĘDĄ NA FULL) to masz usterke w module, jeśli nie to usterka w okolicach programatora (przeważnie styki silnikowe w pierwszym panelu od strony silniczka)
  • #6 2536555
    karl1982
    Poziom 14  
    jeżeli jest uszkodzony moduł a triak i układ scalony są wymienione proponuje sprawdzić rezystor 5,5kΩ na module (ten największy hihi)
    :D
  • REKLAMA
  • #7 2542588
    Mac-Gayver
    Poziom 11  
    teraz wiem ze juz napewno modul (zwarlem zaciski F i N i byly max obroty)...rezystor 5,5kΩ (ten najwiekszy :D )sprawdzilem i byl ok.
    W module jest uklad TDA 1085 ktory orginalnie byl w wersji "A" ale w sklepie dali mi ver. "C"....Moze to powodowac usterke....jak nie to juz nie wiem co moze byc :cry: ....moze kolor scian w lazience :D
  • REKLAMA
  • #8 2543008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2554263
    Mac-Gayver
    Poziom 11  
    Temat uwazam za zakonczony...
    Pralka jak nie chodzila tak nie chodzi...wszystko co moglo byc zrobione zostalo zrobione i tak to nie pomoglo...
    Teraz piore recznie :)
    Wszystkim co pomogli bardzo dziekuje...
    Pozdrawiam
  • #10 2554601
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    A sprawdziłeś to o czym pisał kol.Bleble
  • #11 2555177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFB-1604 ma problem z silnikiem, który nie uruchamia się mimo sprawnego programatora, wymienionego triaka i układu scalonego w sterowniku. Sprawdzono szczotki i prądniczkę tacho, które są sprawne. Silnik działa po całkowitym wyciągnięciu z pralki. Test polegający na zwarciu zacisków F i N w module sterującym powoduje pełne obroty silnika, co wskazuje na uszkodzenie modułu. Rezystor 5,5 kΩ na module jest sprawny. W module znajduje się układ TDA1085, który został wymieniony z wersji "A" na "C", co może wpływać na działanie. Należy również zweryfikować, czy moduł jest prawidłowo zasilany napięciem 230 V z programatora, ponieważ brak zasilania uniemożliwia pracę silnika. Pomimo wykonanych testów i wymian, problem nie został rozwiązany i pralka nadal nie działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA