logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer - na PC i na TV bas jest. Po włączeniu muzyki świszczy.

dado00 16 Kwi 2006 16:50 1667 20
REKLAMA
  • #1 2534527
    dado00
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    witam
    problem polega na tym ze
    jak ogladam tv badz film na kompie to bas jest super ale jak wloncze muze to dzieje sie lipa :/ a mianowicie zaraz zaczyna swiszczeec powietrze w br membrana za bardzo sie wychyla i bas jest lipny
    glosnik to stx 22/120/8/ss obudowa jakies 33 litry br 6.8 narazie 12 cm
    co mozna z tym zrobic przy muzie cewka potrafi walnac o magnes i bas jest kiepski a przy filmie badz tv przy takim samym wysterowaniu ,a nawet wiekszym bas jest nieziemnski i cewka niestuka membrana sie tak niewychyla a bas jest taki jak bym siedzial przy przejezdzajacym pociagu
    ma ktos jakis pomysl ??

aha zasilanie to trafo 2x22V 250W ,mostek tda 7294 , kondki 4x4700uF filtr subtoniczny , filtro dolno przepuystowy aktywny
  • REKLAMA
  • #2 2534826
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    wsadz go do mniejszej obudowy, 33l to za duzo!
  • #3 2534844
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Ja mam ten sam problem a mam obudowe 27l
  • REKLAMA
  • #4 2534860
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    to mozecie jeszcze zmniejszyc do ok 20l, a jak dalej bedzie walic o nabiegunnik to moze przesterowany wzmacniacz albo ma taką wade ta seria glosników!!
  • REKLAMA
  • #5 2534871
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ale kiedy okazało sie ze mam za mały br i powstawały mi swisy to postanowiłem ze zmienie go na wiekszy. Zatkałem otwor na stałe bo umieszczam go w innym miejscu. Powstała mi w tedy obudowa zamknieta. Wakt ze bas zniknał i problem taz. Ale to nie razwiazanie bo sub gra tragicznie 00000 bassu!!!
  • REKLAMA
  • #6 2534872
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Jakie strojenie?
    Jak ci swiszcze powietrze to:
    za mala srednica br albo powietrze gdzies ucieka.
    Obudowa nie jest az tak strasznie duza, mozesz zmniejszyc do tych 30 litrow.
  • #7 2534877
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Po 1 to wiem co to powoduje i zmienilem br na wiekszy
    Po 2 ubudowa nie ma prawa byc niesczeln gwarantuje

Dodano po 17 [sekundy]:

Po 3 strojona na 42Hz
  • #8 2534904
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Mały otwór= duża prędkość powietrza=świszczenie.
    Subsonic wyżej ustroić tam gdzie się kończy sziałanie otworu BR, bo później to chodzi jak bez obudowy.
  • #9 2534991
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Czasami powietrze świszczy, gdy "przez przypadek" któraś śrubka od głośnika "się poluzowała", ale również powietrze może się wydostawać spod kołnierza otworu, gdy jest nieodpowiednio wklejony.
  • #10 2535770
    dado00
    Poziom 19  
    br moze i jest zamaly
    ale niech mi ktos wytlumaczy dlaczego jak ogladam jakis film na kompie badz program tv to sub potrafi zatrzesc pokojem i nic niestuka nic nieswiszczy nawet membrana tak nieszaleje ale jak wloncze muze to tak wlasnie potrafi sie dziac
    po swietach planuje zmniejszyc obudowe i wydluzyc troche br zobaczymy co to da
    moze ktos mi wytlumaczyc co dokladnie znaczy ze wzmacniacz sie przesterowywuje ?? bo mi sie wydaje ze jest do niego podawany za duzy sygnal
  • #11 2535793
    yvr
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    A moze to jest wina jakichs przesuniec fazowych? Moze masz jakos dziwnie skonfigurowane wyjscia na karcie w mikserze, albo masz poustawiane jakies dziwne rzeczy w programie ktorym odtwarzasz muzyke. Dziwne to. W sumie na moje oko nie wyglada to jakby problem lezal w obudowie albo tunelu - przeciez niskie czestotliwosci w filmie to te same niskie czestotliowsci co w muzyce....
    Ma ktos jeszcze jakis pomysl?
  • #13 2535849
    yvr
    Poziom 17  
    O widzisz. Ciezko cos powiedziec patrzac na zmontowany filtr, ale jest napisane ze "Mamy do dyspozycji dwa wyjścia w przeciwfazie".. pokombinuj z podlaczeniem.
    A co do podania na wejscie stereo: jak najbardziej tak.
  • #14 2535859
    dado00
    Poziom 19  
    oka jutro sie pobawie i napisze co wyszlo :)
    pozdro
  • #15 2536977
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ja powiem tak:
    Widze, że wzmacniacz "składałeś" już z gotowych elementów. Ja też kiedyś kypywałem włąśnie tda 7294(mostek) także w gotowych elementach tyle, ze z innej strony. Mam troche nauczke. Wzmak coprawda leży w szafie i czeka na naprawe, ale moge napisać co się z nim działo: Na pierwszy rzut oka wszystko okej, lecz basik jakby nie kontrolowany i dobrowadza głośniki do stukania o cewki, gdzioe tkwi problem? JA też nie wiem :) Może wzbudzające się tda... Może masz podobne dolegliwości...
    Dodam, że bas w filmach rózni się od tego, który jest w muzyce. Sam mam tego subika co w emblemacie, więc wiem jak chodzi na tym i jak na tym. Myśle, że to czy chodzi on dobrze w filmach zależy jedynie od tego, że podawany sygnał jest inny może niższe lub wyższe częstotliwości niż w muzyce.... Jeżeli na muzyce chodzi źle, to nie ma po co szukać problemu w tym, że w filmach chodzi dobrze. Wątpie by akras na muzyce sie coś psuło a na filmach naprawiało...;p Może nie masz aż tak wielkiego doświadczenia i wydaje ci się jedynie, że w filmach chodzi dobrze, kiedyś byłem w podobnych sytuacjach wydawało mi sie, ze coś jest dobrze a było kompletnie zepsute...
    Wina może leżeć w wzmacniaczu lub poprostu w głośniku!! A propo wzmaków albo rób sam albo kupuj od kogoś kto je robi już jako gotowe wzmaki a nie w cześciach...
    Pozdrawiam.
  • #16 2537024
    yvr
    Poziom 17  
    tony_tr napisał:

Dodam, że bas w filmach rózni się od tego, który jest w muzyce.

Ale czym sie rozni np 50Hz w muzyce od 50Hz w filmie?? Z punktu widzenia fizyki i akustyki niczym (pomijam barwe dzwieku bo nie ma w tym wypadku znaczenia). Jedyna roznica ktora moze wystapic to poziom niskich czestotliwosci - wiadomo ze w filmach sztucznie podbija sie pasmo od dolu zeby wszystko w kinie sie trzeslo przy przelatujacym smiglowcu, ale nie zmienia to faktu ze glosnikowi nie robi roznicy jakiego rodzaju 50Hz ma przenosic.

A ja spytam o jeszcze jedna rzecz: rozumiem ze filmy i muzyke odtwarzasz na kompie? Czy masz moze osobne zrodlo do muzyki? Bo moze masz wlaczone jakies cuda wianki typu "stereo expander" albo inne takie, ktore pracuja na zasadzie przesuniec fazowych miedzy kanalami. A chyba wszyscy wiemy jak na niskie czestotliwosci dziala znieksztalcenie fazy...
  • #17 2537025
    dado00
    Poziom 19  
    w altronie to plytki tylko kupilem
    jak bym mial doswiadczenie to bym niepytal bo bym pewnie wiedzial
    wyregulowalem ustawenia w karcie i jest lepiej
    a co masz do kitow altrona ?? jeszcze nigdy niemialem od nich jakiejs lipy wcisnietej

wszystko leci z kompa a dokladniej z karty sb live ct 4830 ze sterami kx
  • #18 2537077
    yvr
    Poziom 17  
    No to jedyne co mi jeszcze na mysl przychodzi to moze sprobuj odtworzyc muzyke innym programem niz ten, ktorego teraz uzywasz, chociaz to raczej nie powinno miec wplywu. Poki co mam ta sama karte co twoja i w KX-ach zamienione tylko miejscami wyjscia front i rear - u mnie nie ma zadnych dziwnych objawow.
  • #19 2540145
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Powyłączaj wszystkie wtyczki , bajery i equalizery bo to moze prowadzic do przesterowań na wejściu wzmacniacza , szczególnie equalizer w winampie to jest tragedia !! sproboj podpiąć sygnał do subbwoffera na krótko np. z discmena i zobacz jak gra ... co do suba ja sie niemęczyłem zrobiłem pudełko zamknięte 40x40x40 z OSB 22mm i wstawiłem 32/150/4sc , do muzyki full konkret bassu niebrakuje , jest szybki i impulsowy a narazie i tak napędza go jedna kostka TDA
  • #20 2605021
    emp85
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Na 99% stwierdzam ze problem stanowi zastosowany filtr. Sam mam taki i problemy z moim subem przypominaja Twoje. Dlatego z niego zrezygnowałem. Zakupiłem sprzęt audio z odpowiednio odfiltrowanym wyjściem na subwoofer i do niego podłączyłem wzmacniacz od suba. Jest duuuzzzoo lepiej!
  • #21 2605618
    dado00
    Poziom 19  
    to moze ktos sie orientuje co by mozna bylo wymienic moze wartosci elementow sa zle
    aby to poprawnie dzialalo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy subwoofera STX 22/120/8/SS w obudowie BR o pojemności około 33 litrów i strojenia na 42 Hz, który podczas odtwarzania muzyki generuje świszczenie powietrza i stukanie cewki o magnes wskutek nadmiernego wychylenia membrany. Przy oglądaniu filmów lub programów TV bas jest natomiast mocny i czysty, bez zakłóceń. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: zbyt mała średnica portu BR powodująca wysoką prędkość powietrza i świszczenie, możliwe przesterowanie wzmacniacza (mostek TDA7294 z zasilaniem 2x22V 250W), nieszczelności obudowy lub nieprawidłowe wklejenie kołnierza portu, a także konfigurację filtra subtonicznego i podłączenie sygnału stereo do filtra aktywnego. Proponowane rozwiązania to zmniejszenie objętości obudowy i wydłużenie portu BR, poprawa szczelności, regulacja strojenia subsonicznego filtra, wyeliminowanie efektów fazowych w oprogramowaniu odtwarzającym muzykę (np. sterowniki KX dla karty SB Live CT4830), wyłączenie wtyczek i equalizerów mogących powodować przesterowania, testowanie sygnału z innych źródeł (np. Discman), a także rozważenie wymiany lub poprawy wartości elementów filtra subtonicznego. Wzmacniacz z TDA7294 może mieć problemy z kontrolą basu przy muzyce, co nie występuje przy sygnale filmowym o innym charakterze częstotliwościowym. Ostatecznie wskazano, że problem może leżeć w zastosowanym filtrze aktywnym, który nie jest optymalnie podłączony lub dobrany, co powoduje nieprawidłową pracę subwoofera przy muzyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA