logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat. Co po kolei mam ustawić, żeby było ok?

misiekbm 16 Kwi 2006 18:26 3286 7
REKLAMA
  • #1 2534775
    misiekbm
    Poziom 2  
    HEJKA!
    Dzisiaj postanowiłem przenieść mój dekoder w inne miejce pokoju (oraz do innego gniazdka w którym oczywiście był sygnał do satelity) i podpinam i lipa :( nie działa, cały czas wyswietlało mi sie poszukiwanie sygnału czy cos takiego, coś tam próbowałem szukać jakieś kanały ale nic mi nie znalazło, więc podpiąłem sie pod "stare" gniazdko i też lipa :( ani jednego kanału (aha i ze zdenerwowania przywróciłem domyślne ustawienia, ale to tez nic nie dało).

Może mi ktoś z Was napisać co mam po kolei ustawiac w tym Menu zeby było ok(tak dla kompletnego laika)? talerz napewnno jest dobrze ustawiony bo jeszcze 2 godziny temu wszystko bylo OK

z góry dzieki za odp
  • REKLAMA
  • #2 2534834
    andrzej49
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    czy w tym tunerze są dwa gniazda LNB IN i LNB OUT (wejście konwertera i wyjście konwertera) i czy przypadkiem nie pomyliłeś gniazd ?
  • REKLAMA
  • #3 2534857
    misiekbm
    Poziom 2  
    no właśnie, że nie wypinalem żadnych kabli poza tymi od gniazdek, konwerter podłaczony jest podłaczony do TV kablem EURO
  • REKLAMA
  • #4 2535059
    andrzej49
    Poziom 16  
    chyba mylisz pojęcia,konwerter umieszczony jest przy antenie i połączony z tunerem kablem antenowym,przewód euro łączt tuner z telewizorem,jęzeli przenosiłeś odbiornik do innego pomieszczenia to chyba kabel antenoey odłączałeś,może podaj jaki to model tunera?
  • REKLAMA
  • #5 2535235
    misiekbm
    Poziom 2  
    tuner to SAMSUNG DSB-S305G
  • #6 2535287
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    witaj
    ja z samsungami mam niemiłą przygode na samym początku w 1 padło zasilanie ,jakis czas pózniej jechałem do klijenta i za jednym razem padły dwa dekofery ( uszkodzona głowica ) musisz zabrac dekoder i podłączyc u kogos znajomego i zobaczec jak sie zachowuje (możliwe ze konwerter uległ uszkodzeniu) i przywrócic ustawienia fabryczne
    2.jak przełączasz program na dole paska po lewej stronie powinien byc niebieski pasek (przynajmniej do połowy to jest wzkaznik syganłu)
    ps. jak masz roznielony sygnał na 2 gniazdka z jedej anteny?? zwykły rozgałeziacz czy multiswitch ?? moze przyczyna lezy tutaj
  • #7 2535338
    misiekbm
    Poziom 2  
    pasek sygnału jest czarny, czyli całkowity brak :( a kabel jest puszczony do jednego gniazdka i nie jest przecięty i wchodzi dalej w sciane i jego koncowka jest w drugim gniazdku w pokoju obok, także jak rozciąłem ten kabel i podłączyłem pod końcówke biegnącą do talerza to zobaczyłem "szukam sygnału" i tak ni cholery nic nie dało sie ustawic :(
  • #8 2535385
    andrzej49
    Poziom 16  
    Jeżeli masz możliwość sprawdzenia czy z tunera wychodzi zasilanie na konwerter to warto to zrobić (14 lub 18 V),ewentualnie podmienić konwenter na inny.Można sprawdzić tuner u znajomych,albo po świętach u dystrybutora Polsatu ,tam sprawdzą i ewentualnie wymienią ,ale to ostateczność.Konwertery też się uszkadzają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeniósł dekoder Samsung DSB-S305G do innego gniazdka w pokoju, gdzie był sygnał satelitarny, jednak tuner nie wykrywał żadnych kanałów i wyświetlał komunikat o poszukiwaniu sygnału. Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło. W dyskusji zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie kabla antenowego do gniazda LNB IN w tunerze oraz rozróżnienie kabli antenowych od kabla EURO łączącego tuner z telewizorem. Sugerowano sprawdzenie, czy tuner dostarcza zasilanie 14 lub 18 V do konwertera oraz ewentualną wymianę konwertera na inny. Zalecano także przetestowanie tunera u znajomego lub w serwisie Cyfrowego Polsatu, gdzie można zweryfikować i wymienić uszkodzony sprzęt. Wskazano, że brak sygnału może wynikać z uszkodzenia konwertera, złego podłączenia lub problemów z kablem antenowym. Użytkownik potwierdził, że kabel antenowy jest nienaruszony i podłączony do właściwego gniazdka, ale pasek sygnału pozostaje czarny, co oznacza całkowity brak sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA