logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć lampowy charakter przesteru hybrydowego?

bartp1 18 Kwi 2006 23:30 1935 7
REKLAMA
  • #1 2542273
    bartp1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Może ktoś mi poradzi, co w poniższym schemacie powinienem zmienić, dodać, wyeliminować jakieś elementy, aby przester uzyskiwany w tym układzie był wytwarzany w większym stopniu na lampie, a nie na obcinających sygnał diodach??
    Przed tą czerwoną strzałeczką na wejściu (po lewej) jest wzmacniacz operacyjny, na wyjściu którego jest mostek Gretz'a + 1 dioda zwierająca + i - mostka. Czyli na wstępie sygnał jest obcinany symetrycznie przez 3 diody krzemowe. Dopiero po tym sygnał wchodzi do układu na rysunku.

Elementy oznaczone jako 'OMIT' NIE są użyte w rzeczywistym układzie! Występują tylko na tym schemacie, sam nie wiem czemu. Pokazują, ale ich nie stosują... :-)

Z góry bardzo dziękuję za porady!
    Pozdrawiam. Bart.
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć lampowy charakter przesteru hybrydowego? Preamp 2112.jpg (60.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2542574
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Daj diody RED - czerwone zamiast tych prostowników, lub pozbądź się wogule tych diod. Zwieksz gain z wzmacniacza operacyjnego. Zamontuj też C329.

Polacz szeregowo dwa takie bloki lampowe.

zasugeruj sie blokami lead wzmacniaczy gitarowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 2544281
    bartp1
    Poziom 14  
    Hmm, dobrze radzisz:) Te knify to znam nawet. Ten C329 to w spisie ma aż 33uF ! W układzie jest jeszcze 1 lampa, która robi za brzmienia Tube Clean... Faktycznie super by było je połączyć w szereg, tylko kłopot jest potem ze sterowaniem :/
    Jak to zrobić żeby móc programowo przełączać te preampy... Mam już nawet te klucze 4053 kupione. Może by tak zrezygnować z jednego typu przesteru na rzecz tego nowego własnego na 2 lampkach??
    Acha, mówisz żebym totalnie wszystkie diody z tego mostka wywalił?!?! Toż sygnał będzie przecież strasznie wysoki chyba... Po grzyba oni je w ogóle tam dają...? w Digitech 2101 np nie dali żadnych diod, ale nie wiem jak on brzmi, bo nie miałem okazji posłuchać, a ponoć rewelacyjnie.
    A tak poza tym to dodam tylko że mowa jest o moim Digitechu 2112/2120 :)

Co myślisz o tym ?
  • REKLAMA
  • #4 2544572
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    czemu kondesator na katodzie drugiej jest "omit" ?
    On zwiększs wzmocnienie i zniekształcenia lampowe, daj go.
  • REKLAMA
  • #5 2544619
    Tremolo
    Poziom 43  
    MOim zdaniem jesli chcesz miec prawdziwe brzmienie lampy to chocbyś 2-3 takie rzeczy wstawil to nie bedziesz miał pełnego brzmienia lampowego. bo bierze się ono głównie z przesterowania transformatora wyjsciowego (które jest charakterystyczne (zaokrąglone trafo) do tego rozgrzane do czerwonosci diody wyjściowe w układzie triody lub pentody. To nawet możesz cyfrzaka wsadzić na wejscie na wyjsciu bedziesz miał lampe.

No i prosta zasada im głośniej tym większy charakter lampowy.

To bardzo dobry patent - przester z samej koncówki wzmacniacza. To brzmi jak Hendrix czy Van halen z początków kariery.

Moim zdaniem te całe digitechy i Behringery to sposób na wycignięcie pieniedzy dają lampe wartą 35 złotych i cenę podwyższają 2x.

czy to działa miałem digitecha 2112 żadna rewelacja. Lepiej sobie to sprzedac i kupic full lampe (Hughes i Kettler już za około 2800 mozna dostac. Może tak mówie bo preferuje proste konstrukcje ala Marshall 1959 i na wejściu jakiś przester typu Boss.

2112 gra ładnie, wszystko jest w miare wygodne, jak się tego używa powiedzmy 2 lata. Ale przesterowania ma ogólnie słabe, bo sa prawdopodobnie probkowane tak jak w Zoomie 505II.

nawet na omawianym Marshallu nie mogłem uzyskać należytego sustaina.

Może lepiej jest na jakichś tranzystorowcach. Ale nie wiem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2544751
    bartp1
    Poziom 14  
    darkfenriz napisał:
    czemu kondesator na katodzie drugiej jest "omit" ?

No też się dziwię, tym bardziej, że w spisie elementów podają jego wartość!?!
    Zgadzam się z tym, że koniec mocy lampowy odpowiednio przesterowany daje dodatkowy power lampowy w brzmieniu, ale nie zgadzam się z tym, że np 2112 to byle co i nie można na nim ukręcić bardzo dobrego brzmienia wedle własnego gustu.
    Kwestia jest w ustawieniu nie tyle EQ 10 punktowego za przesterem, ale w dodatkowym EQ np. 6-pasmowym parametrycznym z regulacją Q - szerokości pasm! Tu na prawdę są niesamowite możliwości, ale przyznaję, że nie mało czasu trzeba nad tym spędzić, szukając odpowiednich brzmień.
    Wielu ludziom się po prostu nie chce, lub nie wiedzą za bardzo jak to wykorzystać, więc szukają swego brzmienia w gotowych presetach i jak nie znajdują, to gadają bzdury w stylu "ten preamp jest do d....". Nic bardziej błędnego.

A czy próbował ktoś z Was może robić taki mostek diodowy, ale niesymetryczny?? Tzn. w jednej gałęzi np. 2 diody zwykłe (1N4148), a w drugiej jedna zwykła i jedna LED red ?? Jaki efekt to daje w porównaniu do 4-ech zwykłych diod.
    Takich rozwiązań, żeby zastosować same LED-y, to jeszcze nie widziałem. Czy to daje identyczny efekt, jak po prostu zwiększenie ilości diod zwykłych (tak aby spadek napięcia był taki sam)? Czy charakter brzmienia będzie wówczas inny?
  • #7 2544887
    Tremolo
    Poziom 43  
    Wole po prostu układy kostkowe od multiefektów. Wole analog, to powoli zanika. Nawet w "kostkach" powoli ładują cyfrowe efekty. jeden procek do tego 4 potki wejście wyjscie i baterie + pare elementów RC.

Problem w tym ze nie miałem sterownika stopowego do tego układu i przez to moja tak niska ocena. brzmienie świetne może nawet, eleganckie ale cyfrowe. Do echa reverbów nie mam najmniejszych uwag ale w przesterach czegos brakowało. Podobały mi się chorusy, i jakies udziwnienia. Ale ja osobiście takich rzeczy nie uzywam w swojej muzyce gram najprostszymi sposobami.

Mialem kiedyś Multiefekt Ibaneza UE400 w pelni analogowy w pełni przełaczalny z pełną regulacją (18 gałek) i tez miałem do tego uwagi. Przy nim wygrywał spokojnie ten Ibanez.

ja mam po prostu staroświeckie podejście do dźwieku i grania na gitarze (poza domem). Koniec mocy przesterowany no i 3-4 kostki te najpotrzebniejsze.

w domu gram na byle czym sasiedzi i rodzina nie pozwala na za wiele. jakiś Zoom malutki. byle grało.

Co do diod czerwonych to mają one większe spadki napięcia od zwykłych prostowniczych, na wyjściu działają jako limiter. ktos opatentował to w kostkach Bossa w pelni analogowych ale tranzystorowych. Wymieniał 1n4147 na REDy z dobrym skutkiem no i ten kondensator by się rpzydał tam w tym układzie.

nie wiesz może jakie tam panuja napiecia?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji hybrydowego przesteru gitarowego, aby zwiększyć jego lampowy charakter, czyli uzyskać większe zniekształcenia generowane przez lampę zamiast przez diody obcinające sygnał. Proponowane rozwiązania obejmują usunięcie lub zastąpienie diod prostowniczych na wejściu (mostek Gretza) diodami LED czerwonymi lub całkowite ich wyeliminowanie, co pozwoli na większy zakres przesterowania lampowego. Zalecane jest także zwiększenie wzmocnienia wzmacniacza operacyjnego oraz zastosowanie kondensatora katodowego (np. 33 µF) w celu podniesienia zniekształceń lampowych. Sugeruje się łączenie szeregowe kilku lampowych bloków przesteru, choć pojawia się problem sterowania takiego układu, który można rozwiązać np. za pomocą kluczy analogowych 4053. Dyskutowano również o wpływie przesterowania końcówki mocy lampowej i transformatora wyjściowego na charakter brzmienia, podkreślając, że prawdziwy lampowy overdrive pochodzi głównie z tych elementów. Wspomniano o różnicach brzmieniowych między układami hybrydowymi a pełnymi wzmacniaczami lampowymi, a także o możliwościach korekcji barwy za pomocą zaawansowanego EQ parametrycznego. Poruszono temat niesymetrycznych mostków diodowych (np. kombinacja diod krzemowych i LED) jako potencjalnej metody kształtowania charakteru przesteru. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do popularnych multiefektów i wzmacniaczy, podkreślając preferencje do prostych, analogowych rozwiązań oraz wskazując na przykładowe schematy lampowych kanałów przesterowanych (np. kopia Soldano z ECC83).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA