logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa prostownika 12V 200Ah: trafo, diody, regulacja, kondensatory?

Vad3r 28 Maj 2003 10:36 6342 3
  • #1 229334
    Vad3r
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.

Otoz musze zbudowac prostownik do ladowania akumulatora ok 200A/h 12V. Z mlodzienczych lat pamietam teorie, ze powinno sie ladowac pradem 10% pradu znamionowego czyli w tym przypadku 20A choc pewnie przydalby sie prad takiego prostownika max 50A. W zwiazku z tym mam kilka pytan :

1. Jakie mocy musialoby byc trafo ? ( toroidal )
    2. Jakie diody lub mostek ( A )
    3. Czy w prostowniku takim stosuje sie kondensatory czy tez nie - slyszalem ze brak kondensatorow lepiej odsiarcza sam akumulator.
    4. Jak rozwiazac regulacje, bo raczej o przelaczniku zaczepow nie ma mowy - jakas regulacja po stronie pierwotnej
    5. Moze jakis gotowiec ?

Z gory dzieki za pomoc.
  • #3 229925
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

W dzisiejszych czasach troszeczkę się pozmieniały wymagania akumulatorów. Są one bardzo dobrze opisane w ostatnim numerze EP 5/2003. Analizując przedstawione dane wydaje się, że najlepsza jest metoda mieszana : do napiecia 13.8V stabilizacja prądu ,a po osiągnieciu tego progu przejście na stabilizacje napięcia i dalsze ładowanie do zaniku prądu ( prąd podtrzymania na poziomie 100ma). Problem odsiarczania nie powinien byc istotny przy obecnej cenie i dostepności akumulatorów. Oczywiście można to zrobić dodając generator o wypełnieniu 1/4 . przez 3/4 akumulator jest ładowany prądem 0.1C ,a przez 1/4 rozładowywany prądem 0.01C. Cykl ładowania ok 30 godzin z zastosowaniem nadzoru temperatury akumulatora.
    Osobiście wybrałem tę metodę i zastosowałem sterowane żródło prądowe na MOSFET, trzy komparatory i troche logiki CMOS. Jak skończe to podzielę się spostrzeżeniami.

Pzdr.

:arrow: jozefg

Przepraszam, nie zajrzałem pod link. Równolegle miałem kilka wiadomości na skrzynce. Z opisów wnioskuję (brak RAR na dysku tej maszyny), że prostownik daje prąd pulsujący i elementem wykonawczym jest tyrystor natomiast w swojej konstrukcji stosuję prąd stały, po filtracji na pojemnosci 0.050F.
  • #4 229960
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 745
    :arrow: Mariusz Ch.
    A nie zwróciłeś uwagi że układ do którego link podał POLO2 niechcący spełnia te wymogi?
    A był robiony 3 lata temu....
REKLAMA