logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie lokalu 3 sale. Pilnie prosze o pomoc

UnnamedYesusiq 21 Kwi 2006 20:51 2493 27
REKLAMA
  • #1 2552247
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam. Mam problem z doborem sprzetu na lokalik 3salowy główna sala 40m² i dwie po 20m². Chcialbym sam złożyć odpowiednie nagłośnienie.
    Nie jest to lokal dyskotekowy lecz cafee/club, drobne imprezki okolo 50 osób.
    Moje oczekiwania:
    -sprzęt który byłby w stanie nagłośnić te sale ( głowną sale bardziej anieżeli dwie pozostałe)
    -możliwie niedrogo chodź tu zobaczę po waszych sugestiach i cenach sprzetu jaki zaproponujecie.
    -nie ma być to nagłośnienie dyskotekowe (we wcześniejszej cafe dodam tylko że wisiały sobie głośniczki creativa 8 satelitek i sub i wcale nienarzekałem pomieszczenie mniejsze chodź zadziwiło mnie to 'pseudonagłośnienie' pozytywnie)
    -różne rodzaje muzyki regge, blues, rock, r'n'b, czy muzyka techniczna.
    -możliwie niewielkie gabaryty kolumienek+jakiś sub lub nawet trzy na kazda sale po jeden tu rownież proszę o sugestie jak to wszystko rozłożyć i rozmieścić

Przyjmijmy że sale sa to bardziej kwadraty anieżeli prostokąty.
    Ja osobiscie myślałem nad czymś takim:
    na sale głowną 4 kolumny na dwie pozostałe po dwie kolumny podwieszone pod sufit jak i na głównej. Na najwiekszej jakiś sub. Tylko właśnie co to ma być za sprzet na jakich głośnikach+ jaki wzmacniacz.
    Proszę pilnie o pomoc muszę zrealizować założenie jak najszybciej.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2552520
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Przede wszystkim rysunki i kubatura sal. No i orientacyjnie jaka jest granica kosztów. Wtedy na pewno coś wykombinujemy

Jeszcze pytanie, gdzie parkiet, gdzie stoliki itp. Im wiecej informacji tym lepiej.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #3 2552713
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Mniej więcej wszystko narysowałem koszta narazie zobaczymy ile by to wyszło.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nagłośnienie lokalu 3 sale. Pilnie prosze o pomoc rysunek cafe.JPG (80.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2552807
    Kwaczor

Zawsze pytam, bo to wstępnie daje orientacje jak projektować zestaw. Na co można sobie pozwolić. To sporo ułatwia.

Tak wstępnie, to 8 kolumienek na głośnikach 10"(w tych mniejszych salach nawet i 8"). Sub na dużej sali 15". Wzmacniacze 3szt by się przydały (na duża sale na sub duza sale na górki i trzeci na te 2 sale)
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #5 2552852
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Problem w tym ze ja niemam pojęcia ile to może wsztstko wyjść dlatego póżniej będziemy się martwić i obniżać lub podrasowywać konfigurację.

A więc po 2 kolumienki 8"+chyba jakis driverek na małe sale. 4 na salę dużą +sub 15". Więc wstępnie mamy ile sztuk tego potrzeba. A teraz gorsza sprawa. Jaka konfiguracja?
  • #6 2553261
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    napisz ile masz pieniedzy na to przedsiewziecie, wtedy mozna powiedziec cos o konfiguracji i o klasie sprzetu. Znasz sie na konstruowaniu zestawow glosnikowych ? Masz znajomego stolarza ktory zajmnie sie drewnem ? Czy chcesz kupic gotowe kolumny ?
    Pozdrowienia.
  • #7 2553462
    Kwaczor

Można podejść do sparwy następująco:

Mała sala:
    Beyma 8BR40 (129zł/szt)
    Beyma T2010 (91zł/szt)

Duża sala:
    Beyma 10BR60 (224zł/szt)
    Beyma T2030 (115zł/szt)

Na bas może być spokojnie STX GDN 38-300 (185zł).

Nie wiem czy uderzać w te rejony cenowe czy zupełnie inne.

W tym przypadku dysponujemy mocą 100W na małe sale i 700W na dużą

Co do ewentualnyc poprawek, to można zastosować na dużej sali 4 zestawy takie jak na małej.

Te głośniki to nie jest typowa estrada.
    Konto firmowe:
  • #8 2553855
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam. Oj myślę że to chyba ponad moje finanse i to dość grubo. Jestem na etapie remontów wiec 'lokal' jest jeszcze niewykończony a niechciałbym wtopić sobie kasy w sprzęt nie mając skończonego lokalu. Całość ze wzmacniacczami przy tej konfiguracji wyszłaby około 3000zł jak nie więcej.
    Wezmę ta konfiguracje pod uwage jednak.

Prosze o dalsze propozycje.
    Pozdrawaim
  • #9 2555349
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Wstępnie chodź to się może zmienić chciałbym przeznaczyć na wszytko okolo 2000zł/2500zł ale raczej 2tys. Czy wzmacniacz na dużą salę mogłby być to model np jakiejś yamahy z wyjściem na 2 pary kolumn?
  • #10 2555726
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    jaki kolwiek domowy sprzęt odpada (myślisz pewnie o domowym ampli ) to sie szybko zniszczy a do japońców częsci drogie .......

wzmacniacz jeśli mała kasa to najlepiej jakiś polski staroć estradowy tanie i niezniszczalne .........np teraz na allegro elektronika wk120 za 100 zł to ma 120wat/4om

przede wszystkim w gre wchodzi tylko stereo ?? czy we wszystkich 3 pomieszczeniach będzie grana ta sama muzyka czy rózna ??(to ważne ułatwi sprawe ile wzmacniaczy i mikserów)

kolumny na małych głosnikach ZAWSZE daje sie wtysoko np podwieszone pod sufit pod kątem w ludzi ......

no i ma być muza masakrycznie głosno w każdym pomieszczeniu czy bardziej kameralnie (do piwka chleba przygrywać )
  • #11 2555734
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Proszę uważnie czytać temat. Piszę że to nie ma być dyskoteka. Muza jednakowa we wszystkich salan naraz. Z podwieszeniem sprawa oczywista tak zamieżałem.
  • REKLAMA
  • #12 2556986
    Kwaczor

Jeszcze mi jeden pomysł przyszedł do głowy.

Można kupić końcówkę mocy np DAP P-700. To jest koszt około 750zł. Ten wzmacniacz zasilałby wszystkie podwieszane kolumny. Pod jeden kanał podłączone by były zestawy z mniejszych sal, a pod drugi kanał na tej wiekszej sali. Wzmacniacz ma oddzielna regulacje wzmocnienia na każdy kanał, więc to by mogło styknąć. Stracimy wtedy stereo, ale z tego co wiem, to nie jest najważniejsze w takim wykorzystaniu. Możliwe, że starczy nawet DAP P-500. Wtedy byśmy mogli policzyć koszty i zobaczyć na jaki subwoofer wystarczy itp.

Akceptowalne rozwiązanie??
    Konto firmowe:
  • #13 2557216
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    myślę że akceptowane
  • #14 2557250
    Kwaczor

Nie znalazłem jeszcze nigdzie informacji na temat tego c tam będzie grane. Czy to będzie sobie radyjko grało, czy jakis DJ też okazyjnie. I czy wliczać koszty miksera, CD itd, czy tylko końcówki i nagłośnienie.
    Konto firmowe:
  • #15 2557252
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    chodź mam nadzieje że niebędzie to bardzo duża różnica miedzy stereo a mono.

Dodano po 2 [minuty]:

Będzie to na zasadzie serwera z utwórami każdy przy stanowisku komputerowym będzie mogł sobie zamowić utwór jaki chce. A na imprezkach to poprostu z kompa mp3 czy cd czasem zadnych dj.
  • #17 2559340
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Trzeba jeszcze wziac pod uwage fakt ze sam sub bedzie to koszt okolo 600 zl 200zl glosnik 300zl wzmacniacz + jakies dodatki wykonczeniowe ktore wcale nie sa takie drobne...

a jesli juz przy wzmacniaczu jestesmy to czy ten by byl odpowiedni?:

http://allegro.pl/item98016210_mega_moc_najlepszy_w_swojej_klasie_600w_do_suba_.html

w grę niewchodzi budowa- nie mam czasu.
  • #18 2559602
    Kwaczor

Na górki to tak:

8 kolumn na głośniku Tonsil GDN 20/60/3,4 (4ohm, 60W) + STX GDWT9/150/8/PJ.

To daje 832zł na głośniki. Zwrotnica może być prosta, tylko na wyskie tony. To będzie kosztować jakies maks 10zł na paczke.

Wiec mamy 912zł. Zrobienie paczek pochłonie troche kasy. Najtaniej wychodzi oklejenie wykładziną.

Spokojnie wystarczy do tego DAP P-400 - 590zł

To daje około 1500zł nie licząc skrzynek. Oszczędności można poszukać stosując zamiast GDN 20/60 GDN 20/40. Wtedy można urwać jakies 160zł dodatkowo.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #19 2560502
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    myślę że ok

Tylko prosilbym jezeli to tylko mozliwe o obliczenie poczek dlugosci tuneli etc... mi to jeszcze najlepiej niewychodzi wiec niechcialbym ryzykowac |:

A na bas to tak jak mowilismy stx 38-300 + ten wzmacniacz co podalem w poprzednim poscie bedzie ok?

Pozdrawiam
  • #20 2561217
    Kwaczor

Co do tego wzmacniacza mam jedno zastrzezenie. Moc transformatora. Jeżeli ten wzmacniacz ma oddac 300W, to transformator mógłby miec około 500W. A ten ma tylko 350. Może uda się zamówić bez trafa i kupić mocniejsze( z tymi samymi napięciami).
    Konto firmowe:
  • #21 2561666
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    OK. Dowiem sie czy sie da kupic bez. A jaki by był koszt takiego 350VA ile by mi musial mniej wiecej spuscic z ceny? No i ile bym musial dolozyc na taki 500W. Takie tylko pewnie na zamowienie...

A co do paczek. Czy bylbys wstanie wyliczyc je? Mowa o gorkach bo mysle ze sub to ktorys projekt z elektrody.

Co do wysokotonowego stx'a... moze takie moje mylne zludzenie ale czy bedzie on wydobywal z siebie dzwiek jakosciowo dorywnujacy temu z tonsila?
  • #22 2561690
    Kwaczor

Może STX to nie rewelacja, ale w tej kategorii cenowej jest niezle. Jak go odciać powyzej 5kHz, to jest OK. Najlepiej by było jakby grał wtedy z GDN20/60. GDN 20/40 ma gorsze pasmo.

Obudowy i zwrotnice mogę policzyć.
    Konto firmowe:
  • #23 2561698
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Rozumie. Za policzenie obodow i zwrotek bylbym bardzo wdzieczny.
  • #24 2571902
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam. No coz muszę odswiezyc temat.
  • #25 2572104
    DarekK.
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam, czytam posty i czegoś tu nie rozumię. Dwie sale po 20 m i jedna 40 mertowa chcecie nagłośnić 300-400 watami. Przecież to zabójstwo. Dwie małe salki muszą mieć oddzielny wzmacniacz np.2x35 W. W dużej 2x100 W. A głośność zależy tylko od sprawności kolumn. W małej salce odsłuch będzie i tak, w granicach 5-10 W. Przecież tam stoją komputery i nikt nie będzie pracował przy dudniącej muzyce. Na dużej sali zainstaluj 4 szt starych Altusów 140( najlepiej kupić używane i wymienić membrany lub tylko resory koszt naprawy 45 zł szt.) i gwarantuję Ci, że imprezki nagłośnisz wspaniale. W małych salkach dwudrożne Altusy(Altony) 40W(60W). Również w czterech rogach sali. W wersji bardziej ekonomicznej wystarczy po dwie kolumny na każdą z sal. 25 lat temu kiedy robiłem dyskoteki sala 100 m nagłaśniana była 2x 150 W i cztery Altusy 140W( po dwie równolegle na kanał). A cztery lata wstecz nagłośniłem Halę sportową wzmacniaczem 4x50 W i sześcioma kolumnami 150 W z Wolumena( producent kolumn z Żyrardowa) i pracują do dnia dzisiejszego. Pozdrawiam.
  • #26 2572205
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Na małe sale ok. Mysle ze starczylaby jedna kolumna na tonsil 20/603,4 + gdwk 9-150 na jedna sale. Ale na duże to po pierwsze altusy to jest kawal kolumny a juz 4 sztuki troche beda zajmowac. Koszta podobne. A chce podwiesic kolumny wysokosc to okolo 2,8m wiec przeszkadzaly by. Pozatym skutecznosc 4x tonsil 20/60/3,4 +gdwk 9-150 jest optymalna co do wielkosci ze tak powiem w porownaniu z altusami...
  • Pomocny post
    #27 2579698
    Kwaczor

Witam

Byłem w pracy ostatnie kilka dni, ale już przygotowałem:
    Załączniki:
    • Zestaw dwudrożny na głośnikach Tonsila o średnicy 20cm.pdf (206.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru nagłośnienia do lokalu z trzema salami: główną o powierzchni 40 m² i dwiema mniejszymi po 20 m² każda, przeznaczonego na kameralne imprezy do około 50 osób, z muzyką różnorodną (reggae, blues, rock, R'n'B, muzyka techniczna). Wymagania obejmują sprzęt o umiarkowanej mocy, nieduże gabaryty kolumn oraz rozsądny budżet około 2000-2500 zł. Proponowano konfiguracje z kolumnami na głośnikach 8" i 10", subwooferem 15", wzmacniaczami estradowymi (np. Elektronika WK120, DAP P-400, P-500, P-700) z możliwością zasilania kilku sal jednym wzmacniaczem stereo lub mono. Dyskutowano o wyborze głośników niskotonowych STX GDN 38-300 oraz wysokotonowych STX GDWT9/150/8/PJ i Tonsil GDN 20/60/3,4, a także o konstrukcji obudów i zwrotnic. Zwrócono uwagę na konieczność podwieszenia kolumn w małych salach, optymalną moc wzmacniaczy dostosowaną do wielkości pomieszczeń oraz na ograniczenia budżetowe i brak czasu na budowę własnych kolumn. Alternatywnie zaproponowano używane kolumny Altus 140 i Alton 40W jako rozwiązanie ekonomiczne, choć większe gabarytowo. Omówiono także kwestie jakości dźwięku i efektywności poszczególnych głośników oraz potencjalne problemy z mocą transformatora w tanich wzmacniaczach. Całość ma być sterowana z serwera muzycznego z możliwością zamawiania utworów przez użytkowników, bez stałej obsługi DJ-a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA