logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć DSL z modemem Siemens Speedstream i routerem?

tomhub 28 Kwi 2006 17:28 2024 11
REKLAMA
  • #1 2571248
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    Witam.Tpsa założyło mi dsl-a.Podano mi adres IP maską bramę i adresy serwera dsn.Sprzęt modem siemens speedstream ma wejscie zasilające,wejscie tel i wejscie do karty sieciowej.Na jednym stanowisku dziala,ale mam 4 komputery w sieci.Podłączyłem wszystkie do switcha jeżeli wpisze w innym komputerze ip maske brame i dsn wyskakuje mi komunikat : konflikt adesu statycznego IP.(w automatycznym pobieraniu adresu nie mam lączności)Jak sobie poradzić z tym problemem.Tzn chce mieć internet na kazdym stanowisku.
    czy modem jest jakos konfigurowany przez tpsa?czy kupując router w sklepie przy tych danych jakie mam od tpsa uzyskam dostęp do internetu przez dsl?
  • REKLAMA
  • #2 2571262
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    tak potrzebny jest router sprzętowy. Po wklepaniu tych danych powinno działać.
  • #3 2571288
    tomhub
    Poziom 19  
    ok.Posiadam router EDIMAX adsl z 4 poprtami czy z tymi parametrami ruszy?czy tpsa stosuje jakies hasla?tzn czy modem jest jakoś specjalnie konfigurowany przez tpsa?
  • #4 2571359
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    "doxent" dobrze napisał.
    Powinno działać co prawda nie znam tego rutera ale usługa DSL to nie Neostrada z którą trzeba kombinować.
  • REKLAMA
  • #5 2571376
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Jeżeli chodzi najprostrzy rozdział to nawet routera nie trzeba. Poprostu wpinasz w switch i do kompów.
    Ustawienia to tak jak ci podali TP, tylko IP zmieniasz na każdym komputerze, np. jeżeli IP masz 192.168.0.1 to na następnym ustaw 192.168.0.2, później 192.168.0.3, 192.168.0.4, itd. Maska, brama i DNSy wszędzie te same.
  • REKLAMA
  • #6 2571429
    jedynygarf
    Poziom 20  
    ja Ci proponuje PLANETA BM-500 będzie ci on pieknie działał z dsl-em i podzielisz pasmo (prędkość) na poszczególne osoby
  • #7 2571796
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    ~sojer, mylisz się, z DSL od telepsów tak nie zadziała, bo masz jeden (albo pięć w szybszych wersjach) użytkowych adresów IP i dostęp będzie miał tylko ten komp, który ma wpisane to konkretne IP. Inne kompy nie będą miały dostępu. Bez routera się nie obejdzie.
    Ten Edimax spokojnie wystarczy. Wystarczy go skonfigurować i po problemie.
  • #8 2571946
    tomhub
    Poziom 19  
    Otóz po przeanalizowniu odpowiedzi i wykonaniu paru telefonow okazuje sie tpsa wlasnie ustawia te swoje modemki i blokuje dostep do zmian.podpowiedziano mi ze powinienem dokupic do ich modemu router z wejsciem wlan.wtedy modem odbiera sygnal a na routerze ustawiam te podane przez tepse paramety i rozsylam do kompow.Wydaje sie ze to ma sens i bede z tym probowal ale po weekendzie jak mi taki modem zwioza.Serdecznie dziekuje za wszelką pomoc i sugestie osobom zabierającym glos w tym poscie.Probowalem na tamtym dokupionym:cry:nie poszlo
  • #9 2572072
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Nie z wejściem WLAN a z wejściem WAN/Ethernet, nie adres DSN a adres DNS... jak będziesz konfigurował ten router to rób to uważniej niż piszesz na tym forum ;)

Na routerze musisz uruchomić usługę NAT i przydzielić jej pulę adresów nieroutowalnych (lokalnych / LAN IP) np. 192.168.0.0/24, ponadto możesz uruchomić usługę DHCP i wtedy na komputerach nie trzeba będzie nic ustawiać, cała konfiguracja TCP/IP na Auto.
  • REKLAMA
  • #10 2572120
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    tomhub nie napisales jaka to usługa DSL 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000, 15000 ???
    Jeśli powyżej 2000 to tpsa przyznaje 8 adresów IP z czego 3 są zajetęte, tak więc pozostaje 5 wolnych. W takim przypadku można każdemu z komputerów nadac indywidualny adres z podanych i nie ma potrzeby kupowania rutera.
    Dodatkowo każdy z komputerow bedzie miał IP publiczne, co czasami się przydaje. Wadą tego rozwiązania jest to że możemy w ten sposób podłączyć max 5 komputerów bo tyle mamy wolnych adresów IP.
    A i jeszcze jedno nie daj się namówić na funkcje NAT w tym modemie co dostałeś od tpsa. To też jest rozwiązanie które wyklucza zakup rutera, ale wadą tego jest to że nie mamy żadenej możliwości kontroli, przekierowań portów itp. Tpsa nie daje hasła i loginu do modemu.
  • #11 2572259
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Zastanawiam się o czym tyle tu się rozpisywać. Po pierwsze było już na temat podziału samego DSLa dużo tu na forum napisane, po drugie sprawa jest prosta. TPSA dostarcza urządzenie, które może wedle zyczenia skonfigurowac jako router lub bridge. Bez sensu jest wybór konfiguracji jako router ponieważ nie bedziemy mieli zadnej kontroli. Tak wiec bierzemy bridge, stawiamy za tym router WAN (nie żaden ADSL :!: ) i ewentualnie jakiś switch jeśli zachodzi taka potrzeba, konfigurujemy i wszystko działa jak należy. Jakoś w tym momencie nie dostrzegam większego problemu, a dyskusja to powielanie tego co już było.

W tym temacie widze więcej "bicia piany" niż konkretów związanych z tematem, dlatego będe wnikliwiej to obserwował.

Jak skonfigurować sieć DSL z modemem Siemens Speedstream i routerem?
  • #12 2572554
    tomhub
    Poziom 19  
    serdeczne dzieki.Teraz to jest z czym pokombinowc.Jeszcze raz wszystkim dziekuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Konfiguracja sieci DSL z modemem Siemens Speedstream i wieloma komputerami wymaga zastosowania routera sprzętowego, ponieważ TP SA przydziela zwykle pojedynczy lub ograniczoną pulę publicznych adresów IP, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie wielu urządzeń z tymi samymi statycznymi adresami IP. Modem TP SA jest często konfigurowany przez operatora i może działać w trybie bridge lub routera, jednak zalecane jest ustawienie go w trybie bridge, a za nim podłączenie routera WAN (nie ADSL), który będzie zarządzał adresacją i rozdzielał połączenie do komputerów w sieci lokalnej. Router powinien mieć włączoną usługę NAT oraz DHCP, co pozwoli na automatyczne przydzielanie adresów IP w sieci LAN i uniknięcie konfliktów adresów statycznych. W przypadku posiadania kilku publicznych adresów IP (np. przy łączu powyżej 2 Mb/s) można przypisać je bezpośrednio do komputerów, ale jest to ograniczone do liczby dostępnych adresów. Routery takie jak EDIMAX ADSL z 4 portami lub PLANETA BM-500 są polecane do współpracy z DSL TP SA. Modem TP SA zwykle blokuje możliwość zmiany konfiguracji, dlatego zakup własnego routera z wejściem WAN i konfiguracja podane przez operatora parametry IP, maski, bramy i DNS jest najlepszym rozwiązaniem dla udostępnienia internetu na wielu stanowiskach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA