logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrast pulsuje na LCD z Nokii (PCD 8544) przy zwiększaniu punktów - ASM na 2051

bolek 30 Maj 2003 18:07 134274 271
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego kontrast w wyświetlaczu Nokia PCD8544 pulsuje i zanika wraz ze zwiększaniem liczby zapalonych punktów oraz jak poprawnie zainicjalizować przesuniętą grafikę po resecie?

Najprawdopodobniej problem leży w układzie zasilania/kontrastu albo w zbyt ubogiej inicjalizacji sterownika, a nie w samym rysowaniu obrazu [#1370335] [#1948267] Jeśli migotanie narasta wraz z „zapełnianiem” LCD, to wskazuje to na kłopot z przetwornicą kontrastu, np. słabe połączenie kondensatora, a przy podróbkach pomaga czasem tylko wymiana wyświetlacza na oryginalny [#1370335] Po włączeniu układu trzeba odczekać kilkanaście milisekund, aż napięcie na LCD się ustali, bo kondensator ładowany przez rezystor potrzebuje czasu [#1519399] W inicjalizacji warto wysłać pełną sekwencję: 0x21, 0xC8, 0x06, 0x13, potem 0x20 i 0x0C, a dodatkowo wyzerować liczniki adresów komendami 0x40 i 0x80 [#1948267] Do czyszczenia i aktualizacji pamięci LCD wysyłaj tylko 504 bajty danych, zamiast bez końca „karmić” sterownik w pętli [#1948267] [#1950429]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 232192
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Bawił się ktoś moze tymi wyswietlaczami?. mam dziwny problem (LCD chodzi na nokii). W miare jak zapalam na nim coraz wiecej punktów to kontarst zaczyna coraz bardziej pulsować aż w koncu znika. Ale jesli wydam mu komende aby zaczernił cały ekran to robi to bez najmniejszych problemów. jeszce coś, w nanualu pisze że po resecie wskazniki adresu są zerowane, a u mnie grafika zaczyna sie pojawiać nieco z parwej strony. Napisałe do niego programik tak jak sugerowała aplikacja (na jej koncu), z małym wyjątkeim. Zamiast rysować literki PH... ja wysyłam cały czas do niego dwa rózne bajty, które tworzą na ekranie szachownice.

program w asm na 2051
  • REKLAMA
  • #2 233308
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ja tez jestem zainteresowany sterowaniem tym ze wyswietlaczem wiec moze ktos z grupowiczow cos napisze
  • #3 233388
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Od jakiego telefonu to jest wyświetlacz? Ja mam okazję kupić za 10 zł z 3210 czy można nim sterować w podobny sposób, ma niestandardowe piny przez gąbkę przewodzącą a nie przez blaszki.
  • #4 233998
    bolek
    Poziom 35  
    3210, 5110, 3310 to to samo, lcd od 5110 ma dodatkowy pin oscylatora

w załaczniku schemat i wsad do procka. Naśladowcą mówie że stabilizator ma dać 3.3V, a pin nr. 1 w LCD to pierwszy od prawej- patrząc na niego od frontu
    Załączniki:
    • nokia.txt (1.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kontrast pulsuje na LCD z Nokii (PCD 8544) przy zwiększaniu punktów - ASM na 2051 LCD_SCH.jpg (76.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 234050
    bolek
    Poziom 35  
    powyżej nie mogłęm dodać jednego załącznika, wiec jest on tu
    ---------------------

no jasne, nie dam bo to bin!! :evil:
    Załączniki:
    • Nokiab.zip (204 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 235238
    marchewa101
    Poziom 17  
    dzieki bolek za proga.
    to mi dales zadanie na moje pierwsze kroki w programowaniu niedosc ze ASM to jeszcze no procka z innej rodziny :-)
    ale bede studiowal no i mysle ze cos z tego bedzie ("nadzieja matka glupich, ale matke nalezy kochac")

Jeszcze sie zastanawiam czy ten lcd niepowinien miec jakis ogranicznikow napieciowych takich jak naprzyklad sa w EP??
  • #7 235277
    bolek
    Poziom 35  
    masz artykuły z EP o tych lCDkach?- podeslij mi, chetnie poogladam.
    Co do tych "ograniczników" to domyslam sie że chodzi ci o to, ze LCD jest zasilany z 3V??... (a procek z wyższego napiecia). ja myslalem nad kilkoma sposobami i ostatecznie postanowiłem zasialić wszystko z 3V (tak jak wspominałem wczesniej- dałem stabilizator z odtwarzacza CD 3.3V.

w manualu chyba wyczyatłem że modół moze dostać i 5V... jednak tego nie sprawdzałem :)
  • #8 244476
    marchewa101
    Poziom 17  
    "masz artykuły z EP o tych lCDkach?"
    w tym jest problem bo dzisaj pozyczylem ten artykulik koledze ale jutro bede go mial. Skanera niemam ale cosiek sie wymysli
    "postanowiłem zasialić wszystko z 3V"
    no chyba ze tak
    ale ja i tak bede musial zastosowac ogranicznik bo moj procek nie wspolpracuje z 3,3v

==================================
    to zrobilem tego proga do obslugi LCD'ka od Nokii i niewidze zadnych bledow w tym ze przygasa wyswietlacz. (nie przygasa)
    Moze to wina kondensatora bo ja zamiast ceramika mam Tantal 1uF

A tak pozatym to dzieki twojej radzie obnizylem napiecie do 3V zmniejszajac kwarc

Jakby ktoś był zainteresowany to moge wstawic programik w C dla AVR'a

Oto program w C na AVR'a do obslugi LCD'ta od Nokii

Post scalony z trzech postów
    Uprzejmie proszę o zapoznanie się z Regulaminem forum Elektroda.pl Kontrast pulsuje na LCD z Nokii (PCD 8544) przy zwiększaniu punktów - ASM na 2051

Sora za zmiany ale wolalem jak to bylo odzielnie - regulamin czytalem

ZMIENIONY ZAŁĄCZNIK
    Załączniki:
    • Nokia.rar (54.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nokia.rar (54.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 244500
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    moze komus zpasi
    Załączniki:
    • Sterowanie LCD od Telefonu komorkowego '51ka.rar (92.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 250909
    marchewa101
    Poziom 17  
    Jakby ktos chcial w ASM'ie na AVR to mail do mnie
    Załączniki:
    • NokiaLCD.zip (987 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 268136
    Paweł Kasiński
    Poziom 2  
    A może ktoś wie jakie są symbole wyświetlaczy wykorzystywanych w telefonach np. Siemens C35 czy Motorola np. d 520. Czy np. da się zrobić jakieś uniwersalne sterowanie równolegle trzema takimi wyświetlaczami ?

Pozdrawiam
    Paweł K.
  • REKLAMA
  • #12 268783
    bolek
    Poziom 35  
    tak całkowicie równoległe to bys ie pewnie nia dało zrobić, zależy od modelu wyswietalacza, kiedyś grzebałem w S35 i tam pisało PCD coś tam coś tam... wiec wydaje mi sie że podobne do tych co nokii. Podejrzewam jednak że w tym przypadku jest (może i nawet) ten sam sterownik, tylkoże ma wiel wiecej "odsłonietych" pinów niż w ten z nokii
  • #13 281851
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    bolek napisał:
    Bawił się ktoś moze tymi wyswietlaczami?. mam dziwny problem (LCD chodzi na nokii). W miare jak zapalam na nim coraz wiecej punktów to kontarst zaczyna coraz bardziej pulsować aż w koncu znika. Ale jesli wydam mu komende aby zaczernił cały ekran to robi to bez najmniejszych problemów. jeszce coś, w nanualu pisze że po resecie wskazniki adresu są zerowane, a u mnie grafika zaczyna sie pojawiać nieco z parwej strony. Napisałe do niego programik tak jak sugerowała aplikacja (na jej koncu), z małym wyjątkeim. Zamiast rysować literki PH... ja wysyłam cały czas do niego dwa rózne bajty, które tworzą na ekranie szachownice.

program w asm na 2051

Wiesz moze ile kosztuje taki wyswietlacz ?
  • #14 282591
    marchewa101
    Poziom 17  
    koszt lcd to okolo 40zl jak postarasz sie to bedziesz mial taniej.
    ja mam od 3310 (bo taki jest najlepszy)

tylko przylutuj dobrze styki bo bedzisz mial takie problemy jak bolek ;-)
  • #15 331840
    dixen
    Poziom 12  
    Posiadam wyświetlacz LCD z telefonu nokia 3210 (piny przez gąbkę) oraz plik sterowanie LCD Nokia.zip ściągnięty z tego forum (gulson). Jest tam schemat sterownika LCD. Na schemacie widzę tylko miejsce na podłączenie napięcia. Proszę o podrzucenie schematu sterownika LCD z podłączeniem do komputera poprzez port COM lub LPT. Mój e-mail : dixen(_at_)poczta.wp.pl . Z góry wielkie dzięki.
    P.S. Jeśli ktoś posiada program do jego obsługi to również o niego proszę. Chciałbym jeszcze wiedzieć czy można go sterować programem: LCD smartie 51. Proszę o odpowiedź.
  • #16 333884
    sLoTeRRR
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ludziska ale jazzy
    Potraktowałem mój wyświetlacz troche za dużym
    napięciem, ale dymek nie poszedł
    Zastosowałem ten g..ny schemat z 5 diodami i stab 3,3V a on dziwnie wariował. W ogóle jakim prawem to miało działać. wstawiłem 3 diody 4148 na piędciu liniach sterujących a na zasilanie 2 diody a on stoi!!!
    Czy odfrunęło 25 PLN???
    Czy coś jeszcze spróbować?
  • #17 353856
    Walderama
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Uklad diodowy z EP jest bledny przynajmniej u mnie nie dzialal. Stracilem kilka godzin zanim doszedlem ze trzeba w tym ukladzie odwrocic kierunki diod. Diody powinny byc skierowane w kierunku mikrokontroleraa nie wyswietlacza. Dzieki temu mozemy zasilac mikrokontroler napieciem wiekszym niz wyswietlacz i wsio bedzie dzialalo
  • #18 402827
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 400
    A czy ktos wie, czy mozna tak samo sterowac wyswietlacz od 3510i (kolor) ?
    Skad wziac by schemat telefonu lub wyswietlacza ? Generalnie - moze ktos cos pomoc ?
  • #19 474133
    Zoll
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Hej
    A ma moze ktos schemat i programik do sterowania tym wyswietlaczem przez LPT??
  • #20 474173
    Zoll
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanie czy ma ktos z grupowiczow moze skany z EP artykulu o wyswietlaczach lcd graficznych bylem na gieldzie we Wroclawiu ale nie znalazlem archiwalnych numerow. Jak by ktos mial to prosze przeslac mi na priv piotrekzoll(_at_)poczta.onet.pl
  • #21 474172
    Zoll
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanie czy ma ktos z grupowiczow moze skany z EP artykulu o wyswietlaczach lcd graficznych bylem na gieldzie we Wroclawiu ale nie znalazlem archiwalnych numerow. Jak by ktos mial to prosze przeslac mi na priv piotrekzoll(_at_)poczta.onet.pl
  • #22 475294
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Paweł Kasiński napisał:
    A może ktoś wie jakie są symbole wyświetlaczy wykorzystywanych w telefonach np. Siemens C35 czy Motorola np. d 520.

Zapraszam na Allegro, a potem SZUKAJ i LCD lub wyświetlacz, efekt to kilkaset odnośników, a ceny naprawdę konkurencyjne. Przy okazji dowiadujesz się o marce i jaki typ LCD-ka

Lepszego sposobu nie znam
  • #23 478344
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    witam

Może jeśli ktoś posiada te skany z EP to BAAAAAAAAArdzo bym prosił na priv. sroka34(_at_)wp.pl
  • #24 479548
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Sluchajcie, ja zasilłem go przez rezystor 470 i zenerkę 3v1 i działa. Do proca zastosowałem dzielniki napięcia (nie bawiłem się w diody) 470 do plusa i 1k do masy. Dziala wyśmienicie bo komunikacja jest tylko do lcd. Nie zapominajcie o podaniu sygnału reset po starcie. Bez tego można się pożegnać z LCD.

Marmur99
  • #25 481181
    Ziele6
    Poziom 14  
    Cały artykuł z EP

ps. czemu nie da się załączać plików wiekszych niż 1MB jak przecież pisze że mozna do 5MB?
    Załączniki:
    • lcd.r02 (137 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • lcd.r01 (976.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • lcd.r00 (976.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • lcd.rar (976.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 482434
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam

Dizęki za skany chyba w imieniu wszystkich :D .

Pozdro.
  • #27 483001
    Zoll
    Poziom 14  
    Cos mi sie wydaje ze nie dale resetu na poczatku i niestety wyswietlacz umarl. Czy istnieje jakis sposob by to sprawdzic??
  • #28 483105
    Zoll
    Poziom 14  
    No i jeszcze jedno jak by ktos mogl wyslac mi na prv programik parallel to spi o ktorym mowa na ostatniej stronie skanu. Bo z opisu wynika ze tym programem jestem w stanie przetestowac ten wyswietlacz przez lpt.

Pozdrawiam

mail: piotrekzoll(_at_)poczta.onet.pl
  • #29 483618
    Zoll
    Poziom 14  
    Udalo mi si namowic kumpla by wlozyc wyswietlacz do jego telefonu i odziwo dziala a ostro go katowalem przez lpt najperw zapomnialem o resecie a pozniej dalem mu 5V. niestety nadal cos jest nie tak bo jak podlaczam go do lpt to nic sie nie dzieje ale to juz wina chyba mojego programu. Jak ktos moze przyslac mi na prv sprawdzony programik do sterowania przez lpt to bede bardzo wdzieczny mail piotrekzoll(_at_)poczta.obet.pl
  • #30 485127
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Yo! Umieszczam ten programik do wyswietlacza noki i do ukladu VS1001 (rownolegly PC -> LCD/VS1001)
    Załączniki:
    • parallelspi.zip (342.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów i rozwiązań związanych ze sterowaniem wyświetlaczem LCD Nokia PCD8544 (stosowanym m.in. w modelach 3310, 3210, 5110) za pomocą mikrokontrolera 8051 (ASM na 2051) oraz innych układów, takich jak AVR. Głównym problemem jest pulsowanie kontrastu przy zwiększaniu liczby zapalonych pikseli oraz przesunięcie grafiki po resecie. Użytkownicy omawiają kwestie zasilania wyświetlacza, wskazując na konieczność stosowania stabilizatora 3,3 V (np. z CD-ROM) lub dzielników napięcia, a także poprawnego podania sygnału reset. Poruszono temat kompatybilności z różnymi mikrokontrolerami (8051, AVR, Atmega8), a także sterowania przez port LPT i programów takich jak LCD Info czy Parallel to SPI. Wskazano na problemy z nieoryginalnymi wyświetlaczami, które mogą mieć wolniejsze reakcje pikseli i gorszą jakość styku (np. piny przez gąbkę przewodzącą). Omówiono również kwestie buforowania pamięci RAM wyświetlacza (504 bajty) i konieczności przechowywania mapy obrazu w pamięci mikrokontrolera, gdyż LCD nie pozwala na odczyt danych. Wskazano na różnice w sterownikach i wyprowadzeniach między modelami (np. 3310 a 3510i z kontrolerem Epson S1D15G14). Poruszono temat programowania w asemblerze i C, dostępności bibliotek i czcionek, a także problemów z podłączeniem i lutowaniem wyświetlaczy, zwłaszcza gdy piny są uszkodzone lub wykonane niestandardowo. Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich kondensatorów filtrujących i poprawnego układu diodowego do ochrony linii sterujących. W dyskusji pojawiły się także informacje o kolorowych wyświetlaczach Nokia z kontrolerami PCF8833 i Epson L1F10086 oraz oprogramowaniu Yamppa7 do ich obsługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA