logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinia o jakości dźwięku wzmacniacza Pioneer - balans sopranu i basu

endriu.kom 03 Maj 2006 20:07 1251 7
REKLAMA
  • #1 2588663
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Potrzebuję profesionalnej opinii o tym Pioneerze od fochowca,który "zjadł zęby na sprzęcie audio".Intrersuje mnie jakość dżwięku (ile ma sopranu,czy ten sopran nie wychodzi na pierwszy plan i coś o basie itp.)Chciał bym wzmacniacz który ma tyle samo sopranu jak i basu,aby nie było niczego za dużo.Piszę o tym sopranie bo spotkałem się z opinią,że dżwięk tego wzmacniacza niewielkiej ilości ludzią odpowiada.Wiem,że większość z was proponowała by mi Yamahe (tylko niewiem co wszyscy widzą w tych Yamahah)...no ale zależy mi w dużej mierze na mocy,ale nie zapominając o zrównoważonym dżwięku,by sopranu było tyle samo co basu :).Za fachową pomoc od profesionalisty odwdzięczę się punktami.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=100002562

Moderowany przez oldboy:

Regulamin

• REKLAMA
  • #2 2588863
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

(tylko niewiem co wszyscy widzą w tych Yamahah)

Pewnie to że wszystko jest tak jak trzeba :)

Najlepiej nie polegać na opiniach innych - gdyż każdy ma swój gust. Idź do większego sklepu ze sprzętem audio z własną muzyką, posłuchaj, porównaj - sam się przekonasz jak co gra.

Ilość basu / sopranu - a generalnie jakość dźwięku zależy w dużej mierze również od przetworników których będziesz używał.
    Nawet najwyższej klasy wzmacniacz będzie grał nędznie na kolumnach złożonych z głośników np. firmy 999 czy innych wynalazków oferowanych na allegro.
  • REKLAMA
  • #3 2588884
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Połowa sukcesu to dobra kolumna.
  • #4 2588901
    endriu.kom
    Poziom 24  
    No ale jakąś opinie na temat dżwięku ma wyrobioną ten Pioneer u audiofilów...tylko jaką? :)
    I jak coś będzie miało mało basu a dużo sopranu to żadne kolumny nie pomogą :)
    A kolumny będę wymieniał i wtedy chce je dopasować do zakupionego wzmaka.
  • REKLAMA
  • #5 2588939
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

No ale jakąś opinie na temat dżwięku ma wyrobioną ten Pioneer u audiofilów...

Z tego co wiem audiofile patrzą na sprzęt co najmniej o jedno zero droższy.
    Cytat:

jak coś będzie miało mało basu a dużo sopranu to żadne kolumny nie pomogą

Mamy jeszcze gałeczki bass i treble.

Mam Yamahę (RX-V457), Fenix-y II Tonsila i Sub-a na STX-32-300 (do tego jeszcze satelitki na STX-ach). Sprzęt nie jest górnolotny czy wysokobudżetowy, ale niczego nie brakuje.

Napisze jeszcze raz - najlepiej iść do sklepu i posłuchać na własne uszy. Lepszej opinii nie znajdziesz nigdzie.
  • REKLAMA
  • #6 2588950
    endriu.kom
    Poziom 24  
    mrrudzin!
    Ale sam mówiłeś,że dzisiejsze wzmaki to plastiki...więc posłuchanie w sklepie nic nie da bo tych wzmacniaczy już przecież nie produkują :)
  • #7 2589534
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    mrudzin ma rację jak chcesz kupic cos dobrego co tobie pasuje trzeba tego posłuchać na swojej ulubionej muzyce najlepiej na dobranych kolumnach i jeszcze lepiej w pomieszczeniu w którym to bedzie grało
    ale jak się chcesz zdać na gusta kogoś innego to musisz wiedzieć że gusty są rużne 1 lubi nocnik a 2 to co w nim bywa i najgorzej nak posłuchasz tego co lubi to co w nim jest a do tego kupowanie na allegro to na dodatek kupowanie kota w worku bo z tego wzmacniaczna to mogła tylko orgilalna obudowa zostać i co potem sam kilku klientów takich z allegro miałem tak że mocno bym sie zastanowił
  • #8 2590092
    endriu.kom
    Poziom 24  
    No tak...ale tylko na allegro takie wzmacniacze sprzedają :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości dźwięku wzmacniacza Pioneer, ze szczególnym uwzględnieniem balansu sopranu i basu. Użytkownicy podkreślają, że ostateczna jakość dźwięku zależy nie tylko od wzmacniacza, ale przede wszystkim od zastosowanych kolumn głośnikowych oraz warunków odsłuchu. Wzmacniacz powinien być dopasowany do kolumn, które użytkownik planuje wymienić, aby uzyskać zrównoważony dźwięk bez dominacji sopranu lub basu. Zalecane jest odsłuchanie sprzętu na własnej muzyce w sklepie lub w docelowym pomieszczeniu, gdyż gusty audiofilów są różne, a opinie o wzmacniaczach Pioneer mogą być subiektywne. Wzmiankowano również o możliwościach regulacji tonów (bass, treble) oraz o tym, że audiofile często wybierają sprzęt droższy niż Pioneer. Wskazano na ryzyko zakupu używanych wzmacniaczy z aukcji internetowych, które mogą być wątpliwej jakości. Porównano Pioneer z Yamahą, jednak ostatecznie rekomenduje się indywidualne testy odsłuchowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA