logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesuwać zdjęcia i tekst w MS FrontPage Express 2.0.2.1131?

Aktor 01 Cze 2003 03:14 2701 19
REKLAMA
  • #1 233593
    Aktor
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Mam problem z tworzeniem stron internetowych w programie MS FrontPage Express (wersja: 2.0.2.1131). Nie wiem w jaki sposób przesuwać zdjęcie na stronie lub tekst tak, aby były tam gdzie chcę. Ten program nie ma normalnej pomocy, więc ciężko się zorientować. Gdyby ktoś wiedział gdzie można znaleźć jakieś informacje dokładne na temat pracy z tym programem, to proszę o informację. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 233651
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wydaje mi się, że powinieneś ujmować to wszystko w tabele i wtedy łatwiej loklizować.
    Polecam do stron jednak Pajączka aly Ty pewnie tworzysz w WYSYWIG
  • #3 233891
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Popieram! W tabeli da sie to zrobic - a ja do HTMLa uzywam MS Notepad.
  • #4 233974
    Aktor
    Poziom 17  
    Tylko że tabeli też nie można przesuwać. Albo można tylko nie wiem jak.
  • REKLAMA
  • #5 234046
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Wejdź na http://web.reporter.pl/
    Jest tam kurs HTML, znajdiesz odpowiedź na wszystkie pytania.
  • #6 234064
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jeżeli tabelę podzielisz na komórki to możesz dokładnie wypozycjonować grafikę.
  • REKLAMA
  • #7 234141
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Miroslaw P. napisał:
    Jeżeli tabelę podzielisz na komórki to możesz dokładnie wypozycjonować grafikę.
    Tym bardzie, że wielkość tabeli może określać w procentach co sie całkiem dobrze sprawuje przy różnych rozdzielczościach :)
  • #8 234548
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    lepiej nauczyć się html potem wszystko idzie jakoś zjeść wszystkie WYSYWIG mają ograniczenia, zawsze jesli chcesz wszystko robić graficznie możesz spróbowac robić strony we flashu tam już praktycznie nie ma ograniczeń, robisz pola tekstowe jak w obrazku itp, polecam do tego prog SWISH
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 239565
    Aktor
    Poziom 17  
    Dzięki wszystkim za wskazówki. Jakoś sobie w końcu poradziłem ale dziwne są te programy i następnym razem nauczę się chyba normalnie robić stronki. Pozdrawiam!
  • #10 239727
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Zgadzam sie z wiekszoscia, ze najlepiej znac HTML - powstalo wiele kursow a nauka jest wciagajaca... Nie znaczy to, ze bedziesz musial robic strony w notatniku (ciezko np okreslic wspolrzedne map area). Ale jak poznasz ten jezyk, to praca z jakimkolwiek edytorze graficznym bedzie ekspresowa...
  • REKLAMA
  • #11 240577
    Sheitar
    Poziom 12  
    CKsrv napisał:
    ja do HTMLa uzywam MS Notepad.

Notanik+ ma więcej możliwości, w tym bezcenną konwersję WIN->ISO i vice versa :) jak HTML to tylko w Notaniku :P
  • #12 240808
    Tremolo
    Poziom 43  
    Najlepszym rozwiązaniem jest notepad z win 2000 i XP , albo wordpad. Cenie je dlatego, że z szablonu html bardzo łatwo rozwinąc skrzydła do jezyków w stylu php. Jakbym miał to robić w jakimś edytorze graficznym to skończyło by sie to moim zdaniem katastrofą - Jakbym powstawiał zmienne tablice i fragmenty baz danych jesli po przejściu przez jakiś WYSIWIG dostane 50% niepotrzbnego kodu :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 245434
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    chyba sie powtarzam: tez uwazem, ze powinno sie pisac strony a nie rysowac, pod warunkiem, ze pasiadamy tez jakies narzedzie graficzne jako dodatek. Ci ktorzy chca stworzyc ladna stronke niech teraz zaprzecza, ze odpalaja tylko i wylacznie notepad-a i nic poza tym. Moge sie zalozyc, ze pod reka maja jakies inne narzedzia. Edytory html nie powstaly po to by laik mogl napisac cos fajnego, lecz po to, by ulatwic zycie tym, ktorzy robia to zawodowo. Przeciez edytory graf. umozliwiaja NAPISANIE strony w 100% a opcje graficzne wlaczamy wtedy, gdy moze sie przydac (area shape to dobry przyklad) bo przeciez prosciej jest zaznaczyc aktywny fragment grafiki, niz okreslic wspolrzedne doswiadczalnie bez uzywania narzedzi graficznych.

Aczkolwiek prawda jest, ze napisanie strony bez narzedzi do tego stworzonych sprawia duzo wiecej satysfakcji.
  • #14 245863
    CKsrv
    Poziom 32  
    Zgadzam sie ze satysfakcja jest ogromna i radosc :).
    Choc nie ukrywam ze roboty jest duuzo.
    Ja konwersje do iso zalatwiam zajaczkiem (ale tylko konwersje).
  • #15 246181
    Tremolo
    Poziom 43  
    moim zdaniem najlepsze strony powstają w edytorach typu notepad, gdyż porusza się to wobec myśli , że webmaster wie co robi, i żaden edytor html mu nie bedize poprawiał czegoś tam. Oczywiście można zapożyczać gotowe częsci kodu, nagłówki itp...

na edytorze tekstu poleciłbym robić proste strony www dla jakiś znajomych, firm w celu zdobycia kasy... bądx tez tak dla przyjemności.

Ja konwersje na ISO załatwiam własnym konwerterem w PHP :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 867035
    intel1000
    Poziom 13  
    Hehe, kiedys kumpel robil stronke jakimś edytorem. Podstrona tego serwisu była listą albumów MP3 które posiadał. W związku z tym, że było tego kilkanaście tysięcy a program przed każdym tytułem do listingu walił określenie nazwy czionki, jej wielkości, koloru itd to sam kod HTML zajmował 400 K :)). Po wywaleniu zbędnych śmieci zostało sie 120 k kodu.
  • #17 867412
    CKsrv
    Poziom 32  
    Hehe a nie mówiłem że jest różnicz w "wadze".
  • #18 867648
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    we front Page nie rób stronten program generuje duzo niepotrzebnych wpisów które opuzniają strone w otwieraniu sie
    jak juz to notatnik
    lub jakis inny edytor html
  • #19 867685
    praw
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    ludzie - co wam z tym notatnikiem.

Jest on może i dobry do zrobienia małej stronki, ale jak już strona się rozrośnie, to bez kolorowania składni - wyszukiwanie błędów jest porażką. Są dobre edytory (darmowe) HTML np Zajączek (w którym sam pracuję) i za nic bym nie chciał pisać w notatniku serwisu, którego łączna objętość to kilkadziesiąt tysięcy linii w notatniku.

pozdrawiam
  • #20 868663
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    pewnie dlatego że że np. podczas takiej imprezy jaką jest nowa matura gdzie HTML to podstawa możesz mieć do dyspozycji tylko programy z listy stworzonej przez mynysterstwo, a wśród nich innych edytorów HTML niż Front Page z Office'a nie ma, a jak już poprzednicy stwierdzili nie jest to najszczęśliwsze narzędzie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem pozycjonowania zdjęć i tekstu w programie MS FrontPage Express 2.0.2.1131, który nie posiada rozbudowanej pomocy użytkownika. Zalecano stosowanie tabel HTML do precyzyjnego rozmieszczania elementów na stronie, dzieląc tabele na komórki, co umożliwia dokładne pozycjonowanie grafik i tekstu. Podkreślono, że edytory WYSIWYG mają ograniczenia, a najlepsze efekty osiąga się poprzez naukę i ręczne pisanie kodu HTML, co pozwala na większą kontrolę i optymalizację kodu. Wskazano również na alternatywne narzędzia, takie jak edytory tekstowe (Notepad, Notanik+, WordPad) oraz specjalistyczne programy do tworzenia stron we Flashu (np. SWiSH). Zwrócono uwagę, że FrontPage generuje dużo zbędnego kodu, co może spowalniać ładowanie stron, dlatego dla bardziej zaawansowanych projektów lepiej używać edytorów tekstowych lub dedykowanych edytorów HTML z kolorowaniem składni. Podkreślono, że znajomość HTML jest kluczowa dla efektywnej pracy z dowolnym edytorem graficznym i tworzenia optymalnych stron internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA