logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić tryb z przeplotem w PowerStrip dla ATI Radeon 9200?

andrzejlisek 04 Maj 2006 19:23 2576 2
REKLAMA
  • #1 2591873
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    PowerStrip pozwala precyzyjnie ustawiać parametry wyświetlania obrazu. Jednak ja mam pewien problem. Posiadam kartę graficzną ATI Radeon 9200. Problem zaczyna się w momencie, gdy chcę ustawić tryb z przeplotem. Jeżeli wyłączę program PowerStrip i w systemowym oknie ustawien ekranu ustawię rozdzielczość i otworzę zaawansowane właściwości, żeby ustawić szybkość odświeżania, to w niektórych trybach pojawia się pozycja "47Hz z przeplotem". Po włączeniu tego trybu obraz jest wyświetlany z przeplotem, ale prawidłowo. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w tym momencie uruchomić PowerStrip i ustawić częstotliwość odświeżania, front porch, back porch i inne parametry. Obraz przez ten cały czas wyświetla się prawidłowo. Schody zaczynają się w momencie, gdy z poziomu programu PowerStrip chcę włączyć przeplot. Wtedy obraz jest zupełnie dziwaczny. Przez Windows nie można włączyć przeplotu dla dowolnej rozdzielczości, a zwłaszcza dla własnoręcznie zdefiniowanej (brak pozycji "47Hz z przeplotem" na liście częstotliwości odświeżania w oknie ustawień ekranu Windows). Wyświetlanie obrazu z przeplotem jest przydatne do używania konwertera VGA2TV zbudowanego na układzie AD725AR.

Czy istnieje inny program niż PowerStrip, który pozwala włączyć dowolną rozdzielczość i dowolną częstotliwość odświeżania dla każdej rozdzielczości zarówno z przeplotem, jak i bez przeplotu? Wygląda na to, że moja karta graficzna może pracować z przeplotem, tylko coś PowerStrip szwankuje, jeśli chodzi o uruchomienie przeplotu.

Załączam zdjęcie monitora wyświetlającego poprawny obraz i obraz nieprawidłowy zaraz po włączeniu przeplotu w PowerStrip.
    Załączniki:
    • Bez przeplotu.jpg (434.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przeplot.jpg (464.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2591899
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Problem jest innej natury.Twój monitor po prostu "nie wyrabia" i zrywa synchronizację.
  • #3 2592165
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    Ta opcja odpada. Jeżeli podłączy się przejściówkę VGA2TV, i włączy się przeplot z poziomu programu PowerStrip, to na ekranie telewizora jest to samo.

Jeżeli na monitorze w systemie Windows (poza programem PowerStrip) włączy się jakąś częstotliwość z przeplotem, a potem już w PowerStrip się zmieni częstotliwość i nic więcej, to obraz jest prawidłowy. Tak samo na telewizorze. Np. tak mogę ustawić rozdzielczość 800x600, ustawić w Windows częstotliwość "47Hz z przeplotem" i potem w PowerStrip podnieść lub obniżyć częstotliwość. W przypadku mojego monitora, jeżeli częstotliwość wyjdzie poza zakres, to monitor nie wyświetla żadnego obrazu, tylko informację, że ustawiona częstotliwość jest poza zakresem.

Ten nieprawidłowy obraz, który przedstawiłem jest stabilny i wygląda na nieprawidłow generowanie grafiki.
REKLAMA