logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Codegen 200X ATX 2.03(P4) - czy jest bezpieczny dla komputera?

hytrus2 08 Maj 2006 20:14 1803 7
REKLAMA
  • #1 2605845
    hytrus2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam.
    Wiem ze pisano juz o nich wczesniej i ze moze sie powtarzam,ale nie moge zindentyfikowac swojego zasilacza.Mianowicie pisze na nim Codegen , jak równiez 200X, a troche wyzej ATX 2.03(P4). Czy jest bezpieczny dla komputera
  • REKLAMA
  • #2 2605976
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Codegen jest niebezpieczny, proponuje poczytać o uszkodzonych zasilaczach w temacie podpiętym powyżej.

Zmierz napięcia miernikiem !!!
  • REKLAMA
  • #3 2606243
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Naprawiałem kiedyś 200X i spalił się "kulturalnie", nic ze sobą nie "biorąc". Niemniej to dość słaby zasilacz, stabilny jest gdzieś do 150-170W obciążenia.
  • REKLAMA
  • #4 2606725
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Mowi sie i widzi na forum ze codegeny szybko umieraja i sa niebezpieczne dla sprzetu. Z doswiadczenia moge powiedziec ze mam codegena 300W w serwerze. Procek intel 1,2ghz, 256 ramu, s3 grafika, 3 dyski...od 3 lat dziala bez zadnych problemow 24h/h. Nie wiem czy kiedys robili lepsze te codegeny czy przypadek, ale ciagle dziala, napiecia kiedys sprawdzalem miescza sie w normie.
  • #5 2606837
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Robili i robią lepsze, tylko jakoś dziwnie do nas trafiają te najgorsze. Ostatnio widziałem chieftec-a z radiatorem wygiętym z kawałka blachy. Firma podupada, albo sprytny dystrybutor z "Polska" znalazł w Chinach producenta któremu obojętne jaką etykiete przylepi?
  • REKLAMA
  • #6 2610418
    hytrus2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    A te napiecia wsazywane np. w speedfanie powinny pokazywac wartosci zblizone do wzorcowych, czy to sa spadki napiec?
  • #7 2610746
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    napięcia podawane w różnych programach monitorujących (a jest tego trochę) są takie jakie są w żeczywistości.
    możesz sobie np. równolegle odpalić jakiś inny program dociążający procesor i poobserwować jak zasilacz radzi sobie w tej sytuacji.
    napięcia wzorcowe podają odpowiednie normy. z codygenami często jest tak że nie trzymają tego co mają naklejone. wiadomo, naklejka ma zachęcić do zakupu a nie informować...
    pozdrawiam.
  • #8 2612498
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    gdkj napisał:
    napięcia podawane w różnych programach monitorujących (a jest tego trochę) są takie jakie są w rzeczywistości.
    .

Witam !
    Kolego gdkj proszę trzymać się faktów sporadycznie zdarza się że wskazania z tego typu programów pokrywają się z realną i prawdziwą rzeczywistością jaką otrzymamy na mierniku i to nawet kiepskiej jakości ( przy sprawnej baterii ) !
    Tak więc należy trzymać się faktów i realny pomiar napięć z zasilacza ATX należy robić tylko miernikiem i proszę mi tu na forum w ten sposób nie pisać to jest niemoralne by komuś tak mieszać w głowie tyle już na ten temat zostało napisane!Pozdrawiam. :D

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz Codegen 200X ATX 2.03(P4) budzi kontrowersje pod względem bezpieczeństwa dla komputera. Użytkownicy wskazują, że modele Codegen często są słabej jakości, niestabilne i mogą stanowić zagrożenie dla sprzętu, szczególnie przy obciążeniu powyżej 150-170W. Zalecane jest mierzenie napięć miernikiem, gdyż programy monitorujące, takie jak SpeedFan, pokazują rzeczywiste wartości, ale nie zawsze są wystarczająco precyzyjne. Niektóre egzemplarze Codegen, np. 300W, mogą działać stabilnie przez długi czas, jednak generalnie marka ma opinię producenta zasilaczy o niskiej jakości, co może wynikać z problemów z dystrybucją i produkcją. Wskazuje się, że lepsze modele Codegen istnieją, ale na rynku często trafiają te gorsze egzemplarze. Pomiar napięć powinien być wykonywany miernikiem, aby uzyskać wiarygodne dane o stabilności zasilacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA