logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie prądnicy i alternatrora do akumulatora

adam20 09 Maj 2006 12:22 10394 11
  • #1 2607796
    adam20
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Wiatm. Mam pewien problem z podłączeniem alternatora do akumulatora, mianowicie gdy podłączyłem go do akumulatora i zacząłem kręcić wirnikiem alternatora na takich obroitach jak powinien chodzic -nastąpiło wyladowanie akumulatora. Proszę o jakikolwiek schemat lub pisemne wyjaśnienie która końcówka z wyjścia alternatora, do której końcówki akumulatora, wiem ze po drodze powinien być też regulator napięcia/. z góry dziekuje i pozdrawiam.
  • #2 2607857
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    regulator napięcia to podstawowy element takiego układu, bez niego możesz wszystko zniszczyć. Regulator ustawia prąd wzbudzenia alternatora a przez to napięcie pod danym obciążeniem. Większość współczesnych alternatorów( np BOSCHA) ma wbudowane regulatory, zintergowane z prostownikiem lub nie. Weż dowolny schemat elektryki samochodowej opla czy VW i tam jest to narysowane.
    Pozdr.J.
  • #3 2607872
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Nieco kłopotliwe pytanie. Praca alternatora nie jest tajemnicą. Podłączenie do instalacji a więc i akumulatora także. Jednak kiedy czytam, że nasuwa się pomysł aby przyłączyć regulator to już zwątpiłem. Może zatem poprosimy o wyjaśnienie szczegułów. A więc co (dokładnie) do czego (dokładnie) podłączamy. I jakie są owe odpowiednie obroty.
  • #4 2607904
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    I może typ ( a może zdjęcie tego konkretnego)
    Jeżeli jest bez regulatora to na pewno ma dwa wyjścia "grube" i "cienkie"
    ( i oczywiście masę) grube to wyjście cienkie to wejście prądu wzbudzenia. Ale elktronika ( lub elektromechanika) regulatora wszystkim tu dalej zarządza.
    Pozdr.J.
    Ps jak się poprzednio akumulator wyładował to musiałbyć podłaczony odwrotnie i przez diody obwód zamknął się na uzwojeniu. Oby diody były jeszcze dobre.............
  • #5 2612486
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    ''Podłączenie prądnicy i alternatrora do akumulatora''
    To w końcu prądnicy czy alternatora bo to kolosalna różnica a że wyładowało akku to się spodziewam prądnicy bo wszystkie alternatory mają minus na obudowie i jak nie ładują to napewno nie rozłądowują.
  • #6 2613241
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Adam jeżeli podałeś wzbudzenie z aku nawet bezpośrednio na szczotki i ten najgrubszy przewód [ + ] do aku oczywiście wszystko w ruchu , to nie powinno rozładować aku tylko go przeładować [ co grozi uszkodzeniem aku ] ale jak nie odłączysz wzbudzenia a zatrzymasz machinerie to ci rozładuje aku .Może to też zrobić przy zbyt wolnych obrotach .[ wówczas więcej pobiera wzbudzenie niż wyprodukuje alternator , podobnie jest z prądnicą Pozd.
  • #7 2675456
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Dolacze sie do pytania odnosnie alternatora. Zalaczam fotke pewnego alternatora niewiadomego pochodzenia i prosze o rade jak go poprawnie podlaczyc w wozku widlowym RAK z silnikiem C330. + czy - na mase nie gra juz roznicy.

Podłączenie prądnicy i alternatrora do akumulatora
  • #8 2677969
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Kol. ze zdjęcia nie widać co to za typ altka . Wszystkie alternatory z jakimi się spotkałem [ bo chyba innych nie ma ] mają zawsze na masę MINUS [ prądnica w C- 330 miała + na masę ] Jeżeli ten alternator który posiadasz ma w sobie regulator nap. podłącz do najgrubszego zacisku + ze stałym napięciem , do cieńszego [ jeżeli ma w sobie regulator napięcia] + ze stacyjki , chyba że jest samowzbudny , to tylko ten gruby. Powodzenia i Pozdrawiam
  • #9 2678059
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Mam wrażenie, że akurat takiego alternatora nie analizowałem lecz cudów tam być nie może. Niepokoi mnie po pierwsze stan tego urządzenia. Tyle rdzy i nalotu niedobrze rokuje. Po drugie nie wiem czemu służy przyłącze konektorowe opisane EXIT. To sugeruje jakiś rodzaj sygnalizacji (może lampka kontrolna). Jednocześnie stwierdzam iż nie widać złącza do uruchamiania wzbudzenia. Zatem urządzenie wymaga dokładniejszego zapoznania.
    Po ponownym obejrzeniu obrazka stwierdzam, że napis to chyba EXC co nic mi nie sugeruje. Po prawej stronie widać oznaczone + przyłącze prądowe i tam ma być złączka od instlacji. W standartowych rozwiązaniach owe EXC należałoby zasilić wzbudzeniem z lampki kontronej.
  • #11 2679367
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Witam ! Jeśli alternator ma wbudowany regulator sprawa podłączenia jest prosta obudowa musi mieć dobre połączenie z masą pojazdu jeśli akumulator ma plus na masę to trzeba dostosować do alternatora plus z do akumulatora ,w ciągnikach rozrusznika , oraz ze stacyjki przewód do regulatora z reguły przez żarówkę kontrolną .Styki muszą być czyste bo może nie być ładowania .W alternatorze bez wbudowanego regulatora trzeba mieć dostosowany do niego typ regulatora.Założony regulator na lampkę kontrolną gdzie był amperomierz dawał za duży prąd ładowania .Do ciągnika może być od Fiata czy Poloneza trzeba zmienić koło na szerszy pasek.Jeśli chodzi o ten ze zdjęcia to proponuję po podłączeniu masy i plusa zasilić ten cienki styk przez żarówkę i zobaczyć co się dzieje /sprawdzić czy napięcie akumulatora i alternatora są takie same .Uszanowanie.
  • #12 2910847
    adam20
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Dziękuję za pomoc!! teraz już wszstko jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie alternatora do akumulatora wymaga zastosowania regulatora napięcia, który kontroluje prąd wzbudzenia i napięcie wyjściowe, zapobiegając uszkodzeniom układu. Współczesne alternatory często mają wbudowane regulatory, zintegrowane lub osobne. Typowe podłączenie obejmuje grube wyjście prądowe (+) do akumulatora oraz cienkie wyjście do wzbudzenia, które może być zasilane przez stacyjkę lub lampkę kontrolną. Masa alternatora jest zwykle połączona z minusem układu. W przypadku prądnicy, która różni się od alternatora, polaryzacja i zasady podłączenia mogą być inne, co może prowadzić do rozładowania akumulatora. Niewłaściwe podłączenie, np. odwrotna polaryzacja lub brak regulatora, może skutkować rozładowaniem lub uszkodzeniem akumulatora. W przypadku alternatora bez wbudowanego regulatora konieczne jest zastosowanie odpowiedniego regulatora zewnętrznego. Dla konkretnego alternatora z wózka widłowego RAK z silnikiem C330 zaleca się podłączenie grubego przewodu do stałego plusa, cienkiego do stacyjki przez lampkę kontrolną oraz zapewnienie dobrej masy. Stan techniczny alternatora (np. korozja) oraz oznaczenia takie jak EXC mogą wskazywać na potrzebę dokładniejszej analizy i ewentualnego zasilania wzbudzenia przez lampkę kontrolną. Dostępne są schematy i dokumentacje online ułatwiające prawidłowe podłączenie alternatora w układzie ładowania.
REKLAMA