logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie alternatora z wbudowanym regulatorem do istniejącej instalacji

andrzejgancarz 01 Kwi 2024 17:14 861 11
REKLAMA
  • #1 21028025
    andrzejgancarz
    Poziom 2  
    Witam mam w esiaku instalacje pod prądnice i regulator z żuka koło stacyjki, mogę podłączyć alternator z wbudowanym regulatorem pod wyprowadzone kable czy muszę ten drugi regulator zdemontować? Bo w tym momencie będą dwa regulatory podpięte na jednych kablach do alternatora czy to przeszkadza?
  • REKLAMA
  • #2 21028077
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Wpinasz w alternator tylko przewód który pobudza kontrolkę. Odepnij przewody od zewnetrznego regulatora.
  • REKLAMA
  • #3 21028130
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Musi jeszcze mostek na przewodach prądowych zrobić inaczej nie będzie połączony alternator z akumulatorem.
  • #4 21028136
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Przewód zasilania nowy 8mm2 . Bezposrednio aku lub rozrusznik. Ten z prądnicy się upali.
  • #5 21028155
    andrzejgancarz
    Poziom 2  
    >>21028077

Zbliżenie na zardzewiałą część z dwoma podłączonymi kablami. Zardzewiała metalowa część z wystającymi czerwonymi kablami trzymanymi przez rękę. Skrzynka elektryczna z napisem Made in Poland z kilkoma kablami i brakującymi połączeniami Zbliżenie na połączenia elektryczne z kilkoma kolorowymi kablami podłączonymi do złącza. Przewody i podzespoły elektryczne w zbliżeniu z widocznymi połączeniami. Węzeł kabli elektrycznych z trzema przewodami: zielonym, czerwonym i białym, podłączonymi do metalowego zacisku. Otwór z brakującym kablem i kolorowe przewody przyłączeniowe. Panel kontrolny z różnymi przyciskami i wskaźnikiem, brakujące okablowanie.

Które kable odpiąć a które zmostkowac? Do kontrolki nie idzie żaden kabel jak na zdj czyli czegoś chyba brakuje
  • REKLAMA
  • #6 21028159
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2587
    andrzej20001 napisał:
    Przewód zasilania nowy 8mm2 . Bezposrednio aku lub rozrusznik. Ten z prądnicy się upali.

To bardzo ważne spostrzeżenie. Część mechaników łączy alternator z rozrusznikiem za pomocą przewodu takiego jaki użyty był do połączenia świateł w instalacji ciągnikiów C-330/C-360. Potrafią nawet zdemontować grubsze przewody i założyć tę cieniznę. Będzie to działało do czasu, aż alternator będzie musiał naładować mocno rozładowane akumulatory. 50A będzie si musiało przepchnąć przez taki cienki kabelek i zrobi się gorąco.
  • #7 21028172
    janosiksik
    Poziom 27  
    Przy takim stanie instalacji, zrobiłbym nowy fragment do ładowania. Grubym przewodem łączysz alternator z plusem akumulatora, ideałem byłoby zastosowanie bezpiecznika 100A. Następnie cienkim przewodem, łączysz wyprowadzenie alternatora z żarówką kontrolki, drugi przewód od żaróweczki podłączasz do plusa pojawiającego się po przekręceniu stacyjki w pozycję zapłon., Możesz to zrobić bezpośrednio ze styku stacyjki, znowu dając bezpiecznik, tym razem 5A.
  • #8 21028309
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1735
    janosiksik napisał:
    Grubym przewodem łączysz alternator z plusem akumulatora, ideałem byłoby zastosowanie bezpiecznika 100A.
    Niezła porada. Ciekawe co się stanie jak ten bezpiecznik się przepali w trakcie pracy silnika.
  • #9 21028997
    janosiksik
    Poziom 27  
    Grzegorz_madera napisał:
    Ciekawe co się stanie jak ten bezpiecznik się przepali w trakcie pracy silnika.
    Absolutnie nic poza brakiem ładowania, część samochodów też ma takie zabezpieczenie. Skąd Kolegi wątpliwości?
    Przy okazji warto zauważyć, że amperomierz, który ma zamontowany autor trzeba by było odłączyć. Zakres w jakim działa jest zdecydowanie za mały dla alternatora. W jego miejsce wstawiłbym zwyczajny woltomierz.
  • REKLAMA
  • #10 21029080
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    No to wytłumacz mi dlaczego trafia do mnie do naprawy setki alternatorów z przebitymi diodami od pracy bez obciążenia? Jak diody na 50V mają wytrzymać napięcie ponad 100V, które generuje nieobciążony alternator?
  • #11 21034424
    janosiksik
    Poziom 27  
    Grzegorz_madera napisał:
    trafia do mnie do naprawy setki alternatorów z przebitymi diodami od pracy bez obciążenia?
    Skąd Ty bierzesz te setki baranów co podłączają alternatory bez obciążenia? Mieszkasz w jakimś zagłębiu półgłówków?
    Sam sobie wytłumacz, czy to aby od wysokiego napięcia padają te diody i jaki prąd przez nie płynie bez obciążenia.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #12 21034525
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    janosiksik napisał:
    Sam sobie wytłumacz, czy to aby od wysokiego napięcia padają te diody i jaki prąd przez nie płynie bez obciążenia.
    Akurat wiem jak odróżnić uszkodzenie diody spowodowane przekroczeniem napięcia od przeciążenia prądowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia alternatora z wbudowanym regulatorem do istniejącej instalacji, w której znajduje się zewnętrzny regulator. Odpowiedzi sugerują, aby odłączyć zewnętrzny regulator i podłączyć alternator bezpośrednio do akumulatora, stosując odpowiednie przewody. Zaleca się użycie grubego przewodu (8mm2) do połączenia alternatora z akumulatorem oraz cienkiego przewodu do kontrolki. Wskazano również na konieczność zastosowania bezpieczników, aby zabezpieczyć instalację przed przeciążeniem. Dyskusja porusza również kwestie związane z uszkodzeniami diod w alternatorach spowodowanymi pracą bez obciążenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA