logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grający kolorofon. Czy zdarzyło się Wam coś takiego?

volter 10 Maj 2006 15:48 1446 4
REKLAMA
  • #1 2611962
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Witam. Miałem ostatnio ciekawe doświadczenia, a mianowicie sprawdzałem stary kolorofon, a właściwie to chyba iluminofonie, taką gdzie były 4 żarówki na 220V. I podłączyłem sygnał dźwiękowy z kompa z karty dźwiękowej na wejście i jak patrze jak działa i .......... słysze że coś gdzieś gra. Słucham z kąd, z głośników nie, z kompa nie. Przykładam głowe do kolorofonu i ku mojemu zdziwieniu to właśnie z niego dobiegały dźwięki. Hehe bardzo dziwne to jest moim zdaniem.
    Czy wam się coś takiego albo podobnego zdarzyło?
  • REKLAMA
  • #2 2611982
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Jeśli ten kolorofon ma na wejściu sygnału audio separację na transformatorku, to pewnie słyszałeś jak sygnał "gra" w trafku :)
    Powiem więcej, kiedyś słyszałem jak gra w środku stary diorowski wzmacniacz (bez żadnego obciążenia!) Nie wiem czemu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2611989
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    umieść ten post w "na wesoło" :P ...czy ten kolorofon ma wbudowany mikrofon?bo jak tak to może sygnał audio dochodzi do niego a mikrofon (dynamiczny) dzialal wtedy jak głosnik.
  • REKLAMA
  • #4 2617983
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Nie ma mikrofonu, przynajmniej ja go nigdzie nie zauważyłem. A miałem też przypadek, że wzmacniacz, chyba ACORD, odbierał mi stacje radiowe. Wystarczyło podłączyć głośniki i słuchać hehe :lol:
  • #5 2618015
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    dee jay G napisał:
    Jeśli ten kolorofon ma na wejściu sygnału audio separację na transformatorku, to pewnie słyszałeś jak sygnał "gra" w trafku

W moim kolorofonie również słychać brzęczenie w rytm muzyki (dodam że kolorofon jest mojej konstrukcji). Dźwięk dochodzi z triaków, które włączają żarówki i w Twoim przypadku może też tak być (jeśli nie jest to trafko o którym pisał kolega wyżej). Wg. mnie jest to obiaw normalny i nie ma wpłyu na działanie układu.

Pozdrawiam Marcin.
REKLAMA