logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra F C16NZ + LPG - wysokie obroty na luzie po ruszeniu, brak błędów

GordonShamway 10 Maj 2006 18:38 8422 24
REKLAMA
  • #1 2612456
    GordonShamway
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!
    Mam problem z obrotami w mojej asterce silnik C16NZ + LPG a mianowicie gdy rano wchodzę do samochodu odpalam wszystko z obrotami jest ok lekko ponad 1000 przygazuje przeskoczy na gaz również jest wszystko tak jak powinno nadal ponad 1000 ale wystarczy że ruszę kawałek i już gdy puszczę na luz obroty zostają gdzieś w granicy 1800-2000 i to czasami na chwilkę czyli jakieś 5min a czasami przejade nawet odcinek 40km i nadal trzymają się w tej granicy. Dodam że w zimę przy mrozie -20 nie było takiego problemu tylko pojawił się niedawno i nie wiem co się dzieję, nie zapala mi sie dioda "check engine" ani przez chwilę w czasie jazdy, nie mam problemu z zapalaniem na zimnym jak i na ciepłym silniku wszystko zdało by sie jest w porządku. Proszę o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #2 2612605
    astra688
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    ja stawiam na silniczek krokowy czyszczenie go powinno mu pomoc astra.autokacik.pl wszelkie porady
  • REKLAMA
  • #3 2612726
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    A jak zachowuje się po przegazowaniu.sz tego co piszesz przyczyn może być wiele. Sonda, potencjometr przepustnicy lewe powietryei etc.Napisz coś więcej
  • #4 2613037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2618318
    GordonShamway
    Poziom 11  
    Witam!! Dziękuje za odzew w moje sprawie.

Do kolegi marac - po przegazowaniu hmm no jak napisałem jeśli się wsiądzie odpali to można gazować ile wlezie i tak obroty będe koło 1000 ale tylko jak się podjedzie kawałek to już zostają na 1800-2000 i przegazowanie nic nie daje.

Dodam jeszcze że zauważyłem istotną sprawę w mianowicie że jak rano jade do roboty po całej nocy stanie obroty trzymają się bardzo długo ale jak wracam już godzina 15 jest gorąco i obroty spadają z tych 1800-2000 do 1000 bardzo szybko ba nawet czasem są od początku w granicy 1000. Mam nadzieję że ten opis może coś pomoże. Jutro zobaczę ten silniczek krokowy i może przepustnice, zobaczymy czy przeczyszczenie coś da.
  • #6 2621538
    GordonShamway
    Poziom 11  
    Dziś przeczyściłem silniczek krokowy i przepusticę jak narazie działa jak powinno ale muszę poczekać aż postoi cała noc i co się będzie działo z rana. Napiszę o rezultatach.
  • #7 2624777
    GordonShamway
    Poziom 11  
    Dziś sprawdziłem jak będzie zachowywać się auto po nocy. Co moge napisać że raczej się nic nie zmieniło szwagier mówi że to wina wtrysku multec że ludzie mają z tym problemy wysokie, pływające obroty. No już nie wiem co to może być. Proszę o jakieś sugestie z waszej strony. Z góry dziękuję.
  • #8 2625076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2625187
    GordonShamway
    Poziom 11  
    Dobrze nie ma sprawy sprawdzę to tylko może mała podpowiedź albo fotka gdzie mogę znaleźć ten potencjometr.
  • REKLAMA
  • #10 2625533
    7323824
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    przepustnica z jednej strony napędzana jest linką ,a zdrugiej jest potencjometr -niebieski przewód to sygnał.
    W multeku (motor c16nz) najczęściej pada sterownik-zimne luty.
  • #11 2625844
    GordonShamway
    Poziom 11  
    Czyli mam sprawdzić napięcie jakie jest przy wyłączonym zapłonie a jakie po. No i ten sterownik to umiejscowiony jest z prawej strony obok pod nadkolem tam gdzie cały komputer tak? Jak miał bym to sprawdzić czy padł? Bo jak piszę nie zostają obroty przez cały czas ale po pewnym czasie raz krótszym raz długim w końcu spadną
  • #12 2640107
    GordonShamway
    Poziom 11  
    Do elektrit

Czy mógł byś mi powiedzieć jakie mają być prawidłowe napięcia na tym czujniku.
  • #13 4479658
    kpawlak2
    Poziom 2  
    Witam i odświeżam temat, bo mam ten sam problem co kolega w C16NZ

podczas jazdy gdy wcisne sprzeglo obroty wskakują na 1500,2000 dopiero po zatrzymaniu sie, obroty spadają do 900. Dzieje się tak tylko przy zimnym silniku.
    Krokowiec, sonda lambda sprawne, przepustnica czysta, EGR ok, świece i przewody ok,
    POMOCY POMÓŻCIE!!!
  • #14 4480665
    powidz
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Witam
    Miałem podobny problem w oplu c14nz.
    Wadliwy okazał się czujnik temperatury dla ecu.
  • #15 4483265
    kpawlak2
    Poziom 2  
    w którym miejscu znajduje się ten czujnik? i czy pokazuje wtedy jakieś kody usterek?
  • REKLAMA
  • #16 6157527
    Daniel 350
    Poziom 2  
    Mam problem z obrotami silnika w Astrze II 1.6 8V X16SZR
    Gdy jest zimny zapalam go i obroty są ok. 1300 i wszystko w porządku ale wystarczy ruszyć i obroty same zaczynają się podnosić nawet ponad 2 tys.
    Dzieje się to tylko na zimnym silniku. Żeby spadły te obroty muszę się zatrzymać wtedy same zaczynają spadać i później jest wszystko dobrze.
    Gdy się nie zatrzymam obroty będą trzymać ok. 2 tys. i nawet jak silnik się rozgrzeje.
    Wymieniłem silniczek krokowy i nic nie pomogło.
    Proszę o pomoc!!!!!!
  • #17 6160086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 6160150
    psia_koncówa
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Ja tam miałem i pomogła wymiana tego drugiego krokowca takiego grubszego i spaliny tam leciały.
    W niektórych silnikach są 2 krokowce a nawet i kilka ale mało ludzi wie o tym.
  • #19 6160434
    Daniel 350
    Poziom 2  
    w którym miejscu znajduje się ten czujnik temperatury ten od komputera w Astrze II 1.6 8V
  • #20 6160481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 6160569
    Daniel 350
    Poziom 2  
    Nie świeci się żadna lampka a ten czujnik to czujnik temperatury płynu chłodniczego
  • #22 6160583
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3490
    psia_koncówa napisał:
    Ja tam miałem i pomogła wymiana tego drugiego krokowca takiego grubszego i spaliny tam leciały.
    W niektórych silnikach są 2 krokowce ale mało ludzi wie o tym.

Ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć...
    Do twojej wiadomości to jest zawór EGR i siedzi tam solenoid a nie krokowiec.
  • #23 6160587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 6160602
    Daniel 350
    Poziom 2  
    Jak może być na głowicy?????????
  • #25 6160635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wysokich obrotów biegu jałowego (1800-2000 obr./min) w Oplu Astra F z silnikiem C16NZ z instalacją LPG, które pojawiają się po ruszeniu samochodem i utrzymują się przez różny czas, mimo braku zapalenia się kontrolki "check engine" i prawidłowego działania zapłonu. Obroty są prawidłowe zaraz po uruchomieniu i przełączeniu na gaz, ale po krótkim przejeździe rosną i utrzymują się na wysokim poziomie, szczególnie rano lub przy niższej temperaturze. Po rozgrzaniu silnika obroty spadają do normy. Próby rozwiązania problemu obejmowały czyszczenie silniczka krokowego i przepustnicy, które nie przyniosły trwałej poprawy. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony czujnik temperatury silnika, potencjometr przepustnicy, sonda lambda, sterownik silnika (wtrysk Multec) z zimnymi lutami, a także ewentualne problemy z zaworem EGR. Dyskusja zawierała sugestie dotyczące pomiaru napięć na potencjometrze przepustnicy oraz lokalizacji i diagnostyki czujnika temperatury płynu chłodniczego. W innych podobnych przypadkach wymiana silniczka krokowego lub sterownika rozwiązywała problem. Brak jednoznacznej diagnozy, ale wskazano na konieczność dalszej diagnostyki elementów elektronicznych i czujników wpływających na regulację obrotów biegu jałowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA