Szukam schematu syntezy PLL na zakres UKF FM 87-108 MHz, tylko na układach TTL/CMOS. Najlepiej z układem 4046. Bez µC.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCHOPIN66 napisał:Witam
Jeśli to nie odpowiedni dział to proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu .
Szukam schematu syntezy PLL na zakres UKF FM 87-108 Mhz tylko na układach TTL/CMOS . Najlepiej z układem 4046. Bez µC .
Pozdrawiam
CHOPIN66 napisał:74AC161 da radę jako pierwszy stopień dzielnika.Tego trochę się obawiałemno a na układach CMOS nie dało by rady podzielić 108 MHz ?
jarek_lnx napisał:CHOPIN66 napisał:74AC161 da radę jako pierwszy stopień dzielnika.Tego trochę się obawiałemno a na układach CMOS nie dało by rady podzielić 108 MHz ?
Może lepiej poszukać scalonego syntezera na to pasmo, przecież odbiorniki na to pasmo są produkowane masowo, więc muszą być i scalaki do tego.
CHOPIN66 napisał:Dobra , znalazłem schemat Praktycznego syntezera częstotliwości PLL w Świat Radio 07/2005 .
DXFM napisał:Dość łatwo robi się syntezę na dedykowanych scalakach, na przykład ja robiłem na TSA6057, ale rozumiem że chodzi o poznawczy charakter tego projektu?
DXFM napisał:Układ ze Świata Radio wydaje się dość przejrzysty. Jako uzupełnienie polecam też lekturę: Poradnik Ultrakrótkofalowca, gdzie od strony 480 jest trochę teorii, a dalej praktyczne rozwiązania. Nie wiem jak jest obecnie z dostępnością preskalerów, ten 193ИЕ3 (193IE3) raczej archiwalny i nie był zbyt czuły. Lepsze doświadczenie miałem z U664, tylko że on dzieli przez 64 w związku z czym trzeba odpowiednio też podzielić częstotliwość odniesienia. Dość łatwo robi się syntezę na dedykowanych scalakach, na przykład ja robiłem na TSA6057, ale rozumiem że chodzi o poznawczy charakter tego projektu?
CHOPIN66 napisał:Układ powstaje do projekty amplitunera bez µC na układach TTL/CMOS mam już gotowy projekt głowicy na dwóch BF961 oraz wzmacniacz p.cz na trzech BF961.
CHOPIN66 napisał:Dokładnie tak
Rasel napisał:Dlaczego sądzisz, że to są błędy? Tam raczej brakuje kropki łączącej zasilanie tych układów z napięciem +5V.