logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik różnicowoprądowy wyłącza się przy użyciu listwy z filtrem i cewką

vacpan 23 Maj 2006 19:57 1857 12
REKLAMA
  • #1 2656242
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Mam problem z listwą od zasilania, taką z wyłącznikiem. Jest tam z tego co pamietam jakiś filtr, 2 bezpieczniki i wyłącznik. W środku z bardziej rzucających się w oczy elementów to sporawa cewka na rdzeniu toroidalnym.
    Problem jest taki, że wywala mi wyłącznik różnicowo prądowy, ale nie zawsze . Do listwy jest podłączony zestaw komputerowy i magnetowid. Jak załączam wyłącznikiem listwe to tak w 2/5 przypadków musze iść włączyć wyłącznik. Po podłączeniu wszystkich urządzeń do zwykłego przedłużacza jest ok. Wcześniej listwa działała bez problemów.
  • REKLAMA
  • #2 2656386
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jak wygląda schemat połączeń, bo z opisu kolegi trudno to stwierdzić. Czy któryś element nie jest spalony?
  • REKLAMA
  • #3 2656675
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    wszystkie urzadzenia typu elektronicznego maja teraz za punkt honoru
    miec w srodku zasilacz impulsowy -i wsrodku jest tez kondensatorek
    dajacy jakas uplywnosc chwilowa- suma tych uplywnosci w czasie zalaczania wszystkiego jedna listwa /wlacznikiem/ -powoduje chwilowy przeplyw pradu w przewodzie ochronnym.
    Wynika z tego ,ze nalezalo -by inaczej rozwiazac taki problem minipracowni-multimedialnej...UZIOM ROBOCZY SIE KLANIA -powrot
    do czasow jakie juz byly . Wynika to z tego ,ze czlowiek rozrabia /boi sie pradow / i kombinuje coraz to czulsze czujniki -ktore to czujnki chronia go przed PRACA ...
  • #4 2656733
    vacpan
    Poziom 19  
    No tak, ale jak włączam przedłużacz do którego to wszystko jest podłączone to takiego efektu nie ma. Wkładałem wytczke do gniazdka ze 30 razy i nic. Listwa dawniej też takiego efektu nie miała. W instalacji nic nie było zmieniane, w komputrerze także.

W załączniku jest schemat.
    Element oznaczony jako "w" to zapewne warystor ale widziałem takie coś tylko na obrazku ( podobne do kondensatora ceramicznego tylko sporo większe, niebieskie ) więc nie jestem pewien.
    Elementy oznaczone jako "x" to taka jakby zwora z tym, że jest na ten drucik nałożone coś jakby nakrętka zrobiona prawdopodobnie z ferromagnetyka ( z czegoś takiego jak rdzenie od cewek )
    Obie cewki są nawinięte na wspólnym rdzeniu.
    Ponadto są jeszcze nie narysowane 2 bezpieczniki, wyłącznik oraz oczywiście gniazdka.
    Załączniki:
    • Wyłącznik różnicowoprądowy wyłącza się przy użyciu listwy z filtrem i cewką schemat.JPG (23.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2656892
    Figi
    Poziom 37  
    Wypnij z obwodu warystor i zobacz czy problem się powtórzy.
  • #6 2658022
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Cytat:
    Ponadto są jeszcze nie narysowane 2 bezpieczniki, wyłącznik oraz oczywiście gniazdka.

To jest istotne, zwłaszcza gniazdka. Jak są połączone bolce uziemiajace z resztą ?
    i jeszcze jedno: czy OK jest , jak podłaczysz przedłużacz z bolcem czy bez bolca ?
  • #7 2658063
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Czy w tym przedłużaczu nie ma przewodu PE. Bo na rysunku go nie ma. Zwykle kondensatory umieszczone są pomiędzy L-PE i N-PE. W zasilaczu komputerowym też są kondensatory pomiędzy L-PE. Jak podłączysz kilka komputerów za wyłącznikiem ΔI to niestety będzie wyłączać. Za jednym wyłącznikiem 30mA nie da się podłączyć urządzeń które będą dawać większy upływ niż 15 mA.
  • #9 2658894
    vacpan
    Poziom 19  
    Nie no, taki głupi nie jestem. Przedłużacz oczywiście ma bolce, do tego sprawne. W listwie uziemienie jest podłączone bezpośrednio do gniazdka, bez żadnych elementów.
    Na wejściu jest wyłącznik rozłączający zarówno fazę jak i zero , potem bezpieczniki na fazie i zerze i dalej to co narysowałem.
    Cytat:
    NIE KORZYSTAC Z TEJ LISTWY

No super, ale ja tą liste polubiłem i jednak chcę ją naprawić. To, że zabezpieczenia są w sprzęcie to nie znaczy, że w listwie nie może ich być, zresztą nie zawsze podłączam do niej jedynie komputer.

Problem musi leżeć gdzieś w tej listwie, bo wcześniej działało ok, ten sam sprzęt, ta sama konfiguracja, to samo gniazdko, ta sama listwa ta sama różnicówka.
  • REKLAMA
  • #10 2659034
    Figi
    Poziom 37  
    Nie odpowiedział kolega na moje pytanie.
  • #11 2659239
    vacpan
    Poziom 19  
    Cytat:
    Nie odpowiedział kolega na moje pytanie.

Jeszcze nie wyciagałem warystora, ale wyjeżdzam na 3 dni więc spróbuje w poniedziałek. Na razie proponuje zawiesić dyskusję.
  • #12 2689398
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    A sama listwa bez obciążeń też wywala? Ameryki nieodkryję jeśli powiem że jest zbyt duże przejście między liniami zasilającymi a uziemieniem, pytanie czy w listwie czy w obciążeniach czy po trochu o obu. A kondensatora(ów) miedzy liniami a uziemieniem w listwie to nie było? W ostateczności usuń bolec uziemiający ale tracisz zabezpieczenia.
  • #13 2693963
    vacpan
    Poziom 19  
    W sumie to na razie sie uspokoiło. Dziwne ale teraz nie wywala.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy listwy zasilającej wyposażonej w wyłącznik różnicowoprądowy, która sporadycznie wyłącza się przy podłączeniu zestawu komputerowego i magnetowidu. Listwa zawiera filtr, dwa bezpieczniki, wyłącznik oraz cewkę na rdzeniu toroidalnym. Wyłącznik różnicowoprądowy działa poprawnie przy podłączeniu urządzeń do zwykłego przedłużacza, co wskazuje na problem związany z samą listwą. W dyskusji poruszono kwestie obecności warystora, kondensatorów pomiędzy liniami zasilającymi a uziemieniem oraz możliwych upływów prądu powodujących wyzwalanie różnicówki. Zwrócono uwagę na fakt, że zasilacze impulsowe w urządzeniach elektronicznych generują chwilowe upływy prądu, które mogą powodować wyłączanie zabezpieczeń różnicowoprądowych. Sugerowano odłączenie warystora w celu diagnozy oraz sprawdzenie poprawności połączeń uziemienia i obecności przewodu PE w listwie. Wskazano, że wyłącznik różnicowoprądowy o czułości 30 mA może reagować na sumaryczne upływy prądu z kilku urządzeń. Problem ustąpił tymczasowo bez podjęcia działań naprawczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA