logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7N266-C i P4PE - szukam kompatybilnych BIOS-ów do programatora

bratyslaw 28 Maj 2006 22:55 1518 9
REKLAMA
  • #1 2674265
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Witam!

Poszukuję biosów (najlepiej zgranych) do płyt Asusa: A7N266-C i P4PE. Mam ściągnięte ze strony producenta, ale są z rozszerzeniami .AWD i .003 a tego mój programator nie trawi. Wgranie spod DOS-a też nie wchodzi w rachubę bo płyty nie wstają (właśnie były nieudolnie zaktualizowane).

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2674413
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    bratyslaw napisał:
    Witam!

Poszukuję biosów (najlepiej zgranych) do płyt Asusa: A7N266-C i P4PE. Mam ściągnięte ze strony producenta, ale są z rozszerzeniami .AWD i .003 a tego mój programator nie trawi. Wgranie spod DOS-a też nie wchodzi w rachubę bo płyty nie wstają (właśnie były nieudolnie zaktualizowane).

Pozdrawiam!

Witam
    Niech Kolega zmieni rozszerzenie na *.bin, czy inne które ten programator akceptuje
    Pozdrawiam
    artur
  • REKLAMA
  • #5 2678903
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    Willem bez problemu zaprogramuje obie kosci, oczywiscie musisz miec koszyczek/adapter do programowania kosci lpc/fwh.
  • REKLAMA
  • #7 2679971
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Skoro masz adpater lpc/fwh to czy mozesz w koncu napisac jaki masz problem? Montujesz adapter, a w nim kosc, w programie wybierasz typ kosci na taka jaka chcesz zaprogamowac i programujesz.
  • #8 2680056
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Po pierwsze - w programie obsługującym Willema (najnowszym) nie ma tych kości na liście, próbowałem na 29XXX i odczyt się udaje, natomiast kasowanie kończy się komunikatem "erasing (coś tam) timeout".
    Po drugie, podczas próby zapisu pokazuje się okienko zapisywania i tyle - nic się nie dzieje, pasek się nie pokazuje, procenty też. Czekałem chyba z 15 minut i nic.
    Oczywiście kości były w adapterze, który jest sprawny, bo programowałem nim inne flashe SST.
    Tak to wszystko wygląda.
  • REKLAMA
  • #9 2680102
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Obie kosci sa obslugiwane i sa na liscie, nie wiem po co Ci ten programator jak nawet nie umiesz go osblugiwac nie mowiac juz o tak banalnej rzeczy jaka jest wybranie typu kosci w programie.
    Do tego nazwa pliku z biosem nie ma żadnego znaczenia poniewaz wgrywasz zawartosc pliku, a nie nazwe.

Skoro sam nie umiesz klikac to Ci napisze co masz nacisnac:
    Firmware HUB/PLC->SST (FWH)->SST 49LF004A
    Firmware HUB/PLC->SST (LPC)->SST 49LF020

Dalej bedziesz pisal, ze nie ma?
  • #10 2680170
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Właśnie - nie wiem jak to możliwe, ale nie miałem tych kosci na liście. Z ciekawości znalazłem jakąś starszą wersję programu pl i jest wszystko. Srpóbuję to jutro ruszyć. Dzięki za pomoc i przepraszam za denerwujące posty, ale jak napisełem wcześniej, nie miałem z tymi kościami do czynienia a i soft mnie rozwalił.

Pozdrawiam!

Wszystko poszło OK. Sie zamotałem z lekka :)

Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano kompatybilnych plików BIOS do programatora dla płyt głównych Asus A7N266-C i P4PE. Dostępne pliki z rozszerzeniami .AWD i .003 nie były akceptowane przez programator. Próba zmiany rozszerzenia na .bin nie przyniosła efektu. Płyty zawierają kości pamięci SST 49LF020 i 49LF004A, które sprawiały problemy przy programowaniu za pomocą programatora Willem. Użytkownik posiadał adapter LPC/FWH na 3,3V, jednak w najnowszym oprogramowaniu Willema brakowało tych kości na liście obsługiwanych, co uniemożliwiało poprawne kasowanie i zapis. Starsza wersja oprogramowania zawierała wymagane modele kości, co pozwoliło na prawidłowe zaprogramowanie BIOS-u. Wskazano, że nazwa pliku BIOS nie ma znaczenia, ważna jest zawartość, a do programowania należy wybrać odpowiedni typ kości w programie: SST 49LF004A dla Firmware HUB/PLC (FWH) oraz SST 49LF020 dla Firmware HUB/PLC (LPC). Po zastosowaniu starszej wersji oprogramowania i poprawnym wyborze kości problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA