logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik temperatury do sterowania pompą wodną 12-16V, 30W, 50-75°C

someone_23 29 Maj 2006 18:55 1668 9
REKLAMA
  • #1 2676484
    someone_23
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Potrzebuje dokladnie takiego urzadzenia ktore ponizej temperatury 50 stopni bedzie wylaczac, a powyzej zalaczac pompke wodna i wraz ze wzrostem temperatury zeby zwiekszalo predkosc obrotowa silnika pompki maksymalnym progiem kiedy pompka ma osiagnac 100% mocy bedzie 75 stopni

pompka zasilana bedzie pradem 12 - 16V (taki przedzial poniewaz cewki ladujace akumulator zwiekszaja wartosc pradu) a maksymalne obciazenie jakie bedzie pobierac pompka to 30 wat

Mam zamiar okrecic miejsca miedzy zebrami cylindra cienka miedziania rurka i w kufsze umieszcic pojemnik z woda (albo jakims plynem chlodniczym) i chlodnice oraz pompke, (czesci jeszcze nie mam ale mysle o zakupie np. pompki od spryskiwacza Audi (19 zl), albo moze jakas inna ktore sa na allegro za 30 zl ;])
    A wszystko to po to aby cylinder trzymal pewna temperature i nie puchl podczas pracy (ach te polskie podroby :D ).
  • REKLAMA
  • #2 2676507
    Poziom 12  
    Taki czujnik z opcją włącz/wyłącz to sie termostat nazywa:)
    Poszukaj na elektrodzie - dość dużo jest tego
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2676578
    someone_23
    Poziom 13  
    wiem jak to sie nazywa, tylko chcialem zeby bylo to dla wszystkich jasne o co mi chodzi ;) a moglbys zapodac jakis link najlepiej do jakiegos sklepu internetowego z ta czescia (nie chce nic lutowac, wole gotowce), zasilanie 12 - 16 V max obciazenie: 30 wat. A takie pisanie postow "to juz bylo poszukaj" jest troche "bezowocne" bo ja nic z tego nie mam (juz szukalem) a ty takze mi nie pomogles.
  • REKLAMA
  • #4 2677068
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    kolego someone_23 czy tak trudno poszukać w sieci termostatu ......... sklepów internetowych jest cała masa tu masz jeden z nich , poszukaj w pozycji ZESTAWY DLA AMATORÓW http://www.nowyelektronik.pl/
  • #5 2677191
    someone_23
    Poziom 13  
    z przykroscia musze stwierdzic ze nie moge znalesc takiego termostatu na 12 V z takim przedzialem temperatury, a jak sa to nie ma opcji zwiekszania predkosci obrotowej silnika pompki do wzrastajacej temperatury, tylko wlacz/wylacz (czy takie urzadzenie jak ja bym chcial jest bardzo drogie? czy zmiescze sie w granicach 40 zl?

prawie takie samo jest urzadzenie w wiatraczkach komputerowych, maja zastosowany termistor tyle ze one kreca sie non-stop a mi jeszcze chodzi o to zeby sie wylaczal, (w laptopach sie wylaczaja np moim) szkoda akumulatora i silnik moze sie spalic.
    Ok prosze was o dwie rzeczy tylko blagam :P nie dawajcie mi ostrzezen jestem laikiem w sprawach elektronicznych wiec dlatego pisze na tym forum, uwazam ze jestescie naprawde wyrozumiali i mi pomozecie, potrzebuje dwoch elementow:
    1) termostat z regulowana temperatura startu z zakresu 50 - 80 stopni zasilany pradem 12 - 14 V (obciazenie 30 wat moze byc wiecej ale nie mniej)
    2) regulator obrotow silnika pompki mechaniczny (z potencjometrem) takze na prad 12 - 14 V (obciazenie 30 wat < )
    3) ewentualnie jesli sie znajdzie urzadzenie z automatyczna regulacja obrotow wzgledem wzrastajacej temperatury to prosze rowniez o link (wazne zeby mialo takie wartosci jak napisalem w poscie).
    za podanie linkow do tych urzadzen przydziele punkty :)
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2678880
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

W sklepie takich układów na 99.9% nie dostaniesz. Trzeba (chyba najprościej) użyć mikrokontrolera i go oprogramować we własnym zakresie. Wykonanie samego termostatu, który będzie spełniał Twoje oczekiwania nie jest większym problemem. Problem natomiast pojawi się przy kalibracji silnika pompki ponieważ liniowy przyrost napięcia zwykle nie powoduje liniowego przyrostu obrotów. W związku z tym będziesz musiał wytężyć szare komórki i coś takiego zaprojektować, wykonać, oprogramować i sprawdzić.

--
    pozdrawiam
  • #8 2679179
    someone_23
    Poziom 13  
    ok dzieki za odpowiedzi ale to nie o takie termostaty chodzi, czujnik musi byc na kalbu (np. z termistorem albo jakims innym czujnikiem zwiekszajacym opor) i on ma mierzyc temperature cylindra. Pojde jutro do jakiegos elektronicznego sklepu i sprawdze czy takie cos jest.

cyberdar - a nie pokusilbys sie zrobic cos takiego? mozesz mi przedstawic cene jaka bys za to chcial i bysmy sie dogadali na pewno.

Kolejne pytanie ktora pompka bedzie lepsza:
    ta
    http://allegro.pl/show_item.php?item=105094831
    czy ta
    http://allegro.pl/show_item.php?item=105908819
  • #9 2681761
    mx3
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    chyba zadna z nich przeczytaj dokladnie opis max czas pracy 15 min - za krutko jak ma cos ochlodzic, max temp. pracy 60C dla czynnika chlodzacego to zadna temperatura wiec pompki od spryskiwaczy odpadaja nie te parametry
  • REKLAMA
  • #10 2682821
    someone_23
    Poziom 13  
    ale wedlug mnie jak sie obnizy obroty to beda mogly chodzic dluzej, jak mi sie uda to sam sobie pompke zrobie mam silniki 12 V o dosc sporej mocy

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest czujnik temperatury do sterowania pompą wodną zasilaną napięciem 12-16 V i obciążeniem do 30 W, który wyłączałby pompę poniżej 50°C, załączał powyżej tej temperatury oraz zwiększał prędkość obrotową silnika wraz ze wzrostem temperatury do 75°C, osiągając wtedy 100% mocy. Propozycje obejmowały termostaty z funkcją włącz/wyłącz, jednak standardowe termostaty dostępne na rynku nie spełniają wymagań regulacji prędkości obrotowej. Sugerowano zastosowanie mikrokontrolera do realizacji płynnej regulacji prędkości w zależności od temperatury, co wymaga jednak umiejętności programowania i kalibracji. Wskazano, że gotowe układy o takich parametrach są trudne do znalezienia i mogą być droższe niż zakładany budżet około 40 zł. Dyskutowano także o wyborze pompki – pompki od spryskiwaczy samochodowych (np. Audi) są tanie, ale mają ograniczenia czasowe pracy (max 15 min) i niską maksymalną temperaturę pracy (60°C), co czyni je nieoptymalnymi do chłodzenia silnika. Propozycja obejmowała również samodzielne wykonanie pompki z silnikiem 12 V o większej mocy oraz zastosowanie czujnika temperatury na kablu (np. termistora) do pomiaru temperatury cylindra. Podsumowując, realizacja wymaga zastosowania termostatu z regulacją temperatury startu oraz regulatora obrotów silnika, najlepiej w oparciu o mikrokontroler, a gotowe rozwiązania są rzadkie i droższe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA