logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa transformatora spawalniczego - krok po kroku, materiały, schematy

dzg 30 Maj 2006 13:04 7520 9
REKLAMA
  • #1 2678848
    dzg
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Proszę i informacje na temat budowy transformatora spawalniczego.
  • REKLAMA
  • #2 2679625
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Na początek możesz poczytać np. Stein ,,Maszyny i napęd elektryczny"
  • REKLAMA
  • #3 2681671
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

To jest zwykły transformator tyle, że rdzeń dużo większy niż to się nacodzień spotyka. Jak nie wiesz jak sobie to wszystko policzyć to zapraszam na priva.

--
    pozdrawiam
  • #4 2682938
    romanik99
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    a jua mam spawarkę robioną przez jakiegoś fachowca jeszcze za czasów PRL-u. i ma ona na zewnątrz , nie wiem, jakieś 3 odczepy do zmiany mocy spawania od najmniejszej do najwiekszej (regulacja odbuwa się poprzez przekładanie przy wyłączonej spawarce kabla na poszczególne odczepy(śruby wystające z obudowy), tyle ze jest to tak kiepska regulacja, ze tą spawarką można by szyny kolejowe pospawać, a blache 2 mm przepala na wylot. czy jest jakaś możliwość zmniejszenia mocy spawania, przy jednoczesnym zachowaniu własciwości spawalniczych?
  • #5 2684495
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Robiłem kiedyś ojcu spawarkę. Regulacja mocy odbywała się tam poprzez zmianę położena rdzenia. Działało i działa do teraz. Jednak zrobiliśmy mały eksperyment. Mianowicie spawarkę podłączyliśmy do zregulatora opartego na U2008 (regulacja fazowa). Triak w moim regulatorze miał radiatorek żebrowany o wymiarach 2cm x 3cm x 5cm a bezpiecznik 20A. Prąd na pełnej mocy bez regulatora wyniósł prawie 35A. Jednak po podłączeniu do takiego regulatora ani nie wywalił bezpiecznik ani tymbardziej triak na takim "maciupkim" radiatorku. Oczywiście regulacja odbywała się w jakimś ograniczonym zakresie jednak odbywała się. W związku z tym propozycja aby wykonać coś podobnego i przetestować. Są szanse, że zadziała.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2685678
    romanik99
    Poziom 11  
    a jakoś kontkretniej, może jakiś schemacik co i jak połaczyć, albo inne propozycje?
  • #7 2686198
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Można regulować moc po stronie pierwotnej i wtórnej.
    Łatwiej jest chyba zrobić regulację po stronie pierwotnej, solidny triak (około 15zł ), i układ do regulacji na przykład z serii U... Jeśli to kogoś interesuje dokładnie to napiszę więcej.
  • #8 2692150
    romanik99
    Poziom 11  
    mnie to interesuje. bo pospawać jakies gówinko moją spawarką to horror, najlepiej prosiłbym o jakiś szczegółowy opisik najlepiej ze schematem podpięcia triaka i tego układu do strony pierwotnej. i jeszcze pytanko czy żeczywiście bedzie chodziło ok, nie koniecznie chodzi mi o to czy moc bedzie regulowana bo to wiadomo ze bedzie, ale czy spawarka bedzie spawała przy mniejszej mocy tak jak przy normalnej i czy zakres regulacjio bedzie w miare duży tak żeby można było jakies drobniejsze materiały pospawać
  • REKLAMA
  • #9 2700923
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ja kupiłem płytkę regulatora na Allegro za 7zł, do tego części około 25 zł. Na triaku 40A, i układzie U2008.
  • #10 2735022
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Założyłem regulator na pirwotnym i śmiga, koszt zamknął się w kwocie 40 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Transformator spawalniczy to zasadniczo zwykły transformator o znacznie większym rdzeniu niż standardowe transformatory. Regulacja mocy spawania może odbywać się poprzez zmianę odczepów na uzwojeniu wtórnym lub bardziej efektywnie po stronie pierwotnej za pomocą układu regulacji fazowej opartego na triaku i układzie U2008. Przykładowo, regulacja mocy realizowana przez przesuwanie rdzenia lub zastosowanie regulatora fazowego pozwala na płynną zmianę prądu spawania, co umożliwia spawanie materiałów o różnej grubości bez przepalania. Koszt wykonania takiego regulatora jest niski (około 40 zł), a jego montaż na stronie pierwotnej transformatora jest skuteczny i nie powoduje uszkodzeń elementów. W dyskusji pojawiły się także prośby o schematy i szczegółowe opisy podłączenia triaka oraz regulatora, które mogą być udostępnione na życzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA