logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zintegrowanego ochronnika B+C do domu jednorodzinnego - Moeller czy Dehlxxx?

BrunoJ 30 Maj 2006 16:28 10905 20
REKLAMA
  • #1 2679490
    BrunoJ
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam,

W ramach modernizacji instalacji elektrycznej planuje zalozyc w domu
    jednorodzinnym ochronnik przeciwprzepieciowy. Linia napowiertrzna (4 zyly) brak piorunochronu, w ilusletniej historii domu nigdy nie bylo zadnych problemow z burzami czy przepieciami. Elektryk stanowczo sugeruje ze sam ochronnik klasy C moze niewiele dac i samego C nie warto, ze trzeba dac i B i C. Generalnie sie z nim zgadzam, ale oczywiscie kwestia kasy. Zbudowanie dwoch osobnych stopni (jedna rozdzielnia, czyli dodatkowa cewka) po prostu nie wchodzi w gre. Jedyne rozwiazanie to kompaktowy ochronnik B+C. Mam jednak problem ze znalezieniem takiego (?)
    Wyszukalem Moellera (SPB-12/280/4) za w miare ludzkie pieniadze, ale
    nie ma on wymiennych wkladek, co mnie troche martwi.
    Z kolei oferta Dehlxxx jest juz wyraznie drozsza, porownywalna kosztowo
    z dwustopniowym zabezpieczeniem opartym na Fael'u czy Moellerze.
    Fael nie ma takiego zintegrowanego (info z linii technicznej, bo w hurtowniach to probowali mi nawet cos sprzedawac...)
    Nie bardzo moge doczytac na temat Schneidera, innych firm to za bardzo
    nawet nie znam.

Licze na podpowiedzi, linki, ewentualne uzasadnienie dlaczego NIE warto
    dawac ochronnika klasy B w moim przypadku.

Prawde mowiac poza ulotkami nie znalazlem zbyt wiele informacji na temat takich ochronnikow, poza faktem ze sa i nadaja sie idealnie do domow jednorodzinnych.

pozdrawiam
    Bruno
  • REKLAMA
  • #2 2679567
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Tu masz trochę informacji ogólnych
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7701
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=8328
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7967
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7613
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7014
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=3529
    Moim zdaniem samo B nic nie da, montowanie Bi C zespolonych w jednej rozdzielni to też jakiś ekonomoczny wynalazek.....
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2679995
    BrunoJ
    Poziom 12  
    adamjur1 napisał:
    Tu masz trochę informacji ogólnych
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7701
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=8328
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7967
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7613
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7014
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=3529
    Moim zdaniem samo B nic nie da, montowanie Bi C zespolonych w jednej rozdzielni to też jakiś ekonomoczny wynalazek.....
    Pozdr.J.

dzieki za linki, przejrzalem wstepnie, ale sporo tego jest, wiec musze na spokojnie poczytac. Generalnie znam zasady stopniowania itp.
    Rozumiem tez ze w nowo budowanych domach, gdzie skrzynka jest na plocie na rozdzielnia w budynku (na budynku?) naturalne jest stosowanie B i C osobno. U mnie wszystko jest w jednym miejscu, a wstawianie B i C + petle generuje koszt na tyle potezny ze to przestaje sie kalkulowac
    i chyba lepiej sie ubezpieczyc, a telewizor w czasie burzy wylaczac ;-)
    Samo C tez pare zlotych kosztuje, wiec jesli ma byc zainstalowane dla ozdoby bo nie spelni swoich funkcji....
    Ja wstepnie jestem na tego Moellera B+C zdecydowany, martwi mnie tylko brak opinii o takich wynalazkach.

Dodano:
    ---------

pozwole sobie jeszcze przytoczyc link z opisem, wyciagniety z podanych przez Ciebie watkow:
    http://ochrona.net.pl/zasady_p_ie.html
    i tutaj ostatni link do PDFa - Urządzenia do ograniczania przepięć klasy I i II
    Pod koniec jest opisany sposob dzialania takich zintegrowanych ochronnikow. Z ktorego chyba rowniez wynika ze nie ma mozliwosci zastosowania wymiennych wkladow (?)

pozdrawiam
    Bruno
  • #4 2682229
    Bartosz Lichtarowicz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeżeli nie miałeś wcześniej kłopotów z przepięciami to polecam ubezpieczyć telewizor, komputer itp. w PZU. Wychodzi taniej niż wydanie ponad 1000PLN na ograniczniki. Czy masz dobry uziom u siebie? Jak nie to znowu dodatkowy koszt. Jeden stopień ochrony przepięciowej to w zasadzie nic, powinny być trzy a nawet cztery. Gwarancji i tak na 100% nie ma, że jak będzie wyładowanie w twój dom lub gdzieś blisko to nic się nie stanie. Taniej jest wszystko ubezpieczyć :D
  • #5 2682643
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Zarknij tu jest opisane wszytko co Cię interesuje w prosty sposób.

http://www.dehn.pl/start.htm

Możesz poszukać tez na stronie Schneider Electric , jeśli dobrze pamiętam to maja tam programik we flashu który wszytko sam dobiera.

Pozdro
    Mat
  • #6 2682761
    BrunoJ
    Poziom 12  
    Mathevp napisał:
    Zarknij tu jest opisane wszytko co Cię interesuje w prosty sposób.
    http://www.dehn.pl/start.htm
    Możesz poszukać tez na stronie Schneider Electric , jeśli dobrze pamiętam to maja tam programik we flashu który wszytko sam dobiera.
    pozdrawiam
    Mat

ja te opisy juz przegladalem i rozumiem, chodzi mi o jakies praktyczne doswiadczenia. Bo to wszystko sa suche reklamowki, a jakos nikt sie nie chwali ze takie cos montowal czy widzial w praktyce.
    Co do Dehn'a to cena zintegrowanego ochronnika jest wyzsza niz B i C osobno u Moellera. Podobnie u schneidera, chociaz tam nie do konca wprost wynika ktore sa B+C w jednym. Na razie oferta Moellera wydaje sie byc najciekawsza - i cenowo i rozmiarowo - tylko 4 moduly, a nie 8-9 jak u innych.

pozdrawiam
    Bruno
  • #7 2685175
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Akhhh, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;-)

http://www.schneider-electric.pl/pl/download/index.php#

Zassij sobie program do doboru ochronników i dobierz odpowiedni.

Dobór jes robiony dość ciekawa metodą.
    Wyjdzie co masz zastosować i możesz być pewien ze bedzie wtedy wszystko OK.

Pozdro
    Mat

PS. Jest tam też kilka poradników, w jednym z nich jest opisany dobór ochronników bardzo dokładnie. Nie pamietam w którym numerze.

Pozdrawiam
    M
  • REKLAMA
  • #8 2688466
    BrunoJ
    Poziom 12  
    Mathevp napisał:
    Akhhh, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;-)

http://www.schneider-electric.pl/pl/download/index.php#

Zassij sobie program do doboru ochronników i dobierz odpowiedni.

nie smiga, bede probowal, moze maja server padniety.

pozdrawiam
    Bruno
  • #9 2688607
    porter
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Według mnie chcąc chronić instalację całego budynku proponuję w skrzynce rozdzielczej zabudować ochronnik w klasie II tj. B. Klasę C stosuje się do ochrony pojedynczych odbiorników. Prosty przykład: maszyna posiada zasilanie sprowadzone do jednej szafy sterowniczej, na zasilaniu dajemy klasę II ochronnika dodatkowo w tejże szafie sterowniczej zabudowany jest zasilacz, którego zasilanie zabezpiecza się ochronnikiem klasy C. Oczywiście ochronniki należy dobrać, decyduje o tym kilka parametrów np. długość chronionej linni itd.
  • #10 2689385
    BrunoJ
    Poziom 12  
    porter napisał:
    Według mnie chcąc chronić instalację całego budynku proponuję w skrzynce rozdzielczej zabudować ochronnik w klasie II tj. B. Klasę C stosuje się do ochrony pojedynczych odbiorników. Prosty przykład: maszyna posiada zasilanie sprowadzone do jednej szafy sterowniczej, na zasilaniu dajemy klasę II ochronnika dodatkowo w tejże szafie sterowniczej zabudowany jest zasilacz, którego zasilanie zabezpiecza się ochronnikiem klasy C. Oczywiście ochronniki należy dobrać, decyduje o tym kilka parametrów np. długość chronionej linni itd.

Hmm, jakos z opisow wynikalo ze klasa I to B , a klasa II to C (?).
    natomiast przyklad z maszyna nie jest chyba trafiony. To jest zwykly dom jednorodzinny. mozna przyjac ze wszystkie podlaczone odbiorniki to taka wlasnie maszyna i na poziomie rozdzielni (czyli 'szafy sterowniczej') trzeba dac C. Zas B trzeba dac rowniez w rozdzielni, zeby chronic caly budynek, jak napisales. Czyli trzeba dac B+C, w jednej rozdzielni.
    I stad pytanie o zintegrowany B+C, bo dla mnie jest roznica czy wydam 1000 zl czy 2500, oraz czy zajme 4 moduly w rozdzielni czy 9.
    Z opisow wynika ze taki kompaktowy B+C ma rownolegle warystory dla obu klas i wg teoretycznych opisow powinno to sensownie dzialac. Takie cudo jest przeznaczone wlasnie dla domow jednorodzinnych (przynajmniej te mniejsze, bo wieksze np sugerowane do stacji GSM..). Do obiektow przemyslowych lub bardziej narazonych sugerowane sa jednak osobne B i C.
    Czyli w teorii podlegam w pelni pod przypadek, i powinienem brac taki
    zintegrowany B+C. Chcialbym jednak wiedziec czy ktos to w ogole uzywa/stosuje i spotkal sie w praktyce z jakas ocena skutecznosci.

pozdrawiam
    Bruno
  • #11 2689422
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Trzy słowa na temat ceny ogranicznika B+C Moellera:
    - wg cennika Moellera kosztuje on 4x200 netto ≈975 zł brutto.
    - ja takiego szukałem trochę w internecie, wysyłając zapytania do firm wystawiających się na Allegro,
    - w końcu kupiłem za 620 brutto w firmie hurtowni ze Śląska należacej PKP Energetyka - wniosek - warto było poszukać :)
  • #12 2689454
    BrunoJ
    Poziom 12  
    krollew napisał:
    Trzy słowa na temat ceny ogranicznika B+C Moellera:
    - wg cennika Moellera kosztuje on 4x200 netto ≈975 zł brutto.
    - ja takiego szukałem trochę w internecie, wysyłając zapytania do firm wystawiających się na Allegro,
    - w końcu kupiłem za 620 brutto w firmie hurtowni ze Śląska należacej PKP Energetyka - wniosek - warto było poszukać :)

To ja moge dac swiezy update - cennik Moellera jest juz nieaktualny, cena
    bazowa to 840netto. Udalo mi sie wyszukac za 650netto. jesli mozesz dac namiar na te Twoja hurtownie (moze byc na PW) to poprosze. Kwestia jeszcze jak dawno kupowales i czy mozna wysylkowo.
    Jesli rowniez mozesz napisac pare slow wiecej - do jakiego obiektu dales, i dlaczego ten wlasnie , czy ktos projektowal i wyliczal Tobie to zabezpieczenie (?), to byloby fajnie.

pozdrawiam
    Bruno
  • #13 2689477
    krollew
    Poziom 20  
    Kupowałem miesiąc temu.

Tu są namiary na PKP Energetykę:
    "PKP Energetyka" Sp z o.o.
    Zaklad Gornoslaski
    ul. Damrota 8
    40-022 Katowice

A rozmawiałem z:
    Michał Korzon
    Dział Handlowy
    Hurtownia Artykułów Elektrotechnicznych "MYSŁOWICE"
    Z-ca Kierownika
    "PKP Energetyka" Spółka z o.o. Zakład Górnośląski,
    tel. (032) 222-43-47, fax (032) 222-41-44
    kom 692-752-887 

Druga hurtownia to www.elenet.pl biuro@elenet.pl
    tutaj kosztował on 616 zł, ale NETTO.

Ogranicznik był kupowany do domu prywatnego, elektryk kazał taki kupić i kropka :)
  • #14 2689558
    BrunoJ
    Poziom 12  
    krollew napisał:
    Kupowałem miesiąc temu.
    Ogranicznik był kupowany do domu prywatnego, elektryk kazał taki kupić i kropka :)

dzieki za info. o tej drugiej hurtowni wlasnie pisalem, ale jak wspominalem ceny juz poszly w gore i teraz jest 650. To PKP sprobuje namierzyc, roznica w cenie kuszaca.
    U mnie elektryk w zasadzie tez kazal, a moze raczej zasugerowal, na zasadzie ze ma byc cos takiego, dowolnego producenta. Dlatego draze temat. Ale ten Moeller wyglada ze jest najtanszy. Tylko ze nie ma wymiennych wkladow - ale chyba mozna ewentualnie wymienic pojedyczny modul (?).
    A mozesz jeszcze napisac jakie masz dobezpieczenie do tego ochronnika? i jakie glowne? (bo rozumiem ze podlaczone jest za glownym bezpiecznikiem?).

pozdrawiam
    Bruno

Dodano po 48 [minuty]:

Dzwonilem, aktualna cena 600 netto (732) brutto, przy czym towaru nie ma, wiec cena moze uledz zmiane przy dostawie :/

pozdrawiam
    Bruno
  • #15 2690984
    krollew
    Poziom 20  
    eee...yyyy... szczerze? nie wiem co tam tkwi :)
    Wszystko jest narazie w powijakach, kompletowałem tylko elementy potrzebne na przyszłość (i chyba dobrze na tym wyszedłem).

Co to możliwości wymiany pojedynczego modułu, to jest to jak najbardziej możliwe, bo to jest w sumie 4 moduły połączone solidnym kawałkiem miedzi.
  • REKLAMA
  • #16 2691891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2697720
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    witam

jeżeli chodzi o wymienne wkłady to moeller takie produkuje. o ile sie nie myle to z serii X-POLE. montowalem takie, ale nie jestem pewien czy to one. tak swoją drogą to ochronniki mają swoje dopuszczenia i nie rozumię w czym problem. warystory mają zdziałać przy U takim i takim, w czasie "t" takim a takim. dobrze zbudowana instalacja zabezpieczy przed przepięciami.

hm... jeżeli chodzi o uderzenie pioruna to tylko wola boża, uchroni przed uszkodzeniem urządzeń.
    jeżeli nie od strony zasilania, to od strony anteny, lub przyłącza abonenckiego uszkodzi się sprzęt.

generalnie przepięciówki zabezpieczają przed wzrostem napięcia (np odłączenie zera), a nie przed piorunami. tego jeszcze nikt nie okiełznał, że tak powiem.

i znowu hm... złapać pioruna do piwnicy i korzystać z jego energii. ja, dzieci i wnuki mamy prąd za darmo.

pozdrawiam
  • #18 2700029
    BrunoJ
    Poziom 12  
    piotrekk napisał:
    tak swoją drogą to ochronniki mają swoje dopuszczenia i nie rozumię w czym problem. warystory mają zdziałać przy U takim i takim, w czasie "t" takim a takim. dobrze zbudowana instalacja zabezpieczy przed przepięciami.

o to wlasnie chodzi, elektryk tlumaczyl mi ze jesli dam tylko klase C
    to nie wystarczy zeby bylo dobrze.

piotrekk napisał:

generalnie przepięciówki zabezpieczają przed wzrostem napięcia (np odłączenie zera), a nie przed piorunami. tego jeszcze nikt nie okiełznał, że tak powiem.
    i znowu hm... złapać pioruna do piwnicy i korzystać z jego energii. ja, dzieci i wnuki mamy prąd za darmo.

moze kiedys bedzie tak mozna zeby pioruna zlapac i wycisnac z niego pradu. Na razie trzeba go zlapac i odeslac "do piachu".
    Na tego Moellera sie juz zdecydowalem, jeszcze tylko negocjuje troche
    cene, chociaz i tak boli :/ Pewnie pioruna nie zlapie, ale swoje funkcje powinien pelnic, a ja bede spal jednak spokojniej.

pozdrawiam i dziekuje wszystkim za wypowiedzi.
    Bruno
  • #20 2706483
    BrunoJ
    Poziom 12  
    krollew napisał:
    Daj znać gdzie i za ile w końcu go kupisz.
    Informacja może się komuś przydać w przyszłości :).

Witam,

Kupilem w Elenet.pl po dluzszych negocjacjach i wiekszym zakupie rowniez innych rzeczy dogadalem sie na 640 netto, towar praktycznie
    od reki.
    W Katowicach moze beda mieli za tydzien, cena z komputera (600), wiec wlasciwie nie wiadomo czy aktualna itp. + koszty wysylki (Elenet mam przypadkiem w poblizu ;-). Powyzsze przy aktualnej cenie katalogowej 845zl netto.
    Ceny niestety zmieniaja sie dynamicznie i tylko w gore, jeszcze miesiac temu calosc byla tansza ok 40zl.
    Sam ochronnik to 4 niezalezne moduly polaczone listwa, brak wymiennych wkladek (wymienia sie caly pojedynczy modul, jesli bedzie taka potrzeba).
    Dziekuje wszystkim za wypowiedzi

pozdrawiam
    Bruno

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru zintegrowanego ochronnika przeciwprzepięciowego klasy B+C do instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym z linią napowietrzną 4-żyłową i bez piorunochronu. Elektryk zaleca stosowanie ochronników obu klas (B i C) dla skutecznej ochrony, jednak budowa dwóch osobnych stopni ochrony w jednej rozdzielni jest kosztowna i zajmuje dużo miejsca. Rozwiązaniem jest kompaktowy ochronnik B+C, który łączy obie klasy w jednym urządzeniu. Wśród dostępnych modeli najczęściej wymieniany jest Moeller SPB-12/280/4, który jest tańszy i zajmuje mniej miejsca (4 moduły), ale nie posiada wymiennych wkładek, co budzi pewne obawy. Alternatywą są droższe urządzenia Dehn oraz Schneider Electric, jednak ich ceny są porównywalne do dwóch osobnych stopni ochrony. Użytkownicy podkreślają, że ochrona przed przepięciami to przede wszystkim zabezpieczenie urządzeń elektronicznych, a nie pełna ochrona przed uderzeniem pioruna. Zalecane jest także posiadanie dobrego uziemienia i ewentualne ubezpieczenie sprzętu elektronicznego. W praktyce Moeller SPB-12/280/4 jest stosowany w domach jednorodzinnych i można wymieniać pojedyncze moduły ochronnika. Cena tego modelu waha się około 600-840 zł netto, a zakup można negocjować w hurtowniach. Programy doboru ochronników dostępne na stronach Schneider Electric i Dehn mogą pomóc w doborze odpowiedniego urządzenia. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup Moellera ze względu na cenę i kompaktowe wymiary.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA