logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór bezpieczników i zabezpieczeń przepięciowych do instalacji domowej

nori_76 21 Kwi 2006 12:52 7125 20
  • #1 2550712
    nori_76
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam monterów w szczególności.
    Planuje wymianę instalacji w mieszkaniu czy możecie polecić jakieś konkretne firmy, chodzi mi o dobre sprawdzone elementy, produkujące bezpieczniki zwykłe, różnicowe? Może jakieś namiary gdzie najtaniej kupić te sprawdzone elementy?
    Dodatkowe pytanie....
    Czy istnieją zabezpieczenia przeciw-przepięciowe w formie bezpieczników, które można włożyć również do skrzynki rozdzielczej i jak to się podpina?

Wielkie, wielkie dzięki z góry uprzejmym instalatorom :)
    Pozdrawiam
  • #2 2550793
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam.
    W tej materii najlepij porozumieć się z jakąś firmą, która ma doświadczenie, i udziela gwarancji na usługę, ponadto wykona rzetelną dokumentację.
    Warto przy okazji rozbudować sieć telewizyjną i telefoniczno-komputerową, przyda się to na przyszłość.
    Jeśli chodzi o ochronniki, to są takowe urządzenia, w obudowie tupowego bezpiecznika nadprądowego.
    Jeśli w Pana miejscu zamieszkania bywają zaniki zasilania, pomyśleć można o małym UPS, który zawiera w sobie zabezpieczenie antyprzepięciowe.
    Chętnie odpoweim na inne pytania.
  • #3 2550838
    nori_76
    Poziom 13  
    joseph-auto napisał:
    Witam.
    Warto przy okazji rozbudować sieć telewizyjną i telefoniczno-komputerową, przyda się to na przyszłość.

Nie ma sensu, jest to blok z czasów PRL (wielka płyta), instalacja antenowa istnieje, wystarcza.
    Cytat:

Jeśli chodzi o ochronniki, to są takowe urządzenia, w obudowie tupowego bezpiecznika nadprądowego.

Jak to wygląda, jakie są tego koszty, można to gdzieś w necie znaleźć?

Jeśli chodzi o zaniki napięcia - raczej nie zdarza się to, natomiast denerwujące jest włączanie zasilania w sieci. Odbywa się to po kilka razy, energetyka włącza na 2sek. wyłącza, znów włącza na 2 sek i wyłącza - tak po kilka razy zanim jest ciągłość w dostawie energii. Już raz był olbrzymi problem w bloku z tego powodu, mnie ominęło szczęśliwie ale chciałbym się zabezpieczyć.
  • #4 2550869
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Rozumiem. Może na początek, bez dużych inwestycji proponuje założyć ( jeśli nie ma ) skrzynkę z bezpiecznikami automatycznymi.
    Ponadto zabezpiecznie przeciwprzepięciowe. Ja osobiście mam zabezpieczenie, które po przekroczeniu napięcia zasilającego ponad 285V, robi zwarcie. Urządzenie takie montuje się za bezpiecznikiem, między przewodem fazowym L, a neutralnym N.
    W takim przypadku w trakcie wystąpienia podwuższonego napięcia następuje wyzwolenie bezpiecznika.
    U mnie działa, dobrej klasy zabezpieczenie nie przekracza 100zł, i działa.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie polecam wynalazków z wewnętrznym bezpiecznikem, poniewarz trzeba go wymieniać, oraz dochodzi znaczny czas reakcji na przepięcie.
  • #5 2550905
    nori_76
    Poziom 13  
    a tak właściwie.... do instalacji domowej jaki przewód? Najczęściej spotykam przewody typu YDY - co to oznacza i czy to jest własciwy typ przewodu?
  • #6 2550927
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ydy - drut miedziany w izolacji pcv.
    Do gniazdek 3x2,5mm , a do oświetlenia 3x1,5mm.
  • #7 2550949
    nori_76
    Poziom 13  
    joseph-auto napisał:
    Ydy - drut miedziany w izolacji pcv.
    Do gniazdek 3x2,5mm , a do oświetlenia 3x1,5mm.

no to w tym mam przynajmniej jasność :) , dzięki
    a czy są jakieś firmy które można polecić jako producenci dobrych zabezpieczeń automatycznych? Bo właściwie to o to głównie pytam bo nie wiem czy to jest tak jak wszędzie, że co firma to i jakość, tańsze nie koniecznie jest najlepsze i odwrotnie :)
  • #8 2550976
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Trudne pytanie, ja stosuję głownie Fael, lub ABB, duże tego i nie najdroższe. Tanie są wyroby Kania.
    Proponuję wejść na stronę Fael lub Abb i sprawdzić.
    Standart zabezpieczenia przeciwprzepięciowego dla 230V to 285V (według firmy Legrand ).
  • #9 2550986
    papa10
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Co do ochronników nie ma większego sensu stosować zabezpieczeń wzrostowych to się żadko zdarza a przed przepięciami atmosferycznymi nie ochronią.
    Lepiej zastosować ochronnik przepięciowy klasy B, a jeszcze lepiej B+C, dobrej firmy np. DEHN, co do bezpieczników to uznanych firm jak AEG LEGRAND itp, należy zwrócić by miały prąd zwarciowy 10kA, standardowe badziewia maja 6 a różnica w cenie jest kilkuzłotowa
  • #10 2551002
    nori_76
    Poziom 13  
    papa10 napisał:
    Co do ochronników nie ma większego sensu stosować zabezpieczeń wzrostowych to się żadko zdarza a przed przepięciami atmosferycznymi nie ochronią.
    Lepiej zastosować ochronnik przepięciowy klasy B, a jeszcze lepiej B+C, dobrej firmy np. DEHN, co do bezpieczników to uznanych firm jak AEG LEGRAND itp, należy zwrócić by miały prąd zwarciowy 10kA, standardowe badziewia maja 6 a różnica w cenie jest kilkuzłotowa

dzięki
    co oznaczają klasy... A,B,C ?
  • #11 2551025
    papa10
    Poziom 14  
    Zabezpieczenie na poziomie klasy zapewnia zakład jest realizowane iskiernikiem, pozostałe należy zrealizować samemu B jest wymagana w nowych budynkach i wystarcza do zabezpieczenia większości sprzętu elektrycznego przed wyładowaniem, C do elektroniki, generalnie im wyższa klasa tym prędkość zadziałania większa, Nie można zastosować klasy wyższej pomijając niższą bo nic to nie da.
  • #12 2551048
    nori_76
    Poziom 13  
    jeśli zaś idzie o ochronniki przepięciowe DEHN'a, są tam różne typu 1, 2, 1i2, 3. Który typ wystarczy do mieszkania?
  • #13 2551063
    papa10
    Poziom 14  
    Dwu polowy, aby zabezpieczyć L i N, polecam z wymiennymi wkładkami jest trochę droższy ale po zadziałaniu wymienia się wkładkę a nie całe urządzenie,
    Odradzam wynalazki typu Kanlux, Apollo itp.
  • #14 2551197
    rokoko
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Szczerze wspolczuje wymiany instalacjii w wielkiej płycie.... Mialem raz takie zlecenie, powaznie sie zastanawialbym nad wzieciem kolejnego podobnego. Przewody w takim budownictwie kladli jak chcieli, sztukowali gdzie chcieli. Przewody leca podloga, sufitem generalnie wszedzie. Kolejny problem to puszki p/t poniewaz przewaznie w wielkiej plycie montowano gniazda natynkowe, trzeba nielada cierpliwosci zeby wykuc otwor pod puszke montazowa, o rozgaleznych nie wspomne. Jesli chodzi o przewody to tak jak koledzy pisali wczesniej YDY 3x2,5mm2 do gniazd, do wylacznikow i oswietlenie 3x1,5mm2. Nie wiem jak to wyglada u Ciebie ale w mojej okolicy wszelakie polacznia elektryczne sa w tablicy licznikowej, w w wiekszosci mieszkan nie uswiadczysz puszek rozgaleznych. Co do stosowania wylacznika roznicowopradowego to bylbym ostrozny poniewaz jezeli zostawisz czesc starej instalacjii to nagle moze sie okazac ze wylacznik nie zalaczy poniewaz stare przewody beda mialyu uplywnosci. Pozdrawiam i sluze pomoca.
  • #15 2552913
    nori_76
    Poziom 13  
    rokoko napisał:
    Przewody w takim budownictwie kladli jak chcieli, sztukowali gdzie chcieli. Przewody leca podloga, sufitem generalnie wszedzie. Kolejny problem to puszki p/t poniewaz przewaznie w wielkiej plycie montowano gniazda natynkowe, trzeba nielada cierpliwosci zeby wykuc otwor pod puszke montazowa, o rozgaleznych nie wspomne. Nie wiem jak to wyglada u Ciebie ale w mojej okolicy wszelakie polacznia elektryczne sa w tablicy licznikowej, w w wiekszosci mieszkan nie uswiadczysz puszek rozgaleznych. Co do stosowania wylacznika roznicowopradowego to bylbym ostrozny poniewaz jezeli zostawisz czesc starej instalacjii to nagle moze sie okazac ze wylacznik nie zalaczy poniewaz stare przewody beda mialyu uplywnosci.

Co do sposobu kładzenia przewodów to sam jestem w szoku i te sposoby kładzenia instalacji odkrywam niemal na codzień. Co do puszek, faktycznie będzie problem no ale nie ma wyjścia, w obecnej instalacji puszki też nie zauważyłem, wszystko jest na skrętkę w ścianie, lub bezpośrendio w tablicy. Dlatego obecna instalacja się kończy, gniazdka strzelają, palą się. Pora zrobić porządek. Chce zrobić porządną instalację, wymieniam wszystko, stare kable odpinam i zostawiam jako zbrojenie ścian :). Planuje może mało eleganckie ale rozprowadzanie przewodów listwami naściennymi przy podłodze, ew. w listwach przypodłogowych od paneli. Generalnie sprawa będzie ciężka to fakt! ale nie mam powoli wyboru. Zastanawiam się czy są na rynku jakieś listwy profilowane aby nie wyglądało to bardzo ochydnie. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #16 2553246
    rokoko
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    No chyba ze tak, myslalem ze wszystko dziala a Ty jedynie chcesz sobie zmienic dla wlasnej przyjemnosci:) No ale jesli sie konczy to rzeczywiscie nie masz wyjscia. Dosc ladne i przaktyczne systemy listew i korytek kablowych posiada LEGRAND, nie jest moze tani ale warto! A jak nie to polecam szlifierke kątowa, tarcze diamentowa i ciecie betonu. Pozdrawiam.
  • #17 2553390
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Stosuję podzespoły firmy Hager, do tego osprzęt (gniazdka, łączniki) Polo.
    Cena w porównaniu do jakości niewielka:-)., naprawdę bardzo dobry i wytzrymały osprzęt - wygodny do montażu.
    www.hager.pl
  • #18 2553691
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Kiedyś na robocie w Niemczech spotkałem się z instalacją położoną w listwach przypodłogowych. Niestety nie znam producenta.
    Całość wyglądała ładnie i solidnie.
    Pozostaje problem z oświetleniem, tu raczej listwy odpadają...
  • #19 2564750
    cezkol
    Poziom 1  
    Proponuję poszukać listew LEGRAND są estetyczne i łatwe w montażu a co najważniejsze można uniknąć kłopotliwego docinania bo istnieje szeroka gama kształtek i kompletny osprzęt dopasowany do wybranego rodzaju listew.
  • #20 2577071
    nori_76
    Poziom 13  
    papa10 napisał:
    Dwu polowy, aby zabezpieczyć L i N, polecam z wymiennymi wkładkami jest trochę droższy ale po zadziałaniu wymienia się wkładkę a nie całe urządzenie,
    Odradzam wynalazki typu Kanlux, Apollo itp.

Jak wpiąć w obwód te zabezpieczenia? Zdaje się, że pomiędzy fazę a przewód PE oraz N a PE? Czy to poprawne?
    W instalacji w wielkiej płycie mam tylko dwa przewody L oraz N. Czy te ochronniki wpinać prze wszelkimi zabezpieczeniami, tzn różnicowym i nadmiarowym czy może po nich albo pomiędzy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru bezpieczników i zabezpieczeń przeciwprzepięciowych do instalacji domowej, zwłaszcza w kontekście wymiany instalacji w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty. Zaleca się stosowanie automatycznych bezpieczników nadprądowych oraz zabezpieczeń przeciwprzepięciowych klasy B lub B+C, które chronią przed przepięciami atmosferycznymi i wzrostami napięcia. Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe montuje się zazwyczaj za bezpiecznikami, między przewodem fazowym (L) a neutralnym (N), najlepiej w formie dwu polowej z wymiennymi wkładkami. Przewody typu YDY (miedziane, izolowane PVC) są standardem do instalacji domowych, z przekrojami 3x2,5 mm² do gniazdek i 3x1,5 mm² do oświetlenia. Wymiana instalacji w wielkiej płycie wiąże się z trudnościami technicznymi, m.in. brakiem puszek rozgałęźnych i koniecznością stosowania listew przypodłogowych do prowadzenia przewodów. Polecane są estetyczne systemy listew kablowych, np. firmy Legrand. W kwestii producentów bezpieczników i zabezpieczeń wymieniono firmy Fael, ABB, Kania (tańsze), Legrand, DEHN (zabezpieczenia przeciwprzepięciowe klasy B i C), AEG oraz Hager (osprzęt elektryczny). Zaleca się stosowanie bezpieczników o prądzie zwarciowym 10 kA dla lepszej ochrony. W instalacji z dwoma przewodami (L i N) ochronniki przeciwprzepięciowe powinny być podłączone przed lub za zabezpieczeniami różnicowoprądowymi i nadmiarowymi, zgodnie z dokumentacją techniczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA