logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firewall do współdzielenia łącza na Win XP SP2 - problem z przeglądarką

cbanan 01 Cze 2006 18:36 1253 6
REKLAMA
  • #1 2686975
    cbanan
    Poziom 11  
    Witam, mam dziwny problem, mianowicie:
    mam 2 komputery z win xp sp2 polaczone crossem i potrzebuje firewalla ktory pozwolilby na wpoldzielenie lacza bez ograniczen. Przetestowalem juz Nortona, Kasperskyego, kerio, a ostatnio zone alarm i z tym ost mam dziwny problem, o ile na hoscie wszystko jest ok to na kliencie dziala:
    -poczta
    -komunikatory
    a przegladarka zachowuje sie jakby "wybierala" strony, ktore chce sie jej otworzyc, czyli wiekszosci nie otwiera:/ wypiela sie na WP, onet, o2 nawet na google :cry:
    pytania sa nastepujace:
    -czy da sie cos z tym zrobic, jesli nie to
    -jaki firewall najlepiej spelni te funcje

aha, ZA jest w wersji PRO
    pzdr
  • REKLAMA
  • #2 2687312
    miraz_dwp
    Poziom 13  
    google -> szukaj
    elektroda -> szukaj

a jak masz problem... na głównym kompie standardowe udostępnianie połączenia intrnetowego, zone alarm. Albo spróbuj zrobić mostek sieciowy ;)
  • REKLAMA
  • #3 2687401
    cbanan
    Poziom 11  
    miraz_dwp napisał:
    google -> szukaj
    elektroda -> szukaj

To juz bylo, ale problem jest o tyle dziwny, ze nic nie znalazlem, albo zle formulowalem pytanie:/ Niemniej jednak problem opisalem w miare szczegolowo i mam nadzieje, ze ktos znajdzie rozwiazanie

pzdr
  • REKLAMA
  • #4 2688691
    miraz_dwp
    Poziom 13  
    Ja mam neta na laptku udostępnianego z innego kompa z windowsem XP. Instalowałem na nim różne firewalle i nie miałem problemu. teraz postawiłem w końcu na kompie stacjonarnym AVAST. Polecam. Działa świetnie i za darmo.
  • REKLAMA
  • #5 2689088
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Jeśli instalujesz firewall na komputerze udostępniającym internet to albo:
    - jeśli udostępniasz przez ICS musisz stworzyć regułę (nie powiem Ci jaką) przepuszczającą ruch z internetu do lanu przez proces ICS lub wybrać program "znający" ICS, np. Kerio 2.1.5
    - użyć zestawu firewall+router (programowy lub sprzętowy) i nie korzystać z ICSa.
  • #6 5770554
    piotrekk55
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem dotyczący tego ze podzieliłem łącze neo na 2 kompy i na tym drugim kompie jest net ale nie mogę wyświetlić żadnej strony a komunikatory np. GG Skype działają co jest??
    :cry:
  • #7 5770623
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Brak wpisanych DNSow.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa komputery z systemem Windows XP SP2 połączone kablem krosowanym i potrzebuje firewalla umożliwiającego bezproblemowe współdzielenie łącza internetowego. Testował różne programy zabezpieczające, takie jak Norton, Kaspersky, Kerio oraz Zone Alarm PRO. Na komputerze hosta wszystko działa poprawnie, natomiast na kliencie pojawia się problem z przeglądarką internetową – działa poczta i komunikatory, ale większość stron internetowych nie jest ładowana (np. WP, Onet, O2, Google). Wskazano, że problem może wynikać z konfiguracji udostępniania połączenia internetowego (ICS) i konieczności stworzenia odpowiednich reguł w firewallu, które przepuszczą ruch sieciowy. Zalecane jest użycie firewalla kompatybilnego z ICS, np. Kerio w wersji 2.1.5, lub zastosowanie kombinacji firewall + router sprzętowy/programowy zamiast ICS. Inna sugestia to sprawdzenie poprawności wpisów DNS na komputerze klienckim, gdyż brak DNS może powodować problemy z ładowaniem stron mimo działających komunikatorów. Alternatywnie polecono darmowy program AVAST jako stabilne rozwiązanie firewallowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA