logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IRV Dirty - Soldano Atomic 15W

Irvine Kinneas 02 Gru 2009 21:36 13354 22
REKLAMA
  • IRV Dirty - Soldano Atomic 15W

Witam.
    Właśnie skończyłem prace nad kopia Atomic'a. Jest to "pełna kopia" o mocy 15W w schemacie dokonałem małych zmian, m.in. bias katodowy, zamiast sztywnego minusa na S1. Oraz troszkę inne wartości w inwerterze, preamp to 1:1 Soldano. Teraz trochę o samym wzmacniaczu. Chassis wygiął Sovtek, za co chce mu przy okazji podziękować. Lampy to cały komplet od JJ. Trafa zasilające od Pietro z Allegro, a głośnikowe od KaKa(trafo z małą wadą do mnie dotarło, pod kapslem była przetarta izolacja na wyprowadzeniu do jednej z anod, przez co na rdzeniu i chassis cały czas było napięcie zasilania co sprawiło trochę problemów) z Triody. Na froncie panel z laminatu grawerskiego(tutaj chcę podziękować Marvelowi który pomógł w jego wykonaniu). Całość zlutowana na turrecie, a zasilacz na PCB. Lampy żarzone AC z symetryzacja do masy. Buda wykończona czarnym skajem. To chyba wszystko, jak chcecie wiedzieć coś więcej piszczcie.

IRV Dirty - Soldano Atomic 15W IRV Dirty - Soldano Atomic 15W IRV Dirty - Soldano Atomic 15W IRV Dirty - Soldano Atomic 15W IRV Dirty - Soldano Atomic 15W

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Irvine Kinneas napisał 333 postów o ocenie 208, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście Łódź. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7338187
    xTrEmE_baSS
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    a jak koszty?
    jak gra?
    jesteś zadowolony z tej konstrukcji?
  • #3 7338268
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Ocena: 208
    Koszty duże ok 650zł, szczegółowego kosztorysu nie pamiętam. Gra bardzo miło jak to atomic, do tego ma moc :) 15W to już jednak kopie przy grze w domu xD Ja jestem zadowolony z wykonania(choć kilka rzeczy mógłbym zrobić lepiej), a ostatecznej oceny dokona człowiek który u mnie zamówił tego maluszka, to jemu musi się podobać a z tego co wiem raczej się podoba ;)
  • REKLAMA
  • #4 7340688
    misturek
    Poziom 15  
    Ocena: 117
    Bardzo starannie zostało to wszystko wykonane.
    W jaki sposób został wykonany przedni panel , gdyż bardzo dobrze, jak na mój gust wyszedł.
    No i najważniejsze że posiadaczowi tego sprzętu się podoba :P
  • REKLAMA
  • #5 7341708
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    przedni panel został wygrawerowany laserem w laminacie dwuwarstwowym(różne kolory) - pierwsza warstwa biała(cieńsza) jest naklejona na grubsza bazę w kolorze czarnym i laser wypala napisy i wzory w tej białej warstwie. Do firmy(agencje reklamowe, firmy DTP) wysyłamy pliki corela z projektem i oni robią dalej swoje ;) Tak o to dostajemy zacny panel ;)
  • #6 7342120
    Robson40
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Wszystko pięknie zrobione.Ja założyłbym jeszcze na połączenie przewodu L z wyłącznikiem sieciowym koszulkę termokurczliwą.Może się czepiam ale śrubka może się odkręcić ,a przewód zewrzeć z chassis.
  • #7 7342789
    Odwirowany
    Poziom 11  
    Dodatkowo kabelki puść przez gumowe czy plastikowe "tulejki" bo też mogą się o ostre krawędzie blachy po czasie przetrzeć i zabić użytkownika :P
    A wzmacniacz bardzo estetyczny - wygląda jak firmówka
    Ile kosztuje wykonanie takiego panelu z grawerka i gdzie to zmawiasz jeśli to nie tajemnica
  • #8 7343550
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Na przyszłość dam przelotki w chassis i zaizoluje przyłącza na włącznikach, chociaż z tym przecieraniem też nie można popadać w skrajność, wątpię żeby ktoś nimi targał ciągle albo stawiał wzmacniacz na jakiejś wytrząsarce ;) poza tym izolacje na kablach są dość grube i kable nie są na wcisk w tych otworach także tragedii być nie powinno, ale dzięki za cenne uwagi :)

W tym wypadku z panelem pomógł mi Marvel(dzięki za pomoc), ponieważ nie mogłem znaleźć żadnej firmy która wykona go za ludzkie pieniądze ;) Kosztował mnie on razem z logo i przesyłka 60zł. W tej chwili znalazłem już firmę z Łodzi( http://grupaoficyna.pl/ ) która wykonuje takie panele(400x60mm) za podobne pieniądze.
  • #9 7373129
    Marcin_PS
    Poziom 11  
    zawodowo zrobiłeś,jak jeszcze zrobisz drugi kanał to fajnie mieć takie 15W full lampy.Życzę dalej udanych i co raz lepszych konstrukcji!Pozdrawiam.
  • #10 7376286
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Bardzo ładnie wyszedł ten head. Sam jestem w trakcie budowania dwóch. Jeden to właśnie Atomic ale wersja 5W SE. Czy po zamknięciu w chassis da się rozkręcić gain i volume na maksimum bez wzbudzania się (piszczenia)? Pytam, gdyż mi bez obudowy piszczy. Koledze również i jestem ciekawy, czy obudowa jest na to lekarstwem, czy też może tak po prostu musi być. Jakie są wszystkie wymiary chassis oraz całości?
  • #11 7380163
    rysmor
    Poziom 12  
    Ocena: 180
    Witam czy nie są za blisko trafa względnie siebie miałeś dość miejsca aby je rozstawić chociaż przy tej mocy może nie ma takiego znaczenia ale może być powodem przydźwięku
  • #12 7382583
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    rysmor

Trafa mimo tego, że są blisko nie wpływają na siebie jakoś negatywnie. Nie ma problemów z przydźwiękiem. W sumie to jest wg. mnie dość dobre ustawienie, ponieważ TG mam blisko lamp mocy i wyjścia na głośniki, więc nie muszę prowadzić długich przewodów. Marshall stosuje identyczny układ traf w swoich wzmacniaczach, zresztą to jest trafo do końcówki przeciwsobnej więc zakłócenia(przydźwięk) się znoszą.

Konsul

Mogę rozkręcić gain i master na pełny gwizdek nawet bez obudowy(wzmacniacz testuje zawsze kiedy samo chassis leży na stole). Piszczeć może, kiedy rozkręcimy wzmacniacz i będziemy stali za blisko paczki(ale to już będzie zwykłe sprzęganie) . Chassis ma wymiary 40x6x15 natomiast obudowa 43,8x15x18,5 (szerokość-wysokość-głębokość).

Marcin_PS

w tym wzmacniaczu nie planuje budować drugiego kanału, zazwyczaj robię "gołego" atomic'a ;) może w niedalekiej przyszłości pokaże na forum wzmacniacz dwukanałowy ;)
  • REKLAMA
  • #13 7384803
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Irvine Kinneas napisał:

Konsul

Mogę rozkręcić gain i master na pełny gwizdek nawet bez obudowy(wzmacniacz testuje zawsze kiedy samo chassis leży na stole). Piszczeć może, kiedy rozkręcimy wzmacniacz i będziemy stali za blisko paczki(ale to już będzie zwykłe sprzęganie) . Chassis ma wymiary 40x6x15 natomiast obudowa 43,8x15x18,5 (szerokość-wysokość-głębokość).

Ja mam atomica na PCB i chodziło mi o piszczenie bez chassis. Liczę na to, że chassis pomoże na tą dolegliwość. Drewniana obudowa oczywiście nie ma na to wpływu.
  • #14 7385708
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    To w takim razie się nie zrozumieliśmy :D ogólnie "umasione" chassis to podstawa. Ekranuje cały układ, dodatkowe uziemienie całości "zabierze" nam brum z układu. Nie zaszkodzi też dodanie sztucznej masy na przełączniku trój pozycyjnym, zawsze trafi się nie uziemione gniazdko :roll:
  • #15 7399801
    Odwirowany
    Poziom 11  
    Irvine Kinneas napisał:
    Nie zaszkodzi też dodanie sztucznej masy na przełączniku trój pozycyjnym, zawsze trafi się nie uziemione gniazdko :roll:

Jak to zrobić ??? Może ta wiedza przyda mi się w przyszłości :)
  • #16 7403032
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Mniej więcej ma to wyglądać tak:

...tylko, że przełącznik trój pozycyjny, w ustawieniu środkowym nić nie jest zwierane do masy wzmacniacza, w jednym z dwóch ustawień skrajnych "zero" sieci jest zwierane przez kondensator 47nF(600V i więcej) do masy wzmacniacza. Pozwala to "imitować uziemienie". Przydatna funkcja lecz należny uważać aby nie podłączyć wzmacniacza do fazy(da się rozróżnić na słuch, brum staje się znacznie silniejszy).
  • #17 7412190
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    witam

15W to wyszła Tobie bestia na lampach , wiem coś o tym zrobiłem 12W mesa boogie dwa kanały , na min jest za głośno na typowe mieszkanie . 5W w zupełności wystarczy do ćwiczeń.

Piszesz że całość zlutowana na turrecie,

Zrobiłem wszystkie ale na PCB , chciałbym spróbować polutować Marshala 50W jak w Twoim :)

Gdzie można dostać te "turrety" ??

pozdrawiam Przemek
  • #18 7413036
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Ogólnie to trochę daje kopa :twisted: w domu master na godzine 10 max podkręcałem, ale to przy lekkim przesterze, jak dokładałem gainu to skręcałem master do 9 więc do domu to sporo za dużo. Teraz się bawię końcówka PP na 6N6P ok 4W będzie :)

Turrety możesz kupić w sklepie amptone.pl lub na allegro, ja osobiście użyłem zwykłych kołków lutowniczych wlutowanych w zwykły laminat powiercony odpowiednio ;)

np:
    Turrety z amptonu

A tutaj masz ładnie rozrysowany turret do marshalla 2203:
  • #19 7429373
    Przemek.P
    Poziom 14  
    buhahahha wyobrazam sobie ja przy swoim mam gaina na 10 a master na 0,5 nawet nie moge złapać najmniejszej głosności .

Twoje kołeczki sa takie grube , własnie o takie mi chodzi sprawdze w tym sklepie
    czy takie mają . Czy maja około 3mm średnicy ?

Ładny schemcik wysłałeś Jcm ale to bestia 100W ,
    chetnie zobaczył bym 50W wersje bo cos takiego bym polutował jezeli masz ?

pozdrawiam Przemek

Teraz siedzę nad moja trzecia z kolei piateczka 5W na ruskich lampkach
  • #20 7429988
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    A czym według ciebie może się różnić wzmacniacz 100W od 50W, że potrzeba ci jakiś inny schemat?
  • #21 7437467
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Hejka

Nie przeanalizowałem dokładnie ale myśle że sugerujesz że ma tylko 2 lampy mniej? buhahahahhahahah
    myslałem jeszcze o jakis drobnych szczegółach i r ożnicach w wartościach elementów po stronie wzm częstotliwosci i końcówki ... ale jak mówie jeszcze nie analizowałem róznic...

Przemek
  • #22 7438550
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    Dokładnie, ma dwie lampy mniej i słabsze trafo zasilające oraz inne wyjściowe czego na schemacie raczej nie widać. Poza tym niczym się nie różni... trochę wiecej pokory i mniej głupiego "buhahahahahahahaha"
  • #23 7440415
    Przemek.P
    Poziom 14  
    spox pokore mam i to duża , buhahahahahhaha ;) nie jest z mojego zarozumialstwa troche źle odczytałeś , nieważne. Bardziej ucieszyłem się z tego ze 100 i 50 to jest to samo bo trafiło mi się 100W chassi kompletne produkcji Klaus i moze jest to samo JCM 800i da sie cos z tego zrobić.Coprawda chassi zostało przejechane przez autko i wyglada jak po crachu tak więc należy wszystko przełozyć do nowego chassi i nowej obudowy i gotowe :))))))
    pozdrawiam Przemek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakończył budowę wzmacniacza lampowego Soldano Atomic 15W, wprowadzając kilka modyfikacji w schemacie, takich jak bias katodowy i zmiany w inwerterze. Koszt budowy wyniósł około 650 zł, a dźwięk wzmacniacza oceniany jest jako bardzo przyjemny. Panel frontowy został wykonany w technologii grawerowania laserowego, co spotkało się z uznaniem innych uczestników dyskusji. Użytkownicy podzielili się również uwagami na temat bezpieczeństwa połączeń oraz izolacji przewodów. Wzmacniacz nie wykazuje problemów z przydźwiękiem, a jego wymiary to 40x6x15 cm dla chassis oraz 43,8x15x18,5 cm dla obudowy. Uczestnicy rozmowy wymienili się doświadczeniami związanymi z budową wzmacniaczy oraz komponentami, takimi jak turrety i lampy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA