logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS-442 – losowy zanik dźwięku, przester i pisk mimo wielokrotnych napraw

vojnarov 05 Cze 2006 19:00 2470 8
  • #1 2700782
    vojnarov
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam Kolegów!
    Mam oto na warsztacie Diorowską szufladę, którą od lat nęka dość natrętna usterka. Jej zwiastunem jest - zwykle podczas odtwarzania, nagły efekt jak gdyby przesteru. Zapalają się wszystkie ledy, słychać trwający około 3-5 sek. pisk, po czym wszystko pozornie wraca do normy. Następnie po ok. 2 do 5 minut sygnał powoli zanika. Dosłownie tak jak gdyby był powoli wyciszany zabrudzonym potencjometrem (nieregularny, charczący sygnał). I na tym koniec. Po ponownym włączeniu przeważnie wszystko jest OK, jednak zdarza się że nic nie słychać. Objaw ten występuje co pewien czas w nieregularnych odstępach, bywa też że nie startuje przez kolejnych kilka uruchomień. Najbardziej jednak niepokoi mnie to, że uszkodzenie to było serwisowane dwukrotnie w ramach naprawy gwarancyjnej, oraz póżniej dwukrotnie w ramach napraw odpłatnych (zawsze serwis Diory). Problem jednak powraca. Posiadam kartę napraw tego sprzętu, jednak jest tam nabazgrane tak, że aptekarz nie odczyta. Sprzęt jest ciągle w rękach tej samej starszej osoby bardzo do niego przywiązanej, więc opis występowania tej usterki traktuję jako bardzo wiarygodny. Jeszcze nie rozpocząłem pomiarów, prosiłbym bardzo o ewentualne sugestie. Pozdrawiam wszystkich.
  • #2 2700910
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Witam. Niczego mądrego nie napiszę, ale do sprawdzenia jest cały
    tor odczytu poczynając od głowicy, przewodów. dalej półprzewodniki,
    potencjometr (jeżeli jest). Ten długi czas zanikania sygnału nasuwa
    podejrzenie co do kondensatora. Rozumiem, że problem dotyczy
    jednego kanału. Szuflada niestety jest kapryśna. Powodzenia.
  • #3 2701972
    vojnarov
    Poziom 11  
    Witam,
    dzięki za zainteresowanie postem. Niestety problem dotyczy obu kanałów, sygnał zanika proporcjonalnie i jenocześnie w lewym i prawym-dokładnie tak jakbyś podczas zapisu zjeżdżał potencjometrem. Spędziłem trochę czasu przy próbie odczytu tego co wcześniej robił serwis: wymienili dwukrotnie głowicę, kupę elektrolitów no i oczywiście przy każdej dacie naprawy jest info o usuwaniu zimnych lutów. Jutro od rana postaram się przejechać cały tor-jeśli akurat sygnał zechce sfiksować. Dam znać.
  • #4 2702039
    reflexone::..
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Powiadasz, że w obydwu kanałach zanik.... sprawdź standard czyli zasilacz (elektrolity). może to to, albo.... hmm, sam nie wiem ?!.

Pamiętam, że oba kanały były połączne kondesatorami (chyba papierówki), znajdują sie one w stopniu wej/wyj wzmacniacza głowicy, tuż obok kabli do niej. To by wyjaśniało zaniki. Wymienić nie zaszkodzi :) Pozdrowienia.
  • #5 2702847
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    Paradoksalnie, to może być coś z cyfrówką. Te decki mają układy tłumienia zakłóceń od układów sterowania. Klucze tranzystorowe zwierają sygnał gdy pojawi się impuls zakłócający. Niesprawna cyfrówka może blokować tor bez powodu.
    W ogóle to warto przeanalizować te klucze, które coś zwierają albo przełączają. Coś co steruje tymi kluczami, po prostu pojawia się bez powodu.
    Co do zasilania, to powinno wystarczyć zmierzenie napięć na tranzystorach w torze, gdy dźwięk zanika. Bardzo nagrzewają się scalone stabilizatory, może niektóre gorsze egzemplarze po prostu nie wytrzymują pracy na granicy temperatury katalogowej.
  • #6 2703049
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    sprawdził bym stabilizator 24v bo często szwankowały i z powodu przegrzania się wyłączały a jak ostygnie to znowu sie włącza trzeba go wymienić na nowy i założyć radiator cyfruwki na początek bym nie ruszał bo z praktyki wiem że prawie wcale sie tam nie zdarzały uszkodzenia też nie raz myślałem że to cyfrówka a uszkodzenie okazywało się gdzie indziej
  • #7 2703148
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Też potwierdzam, że często problemem było właśnie zasilanie w tych magnetofonach (właśnie stabilizatory w metalowych obudowach szczególnie dawały w kość). I warto też popatrzeć na szeregowy rezystor w zasilaniu (tu też się niezłe cyrki działy jak łapał temperaturę).
  • #8 2703168
    fancy
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja z kolei zlokalizowalbym dokladniej w ktorym miejscu sygnal zanika. Na poczatek trzeba podlaczyc sie wzmacniaczem wprost do wyjscia wzmacniacza korekcyjnego. Jesli problem bedzie wystepowal to mozna uznac, ze plytki dolby nie maja w tym udzialu.

Jesli piszesz, ze dzwiek najpierw jest przesterowany a dopiero potem sie wycisza to ja skoncentrowalbym sie na sprzezeniu zwrotnym wzmacniacza korekcyjnego. Nie mam przed soba schematu ale powinien byc tam element (switch) ktory zmienia wzmocnienie w obu kanalach jednoczesnie, chocby przelacznik rodzaju tasmy. W obrebie tych elementow zaczalbym poszukiwania.
  • #9 2703229
    Wroba
    Poziom 14  
    jesli to coś wniesie do tematu to sprawdź kontaktron to ten element w metalowej obudowie miasłem kiedys coś podobnego poradziłem sobie podstawiając w to miejsce przekaźnik

Podsumowanie tematu

✨ Diora MDS-442 wykazuje nieregularne zaniki dźwięku w obu kanałach, objawiające się przesterem, zapaleniem wszystkich LED-ów oraz piskami trwającymi kilka sekund, po czym sygnał stopniowo zanika, przypominając wyciszanie zabrudzonym potencjometrem. Problem powraca mimo wielokrotnych napraw gwarancyjnych i odpłatnych, w tym wymiany głowicy, elektrolitów oraz usuwania zimnych lutów. Wskazano na konieczność sprawdzenia całego toru odczytu, w tym głowicy, przewodów, potencjometru oraz kondensatorów, zwłaszcza papierowych łączących kanały w stopniu wzmacniacza głowicy. Podejrzewane są również elementy cyfrowe (cyfrówka) odpowiedzialne za tłumienie zakłóceń, które mogą nieprawidłowo blokować tor sygnału. Zalecane jest sprawdzenie stabilizatora 24V, który często ulega przegrzaniu i wyłącza się, a także szeregowego rezystora w zasilaniu. Dodatkowo sugerowano lokalizację zaniku sygnału poprzez podłączenie wzmacniacza bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza korekcyjnego oraz kontrolę sprzężenia zwrotnego i przełączników zmieniających wzmocnienie (np. przełącznik rodzaju taśmy). Warto również zweryfikować kontaktron, który w podobnych przypadkach powodował zakłócenia i został zastąpiony przekaźnikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA