logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić szczeliny w obudowie subwoofera STX GDN 30-300-4-AP?

Snakegd 07 Cze 2006 22:21 915 7
REKLAMA
  • #1 2708441
    Snakegd
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Buduje subwoofer samochodowy na stx gdn 30-300-4-AP i kupilem deski z MDF 2,2cm. z tylu subwoofera chciałem skos wyciełem to wszystko i przy skosie jednak nie udało mi się to tak dokładnie jak chciałem...:(u gory na łączeniu jest mała szczelinka i na dole na łączeniu tez jest szczelinka... nie są one duze jednak jak sie dmuchnie to z drugiej strony czuc powietrze, czy wystarczy jak te scianki skleje wikolem i dodatkowo zakleje potem szczeline sylikonem ? czy to zamało i np. bedzie rezonansować i czy nie bedzie miało wpływu na dzwięk ? czy moze trzeba moze to dokladnie wyszpachlować czy cos ? jesli wikol i silikon niewystarczy to moze ktos ma jakies inne rady ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2708535
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Możesz wziąć cieńką listwę drewnianą i odpowiednio ją obrobić tak, by wchodziła w szczelinę bardzo ciasno. Oczywiście klejone na Vikol, do tego szpachla Of Course.
  • #4 2714066
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    szpachla i vikol to najlepsze
  • #5 2714101
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    jesli ta szczelinka jest powiedzmy do 5mm to mozesz sprobowac wcisnąc do niej klej na szybko, jest naprawde twardy i mocno klei jak zastygnie, nie ma szans na jego wydmuchanie
  • REKLAMA
  • #6 2716463
    Snakegd
    Poziom 11  
    Dobra zakleiłem to wikolem, dałem na to od wewnątrz i na zewnątrz silikon i działa ładnie :), a głośnik polecam naprawde wszystkim robi niezłą sieke.

pozdr. Snk
  • #7 2716813
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    to wystaw teraz swoja konstrukcje na DIY!! opisz dokladniej jak gra itp itd albo porownaj do 27-150 albo innego glosnika bardzo mi zalezy na porownaniu z 32-300
  • REKLAMA
  • #8 2722724
    Snakegd
    Poziom 11  
    Narazie nie wystawie gdyż nie jest obity po co mam wystawiać goły MDF z głośnikiem i bass-reflexem ? :P narazie brak kasy na dywanik itd... jak skoncze to wystawie co do porownania moj ostatni sub byl na 27-150 i uwazam ze ten jest duzo lepszy, bardziej dynamiczny i co najważniejsze glosniejszy :),zajmuje duzo mniej miejsca, tak jak pisałem w domu sprawuje sie bardzo dobrze jednak w samochodzie znakomicie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszczelnienia szczelin w obudowie subwoofera samochodowego wykonanego z MDF o grubości 2,2 cm, z głośnikiem STX GDN 30-300-4-AP. Szczeliny powstały przy skosach tylnej ścianki i mimo niewielkich rozmiarów powodowały wyczuwalny przepływ powietrza. Zalecane metody uszczelnienia to klejenie wikolem oraz dodatkowe zabezpieczenie szczelin silikonem, co w praktyce okazało się skuteczne i nie wpływa negatywnie na jakość dźwięku. Alternatywnie można zastosować mieszankę wikolu z drobnymi trocinami do większych szczelin (około 5 mm) lub wcisnąć szybkoschnący, twardy klej. Dodatkowo sugerowano użycie cienkich listew drewnianych dopasowanych do szczelin i szpachlowanie dla lepszego efektu. Połączenie wikolu i szpachli uznano za optymalne rozwiązanie. Autor potwierdził skuteczność metody, stosując wikol i silikon od wewnątrz i z zewnątrz obudowy. W dalszej części dyskusji porównano głośnik STX GDN 30-300-4-AP do modelu 27-150, wskazując na lepszą dynamikę, głośność i mniejsze rozmiary nowego subwoofera, szczególnie w zastosowaniu samochodowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA