logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie procesory stosuje się w kalkulatorach, np. CITIZEN SR-135?

JollyRoger 10 Cze 2006 14:45 23921 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie procesory i układy stosuje się w kalkulatorach, takich jak CITIZEN SR-135, i czy są to układy ogólnie dostępne czy projektowane specjalnie do kalkulatorów?

W kalkulatorach stosuje się zwykle specjalizowane, mocno uproszczone mikrokontrolery albo układy ASIC/COB, zoptymalizowane przede wszystkim pod niski pobór mocy; w prostszych modelach podstawowa arytmetyka jest zapisana w ROM, a klawiatura i LCD są obsługiwane przez prymitywny 8-bitowy core z portami I/O [#2718220] W wersjach naukowych i programowalnych używa się większych stosów, trochę więcej RAM, a funkcje matematyczne są realizowane algorytmami i tablicami lookup, często pisanymi w asemblerze [#2718220][#6921577] Niektóre starsze kalkulatory używały też standardowych procesorów, np. TI-80 miał Z-80 2 MHz i 7 kB RAM, a Intel 4004 powstał pierwotnie właśnie do kalkulatora [#6846004][#2717682] Przykłady z innych modeli pokazują też konkretne układy scalone, np. w starszych kalkulatorach Elwro spotykano MC14015, uPD888G, K145IK508 czy LSI3550 [#6849671]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2716320
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam, od jaiegoś czasu zastanawiam sie jakie procesory używa sie w kalkulatorach. Np mój CITIZEN SR-135, ma już kilka lat, ciągle chodzi na tych samych bateriach (3V), ma wszystkie funkcje trygonometryczne; konwersje systemów liczbowych itp.. Przecież do takiej arytmetyki potrzeba dośc dużo ramu, do tego jeszcze obsługa LCD, klawiatury, nie mówiąc już o nowszysch modelach z graficznym LCD i kolejnością wykonywania działań. Czy takie procesory są ogólnie dostępne czy są robione specjalnie na zamówienie?
  • REKLAMA
  • #2 2717257
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Bez problemu powinienes kupić w sklepie z elektroniką:)sam kiedyś zmieniałem w casio;)
  • #3 2717354
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    mam tego sr ale chyba 145 nie pa,mientam dokladnie bo lezy od pewnego czasu w szufladzie
    bateryjki juz musialem w nim wymieniac
    Ale od pewnego czasu jestem pod wrazeniem algebry2fx tam siedzi Nec bodajze v30 (8 mips) i jest on zgodny z intelem do tego stopnia ze bez problemu mozna na nim odpalic command.com z dosa 6.22
    oraz programy pisane w C++ (kompilowane na pc po pdpowiednim ustawieniu kompilatora) kalkulator komunikuje sie z kompem przez coma
  • #4 2717503
    JollyRoger
    Poziom 21  
    WOW To mnie zadziwiłeś, ale powracając do starszych kalkulatorów, czy siedza tam zwykłe mikrokontrolery, na które soft pisze się w assemblerze czy jakieś specjalne układy _TYLKO_ do tej funkcji bez możliwości przeprogramowania? Ostatnio zastanawiałem sie ad tym, ponieważ gdybym chciał coś takiego zrobić na attiny2313 to może uzysałbym funkcje zwykłego kalkulatora. A przeciez niektóre z tych 'maszyn' są z <98 roku...
  • #5 2717682
    Tommy82
    Poziom 41  
    w sumie to jedemn z pierwszych prockow intela o ile nie pierwszy (intel 4004) powstal z tego co sie orjetuje wlasnie do kalkulatora dla japonczykow
  • REKLAMA
  • #6 2717685
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

Może i te konstrukcje są dość wiekowe, ale od ponad 25 lat znane jest coś takiego jak koprocesor matematyczny. Jest to specjalizowany układ do dość skomplikowanych obliczeń, ale potrzebuje do pomocy układu, który podałby mu dane i dane odbierał - czyli procesora ;)
    W PC-tach zaczęło się od 8087 - scalaka współpracującego z procesorem 8086 (i jego "okrojonym" bratem 8088)

W necie można poszukać danych kilku takich układów - prawie zawsze potrzebny jest dodatkowo procesor (mikrokontroler też może być).

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.
  • #7 2718220
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 2718828
    JollyRoger
    Poziom 21  
    temat mnie ciekawi ponieważ za rok piszę maturę, a jak wiadomo na matematyce można mieć tylko zwykły kalkulator (4 działania + pierwiastki), dlatego myślałem o czymś takim: Kupić zwykły kalkulator, wywalić z niego wszystkie wnętrzności prócz lcd i klawiatury i włożyć do niego jakiś procesor np ATmega8 (ale ten chyba jest za mały). Następnie napisać na niego wszystkie potrzebne funkcje (trygonometria, potęgi itp, to co w "lepszym" kalkulatorze").
  • #9 2721555
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 416
    Załatw sobie suwak logarytmiczny. Może cię nie wywalą bo ciężko go podciągnąć pod kalkulator a obliczeń możesz przeprowadzić multum (+-*/ , pierwiastki, trygonometria,logarytmy,potęgi itp). Nie wymaga zasilania.

ps. bierz tylko długi bo dokładniejszy :D
  • #10 2721583
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Nie wiem po co Ci tak zaawansowany kalkulator na maturę? Zadania są takie, że nawet nie ma tego jak wykorzystać, można najwyżej pododawać coś i podzielić (jeśli nie szkoda Ci czasu na kalkulator), ewentualnie jakieś pierwiastkowanie i to wszystko.
    hehe A co do suwaków logartymicznych, teraz uczniowie szkół (duża większość bynajmniej) już nie wiedzą nawet do czego to służy :)
  • #11 2721644
    Tommy82
    Poziom 41  
    moze nauczyciele tez pomysla ze to linijka :P
  • #12 2722276
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Otóż odpowiadam po co: Jeżeli jest jakieś zadanie do wyliczenia np. równanie, to na kalkulatorze można szybko przeliczyć czy podstawiając rozwiązanie do równania wyjdzie dobry wynik.
    A pozatym poprostu ciekawiło mnei co to za procesory siedzą w tych kalkulatorach :)
  • #13 2731381
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    A żebyś wiedział że nie wiedzą co to jest suwak logarytmiczny a przynajmniej nie wiedziałem do dziś. Chodziłem do jednego z najlepszych liceuw w mieście i nikt słowem o tym nie wspomniał a to jest bardzo fajna sprawa. Co do kalkulatorów na maturze to zrób taki myk jak ja czy poczekałem pół godzinki w wyjołem sobie kalkulator z sinusami kosinusami i innym cudami których nawet nie umiem osługiwać i nikt słowa nie powiedział, a jak kolega na początku wyciągnął kalulator za 4 zł to się kobieta doczepiła ze ma pierwiastki więc zripostowałem że moze jeszcze cyfer nie może być w tym kalkulatorze ale nieważne. Potwierdzam że nie potrzebny jest jakiś superkalkulator na nowej maturze.

Pozdrawiam
    Damian
  • #14 2731549
    Generic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    w mojej szkole na maturze z matematyki znaczna czesc osob przyniosla kalkulatory naukowe... wpadl dyrektor, kategorycznie stwierdzil ze nie moze byc... za 5 minut jednen z czlonkow komisji powiedzialz e ustalil z dyrektorem ze im to w sumie wszystko jedno jest o-)
    no i kazdy uzywal czego chcial ale niebardzo byla okazja zeby to wykorzystac... no chyba ze sprawdzic wynik jakiegos dlugiego dzialania ze statystyki o-)
  • #15 2731555
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Nie wiem po co wam kalkuratory z sinusami i cosinusami, jak były zeszyciki z wzorami i z tabelką funkcji trygonometrycznych.

A tak wogóle to dziwne. u nas w LO po prostu wszystkim piszącym zapewnili jednakowe proste kalkuratorki. I po kłopocie
  • #16 2734161
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A ja tak dopowiem odnośnie tematu, w moim CASIO siedzi (co było dla mnie szokiem) AMD :D
  • #17 2735608
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 2735670
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    A mnie niedawno wpadł w łapki stary kalkulator "Texas-Instruments SR-51" ( http://www.datamath.org/Sci/WEDGE/sr-51.htm ). Nie miał akumulatora i ładowarka była na ~115V (USA). Pakiet aku kupiłem za 10zł, ładowarkę wymieniłem na tą od Nokii 3210 ;), podmieniłem tylko w niej kabelek na oryginalny i mam fajny stary ale sprawny kalkulator na LED-ach :D. Do tego jest instrukcja, styropian, pudełko... jednym słowem komplecik. Mimo swojego wieku (ponad 31 lat!), nadal potrafi szybko liczyc podstawowe (i więcej) rzeczy i funkcje. Tak mi się spodobał, że Citizen (w miarę nowy) poszedł w odstawkę :) . teraz siedzę i go rozgryzam; fajna zabawa.
    Aż dziw bierze, że już 30 lat temu Amerykanie potrafili zrobić takie cudo - podczas, gdy u nas "rządził" Bolek, Brda i KM176 z mozliwościami liczydła ;)

Jakie procesory stosuje się w kalkulatorach, np. CITIZEN SR-135? Jakie procesory stosuje się w kalkulatorach, np. CITIZEN SR-135?

A siedzi w nim jakiś taki procek ---> http://www.datamath.org/Chips/TMC0501.htm
  • #19 2735948
    JollyRoger
    Poziom 21  
    ...:::przemek:::... napisał:
    Co do matury to kalkulator prosty moze miec sin, cos itd miec dowolna potege i pierwiastek, a nie moze rysowac wykresow i liczyc danych statystycznych. Moj citizen 135 liczy statystyke, ale wszystkie majace potegi itd je licza. U nas na maturze te kalkulatory spokojnie przeszly.

Hmm gdzie w tym citizenie liczyć statystyke? :) Co do matury, to niestety u nas mówili że nie można używać nic innego jak zwykły kalkulatorek z kiosku ale zobaczymy czy w następnym roku, gdy ja będe pisac mature, to się zmieni.
  • #20 2735953
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 2736298
    Tommy82
    Poziom 41  
    bodajrze sift + on i pojawi ci sie na wyswietlaczu sd czyli tryb ststystyczny a dalej to wpisujesz jakas liczbe wciskasz data i zostaje wpisana do pamieci jak sobie kilka wpiszesz to bedziesz mogl policzyc im srednaia ich sume i odchylenia
    ale itak lepszy jest tryb pgm :P
  • #22 6845140
    legendy-prl
    Poziom 2  
    Trabi napisał:
    Aż dziw bierze, że już 30 lat temu Amerykanie potrafili zrobić takie cudo - podczas, gdy u nas "rządził" Bolek, Brda i KM176
    z mozliwościami liczydła ;)

A ten KM176 to co to za urządzenie ? Interesuję się maszynami liczącymi i kalkulatorami ale o czymś takim nie słyszałem.

Nie w każdym kalkulatorze możemy sprawdzić jakie procesory są stosowane. Zdarza się, że na pcb znajdziesz tylko nalewkę jak w zegarkach elektronicznych. I nie myślcie, że tylko nowe kalkulatory z hongkongu tak mają, stare rozwiązania również i to znanych firm. Powód, masowa produkcja na dużą skalę, a co za tym idzie nienaprawialność.
  • REKLAMA
  • #23 6845225
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 269
    Trabi napisał:
    A mnie niedawno wpadł w łapki stary kalkulator "Texas-Instruments (...)
    Aż dziw bierze, że już 30 lat temu Amerykanie potrafili zrobić takie cudo - podczas, gdy u nas "rządził" Bolek, Brda i KM176 z mozliwościami liczydła ;)

(...)

A co powiesz na temat TI-80? Takowy posiadam od nowości- pewnie ma niewiele mniej jak 30 lat :D I oczywiście w pełni sprawny.

A co do możliwości tej maszynki to można wywnioskować z fotki.

Dwa ogniwa CR2032 ( oczywiście muszą być extra nowe, nie zleżałe) to na trzy do czterech lat wystarczy z powodzeniem.

• #24 6845233
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Ciekawi mnie, co siedzi w Casio FX-570ES albo Casio FX-991ES
    Mają ponad 400 funkcji - co tam musi być za chip :D
  • #25 6845799
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 785
    0,0006W (0,2mA)
    Zasilanie 3V

Rok produkcji 1983, im bardziej skomplikowane obliczenia tym dłuższy czas
    zakończenia obliczeń (zależny również od stanu baterii)
    Skomplikowane obliczenia trwają nawet kilka sekund :)

• #26 6845979
    legendy-prl
    Poziom 2  
    Tak ale nie zapominajmy o tym że Elektronika B3-38 to kalkulator sprzed 30 lat, pierwsze egzemplarze tego modelu pojawiły się pod koniec lat siedemdziesiątych. Moc obliczeniowa była więc inna, adekwatna do poziomu tamtej techniki. Poza tym nawet gdyby bardziej skomplikowane obliczenia miały trwać kilka sekund to i tak było to niewyobrażalnie szybko. Trochę o tym modelu można poczytać tutaj.
  • #27 6846004
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Wracając do tytułu całego wątku:
    w TI-80 "siedział" 8-bitowy mikroprocesor Z-80 (firmy Zilog) taktowany zegarem 2 MHz oraz 7 kB pamięci RAM.
  • #29 6846949
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Heh ale bug. Pewnie przepełnienie bufora albo stosu. :D
  • #30 6847512
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Zastanawia mnie jedna sprawa. Po co czlowiekowi, ktory porywa sie na samodzielna konstrukcje kalkulatora naukowego, takowy kalkulator na maturze? By stworzyc cos takiego trzeba przeciez scislego i analitycznego umyslu, na poziomie o wiele wyzszym, niz poziom matematyki na maturze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Procesory stosowane w kalkulatorach to najczęściej specjalizowane mikrokontrolery lub układy scalone typu chip-on-board (COB), które integrują rdzeń procesora, pamięć ROM z funkcjami oraz porty I/O do obsługi klawiatury i wyświetlacza LCD. W prostych kalkulatorach wykorzystywane są 8-bitowe mikrokontrolery z niewielką ilością RAM, gdzie większość funkcji jest realizowana przez tabele look-up w ROM, a oprogramowanie pisane jest głównie w asemblerze. Przykładem historycznego procesora używanego w kalkulatorach jest Intel 4004, który powstał właśnie do tego typu zastosowań. W bardziej zaawansowanych modelach, takich jak Casio FX-570ES czy FX-991ES, stosuje się układy scalone z wieloma funkcjami matematycznymi, często zalane czarną substancją chemoutwardzalną (COB), co utrudnia ich demontaż i naprawę. W kalkulatorach programowalnych i graficznych, np. TI-80, używa się procesorów Zilog Z-80 z kilkukilobajtową pamięcią RAM. W starszych kalkulatorach, jak Texas Instruments SR-51, stosowano dedykowane procesory TMC0501. Wiele kalkulatorów jest produkowanych masowo z układami niedostępnymi do programowania, co wynika z optymalizacji kosztów i energooszczędności. Dyskusja porusza także kwestie techniczne związane z budową układów scalonych, metodami lutowania struktur krzemowych oraz techniką decappingu (usuwania obudowy układu). W kontekście edukacyjnym, kalkulatory naukowe na maturze są ograniczone do prostych funkcji, a bardziej zaawansowane modele nie zawsze są dozwolone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA