logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy ECL86 SE

rosomak19 19 Cze 2025 16:02 2865 26

TL;DR

• Przerobiono lampowy wzmacniacz ECL86 SE, dodając nową kompaktową obudowę i estetyczny przedni panel z czarnego, lakierowanego aluminium.
  • Front wykonano przez przycięcie uniwersalnej obudowy, dołożenie 5-milimetrowej blachy alu, wyprowadzenie gałek przez otwory i montaż potencjometrów na blachy obudowy.
  • Zamiast TG2 użyto TG5-46-666-47, a prąd anodowy regulują drutowe potencjometry z TV oraz MOSFET z przekaźnikiem opóźniający anodowe o 63 sekundy.
  • Walkę z brumem rozwiązano przez podłączenie odczepu żarzenia i układu opóźnienia przez kondensator 100nF do masy; winny oscylacji okazał się rezystor 220K przy podstawce.
  • Po wymianie nierówno zużytych lamp na nową parę ECL-ek wzmacniacz gra cicho i równo, a na 8 omach uzyskano 1.9W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
📢 Słuchaj (Głos AI):
  • Cześć

Ostatnio naszło mnie przebudować mój stary na szybko sklecony wzmacniacz lampowy na ECL-kach. Przede wszystkim zrobić jakaś obudowę, aby nie straszyła wyglądem i miała w miarę kompaktową wielkość. Trochę z lenistwa zacząłem szukać gotowej obudowy, ale ciężko coś znaleźć pod moje potrzeby. Trafiłem na obudowę uniwersalną do jakiegoś zasilacza. Była by idealna gdyby nie jeden szczegół, ale to nie stanowiło większego problemu. Otóż blacha stanowiąca boki i górę obudowy wystaje prawie 10mm za przednią ściankę i tylną ściankę . O ile z tyłu to mi nie przeszkadza, to przód wolał bym aby się licował . Wpadł do głowy pomysł, aby przyciąć ją na równo, a na przednią blachę dołożyć wyciętą na wymiar blachę alu o grubości 5mm . Wtedy pojawił się inny problem, ciężko zdobyć potencjometry o żądanej rezystancji z długą ośką. Tak więc otwornicą zrobiłem otwory w panelu alu , aby gałki wchodziły do środka, a potencjometry przykręcone zostały do blachy obudowy. Blacha alu przykręcona na 4 śrubkach torx. Zastanawiałem się jak wykończyć ten przedni panel z alu , czy wypolerować na lustro i dać lakier, czy coś na wzór szczotkowanego alu, ostatecznie postanowiłem, wypolerowane alu pomalować na czarno i zabezpieczyć jeszcze lakierem. Wyszło takie trochę "black piano" i w sumie nie najgorzej to wygląda. Obudowy na trafa głośnikowe, to gdzieś podpatrzone rozwiązanie i tu możecie strzelać z czego XD.

Sama konstrukcja to nic odkrywczego, troszkę przerobiony bambino. Zamiast traf TG2, zastosowałem TG5-46-666-47, które poza większą mocą mają lepsze pasmo przenoszenia.
    Zamiast rezystorów katodowych zastosowałem potencjometry drutowe ze starego TV, aby można było wygodnie regulować prąd anodowy . Na pojedynczym mosfecie i przekaźniku zrealizowane jest opóźnione załączanie napięcia anodowego lamp. Opóźnienie wynosi 63 sekundy . Oczywiście nie obyło się bez walki z brumem. Czy to zawsze musi być taka złośliwość, że jak leży na podłodze podrutowane byle jak to gra jest ok, a jak chce się coś zrobić porządnie postarasz się to nagle, nie działa , albo coś buczy.
    W pierwszej fazie walki z brumem, okazało się, że podłączenie odczepu z trafa zasilającego żarzenie i układ opóźnionego załączania napięcia anodowego poprzez kondensator 100nF do masy daje całkowite pozbycie się problemu brumu. Kolejny kłopot tym razem z jakimś dziwnym wzbudzaniem polegającym na tym, że jak gałkę od sopranów skręcę do połowy prawy kanał zaczyna buczeć, a po skręceniu basu, zaczynają się dziwne oscylacje . Objawiło się to, po ostatnim rozkręceniu obudowy w celu zmiany jednego połączenia na płytce zasilacza. Po chwili zabawy ku mojemu zaskoczeniu, okazało się , że winny jest rezystor 220K zasilający triodę lutowany bezpośrednio do podstawki. Wystarczyło go wygiąć w drugą stronę i problem zniknął . W końcu teraz nic nie buczy, jest idealna cisza, nawet po rozkręceniu głośności na max, w kolumnach cisza, jakby były odłączone. Postanowiłem jeszcze zakupić nową parę lamp, ponieważ moje były z różnych urządzeń i były nierówno zużyte, co objawiało się głośniej grającym jednym kanałem i bardziej detalicznym . Udało się zakupić nieużywane ECL-ki z tej samej serii . Po wymianie i skorygowaniu prądu anodowego, gra całkiem fajnie. Nowych nie mierzyłem, ale na starych udało się wydusić przy 8 omach całe 1.9W i powiem ,że wystarcza do całkiem normalnego słuchania.
    W planach jest wzmacniacz na PCL805 z przedwzmacniaczem opartym o PCC88 z regulacją tonów.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    rosomak19
    Poziom 23  
    rosomak19 napisał 1090 postów o ocenie 399, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Hańsk. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 21584136
    tytka
    Poziom 23  
    Ocena: 1841
    Sorry za moje skojarzenia. Ale jak zobaczyłem ten wzmacniacz stojący na blacie w kuchni, to pomyślałem, że jako osłony transformatorów, użyłaś garnków kuchennych :)

Ale co by nie mówić, to "skroiłeś" sobie całkiem zgrabny wzmacniacz.

rosomak19 napisał:
    Czy to zawsze musi być taka złośliwość, że jak leży na podłodze podrutowane byle jak to gra jest ok, a jak chce się coś zrobić porządnie postarasz się to nagle, nie działa , albo coś buczy.

Ano, może nie musi, ale nierzadko tak bywa. Nieco inne warunki pracy. Przede wszystkim inne odległości, ułożenie okablowania itp.
  • #3 21584207
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 399
    tytka napisał:
    Sorry za moje skojażenia. Ale jak zobaczyłem ten wzmacniacz stojący na blacie w kuchni, to pomyślałem, że jako osłony transformatorów, użyłaś garnków kuchennych

No może garnków to nie XD I nie "użyłaś" : P tylko użyłem ... kubków ze stali nierdzewnej w jednym z marketów.
  • #4 21584213
    tytka
    Poziom 23  
    >>21584207
    Bardzo przepraszam za pomyłkę. Niestety mam taką przypadłość, że czasem przy pisaniu zamieniam pewne litery. Jeden z takich "duetów", to właśnie "a" i "e".
  • #5 21584277
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Mi się podoba, Tobie się podoba - wszyscy jesteśmy zadowoleni :)
    Oczywiście plus ode mnie.

Tak się zastanawiam; czy na obudowy transformatorów głośnikowych nierdzewne kubki nadają się, jeśli nie są ferromagnetykami?
    Spełniają swoją rolę? Powinny być raczej z miękkiego żelaza.
  • #6 21584460
    rosomak19
    Poziom 23  
    pikarel napisał:
    Tak się zastanawiam; czy na obudowy transformatorów głośnikowych nierdzewne kubki nadają się, jeśli nie są ferromagnetykami?
    Spełniają swoją rolę?

Ludzie robią z różnych materiałów, z aluminium, z miedzi , blachy stalowej, bądź drukują z plastiku na drukarce 3D .
  • #7 21584467
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6109
    Mi się bardzo podoba. Czy włącznik power celowo wybrałeś podświetlany? Bo trochę może psuć efekt delikatnego żarzenia lamp w nocy.
    Podeślij Paczkomat na PW, a prześlę mały upominek.
  • #8 21584576
    rosomak19
    Poziom 23  
    gulson napisał:
    Czy włącznik power celowo wybrałeś podświetlany?

Tak, celowo w dodatku chciałem taki pomarańczowy, żeby pasował do żarzących się lamp . Odrazu pragnę poinformować, że zdjęcie zrobione jeszcze przed zmianą rezystora 12k, na wartość 54k, i teraz podświetlenie nawet w nocy jest bardzo ok . Bo przyznam, że jak wstawiłem 12k, to jednak w nocy trochę za mocno to świeciło .
  • #9 21584635
    pikarel
    Poziom 39  
    rosomak19 napisał:
    Ludzie robią z różnych materiałów, z aluminium, z miedzi , blachy stalowej, bądź drukują z plastiku na drukarce 3D .

Faktycznie, rozpędziłem się; to tylko transformatory głośnikowa, więc nie wymagają ekranowania tak, jak transformator sieciowy, umieszczony w pobliżu lamp. Twój jest wewnątrz.
  • #10 21584645
    rosomak19
    Poziom 23  
    Zwłaszcza, że trafo wymieniłem na toroidalne, bo niestety to zwykłe na kształtkach EI bardzo siało . A przy tak siejącym trafie, żadne zwykłe blaszki nie pomogą, trzeba by zastosować Mu-Metal.
  • #11 21587932
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 918
    rosomak19 napisał:
    Czy to zawsze musi być taka złośliwość, że jak leży na podłodze podrutowane byle jak to gra jest ok, a jak chce się coś zrobić porządnie postarasz się to nagle, nie działa , albo coś buczy.

Niestety chyba tak :( Mój ECL-kowiec też po zabudowaniu w końcu do docelowej obudowy zaczął sprawiać problemy, tj. brumi. Trochę powalczyłem i póki co odrzuciłem trochę zrezygnowany w kąt, ale planuję znowu się za niego zabrać.

rosomak19 napisał:
    W planach jest wzmacniacz na PCL805 z przedwzmacniaczem opartym o PCC88 z regulacją tonów

Podoba mi się ten pomysł ;)

Ogólnie wzmacniacz fajny, choć jak dla mnie ta obudowa trochę za wysoka. Przy tej wysokości IMHO można by schować trafa i lampy do środka. Przycisk zasilania lepiej wyglądałby czarny.
    No i ta uniwersalna PCB, na której jest jednak dość wysokie napięcie, mam nadzieję że usunąłeś część padów dla zachowania odstępów?

Pozdrawiam,
    A.
  • #12 21588354
    rosomak19
    Poziom 23  
    Może tak na zdjęciu wygląda , ale obudowa nie jest taka duża, a lampy, o nie nie, muszą być na wierzchu ! Płytka PCB ze względu , że było mi po prostu lepiej i wygodniej to zrobić . Ogólnie strona lutowania zabezpieczona lakierem do PCB . Ale tam, gdzie było "blisko" usunąłem pady.

A sprawdzałeś, co jest przyczyną brumienia? Czy pochodzi od zasilania, czy od masy ? A może jedno i drugie ?
    W sumie nie mierzyłem nowych lamp, bo na starych, moc wyjściowa wyszła 1.9W na kanał. Powiem, że nieźle to gra, jak na taką moc .
  • #13 21588797
    tytka
    Poziom 23  
    rosomak19 napisał:
    a lampy, o nie nie, muszą być na wierzchu !

Muszą? A niby dlaczego?
    Domyślam się, że to wynika z Twoich upodobań wizualnych.

Ja tam jestem zdania, że bezpieczniejsza lampa jest wtedy, gdy jest schowana.
    Ale wówczas istnieje duże ryzyko, że potencjalni goście słuchając u Ciebie muzyki, nie zorientują się, że to "lampa" gra :)
  • #14 21588866
    Olkus
    Poziom 32  
    rosomak19 napisał:
    Może tak na zdjęciu wygląda , ale obudowa nie jest taka duża

Po zdjęciu wydaje się tak wysoka czy nawet nieco wyższa niż lampy, przez co sam wzmacniacz sprawia wrażenie dużego :)

rosomak19 napisał:
    lampy, o nie nie, muszą być na wierzchu !

Rozumiem - każdy ma swoje preferencje, ja wolę w środku :)

rosomak19 napisał:
    Płytka PCB

rosomak19 napisał:
    Płytka PCB ze względu , że było mi po prostu lepiej i wygodniej to zrobić . Ogólnie strona lutowania zabezpieczona lakierem do PCB . Ale tam, gdzie było "blisko" usunąłem pady.

Ja bym się pewnie pokusił o zaprojektowanie i wytrawienie swojej PCB, wiele elementów nie ma więc nie powinno to być bardzo trudne :) Skoro usunąłeś część padów i zabezpieczyłeś lakierem to wszystko w porządku :)

rosomak19 napisał:
    A sprawdzałeś, co jest przyczyną brumienia? Czy pochodzi od zasilania, czy od masy ? A może jedno i drugie ?

Trochę kombinowałem z połączeniami mas, żarzenie podawałem nawet z zasilacza warsztatowego i bez efektu. Anodowe ma stabilizację, to raczej bym tu nie szukał problemu. Ale jeszcze się za ten wzmacniacz wezmę :)
    Możliwe, że trafo sieje, zastosowany jest TS40 z Bambino.
    Czas pokaże, może uda się to ogarnąć :)

Pozdrawiam,
    A.
  • #15 21589077
    pikarel
    Poziom 39  
    @Olkus, po co stabilizator w układzie, który tego nie wymaga?
    Sam układ niewłaściwie zmontowany i dołączony na opak zasadom połączeń zasilania w układach o dużej czułosci - będzie problemem samym w sobie.
    To, co wyprawia się w kręgach ałdiołódu dla uzyskania pozoru doskonałości dźwięku - jest takim szczytem szczytów, że "klękajcie narody", co gorsze - powielane jest to w dobrej wierze, przez ludzi chcących mieć sprzęt dobrze "brzmioncy", lecz są bez wiedzy technicznej w tej dziedzinie.

Ważna sprawa; żaden markowy czy profesjonalny wzmacniacz lampowy nie ma stabilizacji zasilania anodowego, bo lampy mocy tego nie wymagają, stopnie wejściowe zasila się przez skuteczne filtry RC, kiedyś stosowano również filtr LC w pierwszym stopniu filtra.
    Właściwego prowadzenia linii mas i tworzeniu punktów masy poszczególnyvch stopni nie będę nawet omawiał, bo to podstawa podstaw przy samodzielnym konstruowaniu wzmacniacza lampowego.
    Na koniec dodam, że znalezienie własnego błędu (który na złość diabeł przykrył ogonem) - też nie jest łatwe i nie jest dane większości konstruktorów-amatorów, bo zasada: wszystko zrobiłem dobrze, a jest źle - wciąż obowiązuje :)
    Życzę więc "ogarnięcia" wszystkich problemów.
  • #16 21589207
    rosomak19
    Poziom 23  
    tytka napisał:
    Muszą? A niby dlaczego?
    Domyślam się, że to wynika z Twoich upodobań wizualnych.

Otóż to, choć tu narazie są tylko dwie. Natomiast ma to też sens z tego względu, że są lepiej chłodzone i nie grzeją obudowy i elementów w środku obudowy. Dla bezpieczeństwa lampy można kupić osłony na lampy z drutu w chromie.
    Olkus napisał:
    Ja bym się pewnie pokusił o zaprojektowanie i wytrawienie swojej PCB, wiele elementów nie ma więc nie powinno to być bardzo trudne

Miałem pod ręką dwie fajne płyteczki uniwersalne, to skorzystałem. I tu jest na + takiej płytki, bo co raz coś dokładałem .

Olkus napisał:
    Możliwe, że trafo sieje, zastosowany jest TS40 z Bambino.

On strasznie sieje, dlatego obudowa jest taka wysoka , bo miało być to trafo. Ale tak siało, że je wywaliłem i kupiłem toroida i problem znikł, bumienia od pola magnetycznego.

pikarel napisał:
    a koniec dodam, że znalezienie własnego błędu (który na złość diabeł przykrył ogonem) - też nie jest łatwe i nie jest dane większości konstruktorów-amatorów, bo zasada: wszystko zrobiłem dobrze, a jest źle - wciąż obowiązuje

Masz rację, oba kanały tak samo zrobione, a w prawym jakiś brum się pojawia i w ogóle się wzbudza, w zależności od pozycji regulatorów tonów i siły głosu. Winnym okazał się... rezystor zasilający stopień wejściowy. Wystarczyło go odgiąć w drugą stronę , tak jak był przylutowany.
  • #17 21589277
    Olkus
    Poziom 32  
    pikarel napisał:
    , po co stabilizator w układzie, który tego nie wymaga?

I tak planowałem filtr na tranzystorze MOSFET, więc tranzystor i tak zostałby użyty, a różnica między stabilizatorem pod kątem ilości elementów to tylko diody zenera, więc zrobiłem stabilizator. Poza tym trafo daje za wysokie napięcie, które i tak musiałem zbić, część na rezystorze w filtrze CRC a reszta na stabilizatorze.

rosomak19 napisał:
    Miałem pod ręką dwie fajne płyteczki uniwersalne, to skorzystałem. I tu jest na + takiej płytki, bo co raz coś dokładałem .

No tak, to jest akurat ich plus :)

rosomak19 napisał:
    On strasznie sieje, dlatego obudowa jest taka wysoka , bo miało być to trafo. Ale tak siało, że je wywaliłem i kupiłem toroida i problem znikł, bumienia od pola magnetycznego.

Toroida to do odbudowy nie zmieszczę, ewentualnie wyjmę trafo i zobaczę czy gdy będzie z dala od wzmacniacza to zadziała poprawnie.

Pozdrawiam,
    A.
  • #18 21589521
    tytka
    Poziom 23  
    rosomak19 napisał:
    Dla bezpieczeństwa lampy można kupić osłony na lampy z drutu w chromie.

W przypadku, gdy lampy są zamontowane na zewnątrz obudowy, to nie to że można, a wręcz należy. Wystawiona na zewnątrz i nie osłonięta lampa, to niestety niebezpieczeństwo. Chwila nieuwagi, zagapienia się, roztargnienia, i można się poparzyć; a przy jej stłuczeniu, to i w grę wchodzi skaleczenie, a także porażenie prądem. Dobry konstruktor, takie potencjalne niebezpieczeństwa, powinien uwzględnić budując swoje urządzenie.
    A z tym chłodzeniem, to nie przesadzajmy. Ile było sprzętów, które miały lampy zamknięte wewnątrz obudowy, i jakoś nie było z tym problemów.
  • #19 21590285
    rosomak19
    Poziom 23  
    Olkus napisał:
    Toroida to do odbudowy nie zmieszczę

Ten toroid co wziąłem (50VA) wcale nie jest jakiś dużo większy, niż te trafo TS40.
    tytka napisał:
    Dobry konstruktor, takie potencjalne niebezpieczeństwa, powinien uwzględnić budując swoje urządzenie.

Jakoś wzmacniacze za grube tysiące, cenionych konstruktorów, też mają na wierzchu gołe lampy i nikt nie narzeka. Poza tym przecież to nie stoi pod ręką, że trzeba uważać, już nie przesadzajmy. W sumie to ja go użytkuje i ja mam z nim styczność .

tytka napisał:
    A z tym chłodzeniem, to nie przesadzajmy. Ile było sprzętów, które miały lampy zamknięte wewnątrz obudowy, i jakoś nie było z tym problemów.

Oj, czasem się słyszało, że TV poszło z dymem .
    Póki co szukam jakiejś inspiracji na obudowę do kolejnego wzmacniacza.
  • #20 21590691
    tytka
    Poziom 23  
    rosomak19 napisał:
    Oj, czasem się słyszało, że TV poszło z dymem .

Pytanie, co było faktyczna przyczyną.
    Widuje w pracy urządzenie bez lamp w środku, które nie przegrzewają się podczas normalnej pracy, a niekiedy z pewnych przyczyn, idą z dymem.

rosomak19 napisał:
    Jakoś wzmacniacze za grube tysiące, cenionych konstruktorów, też mają na wierzchu gołe lampy i nikt nie narzeka. Poza tym przecież to nie stoi pod ręką, że trzeba uważać, już nie przesadzajmy.

No niby nie stoi pod ręką, ale różne rzeczy mogą się zdarzyć.
    Jeden mój znajomy, też zrobił sobie wzmacniacz z kilkoma nieosłoniętymi lampami na wierzchu. Pewnego razu odwiedziło go paru jego znajomych, słuchali muzyki, później było parę drinków, jeszcze później zaczęły się tańce. Ale coś nagle imprezę przerwało. Ręka jednego z biesiadników, niefortunnie z rozmachem poleciała nie w tą stronę i ...

Są też oferowane wzmacniacze lampowe z fabrycznie przysłoniętymi, albo schowanymi lampami.
    Pewne przykłady:
    https://hifistudio.pl/produkty-audio/rduch-avatar-la-800-zintegrowany-wzmacniacz-lampowy/
    https://hifistudio.pl/produkty-audio/unison-r...de-25-cherry-lampowy-wzmacniacz-zintegrowany/
    https://hifistudio.pl/produkty-audio/gold-note-tube-1006/
  • #21 21590772
    Olkus
    Poziom 32  
    rosomak19 napisał:
    Ten toroid co wziąłem (50VA) wcale nie jest jakiś dużo większy, niż te trafo TS40.

Niestety, raczej go nie wcisnę. W razie czego zastosuje jeszcze nieco inne rozwiązanie :D

rosomak19 napisał:
    Oj, czasem się słyszało, że TV poszło z dymem

Jak już to paliły się TV radzieckie. Przyczyną był kurz zbierający się na PCB, która bywała wykonana z gazet, a były tam wysokie napięcia, więc przy też pewnej temperaturze w środku potrafiły dziać się różne cuda...

Pozdrawiam,
    A.
  • #22 21591333
    rosomak19
    Poziom 23  
    Szczerze? Ohydne te wzmacniacze, nie podobają mi się, a z tą siatką to w ogóle. Ja robię pod siebie, dla siebie, nikt tu tańczyć nie będzie, ani machać rękami.
    Olkus napisał:
    W razie czego zastosuje jeszcze nieco inne rozwiązanie

Hmm, przetwornice?
  • #23 21591401
    tytka
    Poziom 23  
    rosomak19 napisał:
    Szczerze? Ohydne te wzmacniacze, nie podobają mi się (...)

Ochydne? Aż tak?
    Jak dla mnie, to Rduch Acatar LA800 jest po prostu piękny.
    Wiem, wszystko jest sprawą gustu. A idąc tą ścieżką, może się zdarzyć, że ktoś Twój uzna za ochydny :(

Ja nie zmuszam Ciebie do wprowadzenia zmian w Twoim projekcie. Moim celem, było tylko wskazanie pewnego zagrożenia. Tak czy siak, zrobisz jak uważasz. Ja (na szczęście) nie będę użytkował tego wzmacniacza.
  • #24 21591496
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 337
    Rduch wygląd miałby OK, gdyby nie te osłony na lampy :)
    Ja też mam w swoim SE lampy na wierzchu i nie wyobrażam sobie ich osłaniania - to taki "must have"przy lampiakach ;)
    Wracając do tematu - można obejrzeć schemat ideowy?
  • #25 21591598
    Olkus
    Poziom 32  
    rosomak19 napisał:
    Ohydne te wzmacniacze, nie podobają mi się, a z tą siatką to w ogóle. Ja robię pod siebie, dla siebie, nikt tu tańczyć nie będzie, ani machać rękami.

Mi tam się podobają te wzmacniacze, może poza tym z kratką. Ale w końcu de gustibus non disputandum est ;)

rosomak19 napisał:
    Hmm, przetwornice?

Dokładnie :D

Zvirek napisał:
    Ja też mam w swoim SE lampy na wierzchu i nie wyobrażam sobie ich osłaniania - to taki "must have"przy lampiakach

No nie wiem, jak dla mnie to wręcz przeciwnie, nie wyobrażam sobie ich wystawiania na zewnątrz w tym co składam :) Nawet nie ze względu na estetykę ale po prostu jest to nie praktyczne.

Zvirek napisał:

Z tego co pisał autor jest to zwykła końcówka jak w Bambino.

Pozdrawiam,
    A.
  • #26 21591878
    rosomak19
    Poziom 23  
    tytka napisał:
    A idąc tą ścieżką, może się zdarzyć, że ktoś Twój uzna za ochydny

Ja zdaje sobie z tego sprawę, ale mi zależało, żeby stary projekt poprawić i wsadzić , to do w miarę estetycznej obudowy, mniejszej niż poprzednia.
    Zvirek napisał:

Tak jak pisałem, schemat bazuje na tym od "bambino" , z tym ,że są dwa kondensatory na wejściu, a pomiędzy nimi potencjometr głośności. Tak żeby odseparować od niego stałe napięcie, powodujące, niepotrzebne zakłócenia podczas regulacji głośności. Do tego zamiast rezystora katodowego, zastosowałem potencjometry drutowe ze starego TV, aby sobie dokładnie wyregulować prąd . Siatka ekranująca, nie jest bezpośrednio podłączona do napięcia anodowego, tylko przez rezystor 330 omów.

Jeszce jedno, co muszę zmienić, to potencjometr głośności, bo niby Alps , ale coś ma za dużą rozbieżność rezystancji między kanałami. I tak sobie słuchając, na godzinie 9-10-tej, lewy kanał gra trochę głośniej. Zamówię ten na drabince rezystorowej smd.
  • #27 21599953
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    Zvirek napisał:
    Ja też mam w swoim SE lampy na wierzchu i nie wyobrażam sobie ich osłaniania

Dobrze zaprojektowana osłona podnosi urok wzmacniacza. Goła lampa kojarzy mi się z przysłowiem ''prawda choć naga to jej to nie pomaga''
📢 Słuchaj (Głos AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przebudowy lampowego wzmacniacza na lampach ECL86 w układzie SE, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii obudowy, chłodzenia lamp oraz eliminacji zakłóceń. Autor zastosował uniwersalną obudowę z blachy aluminiowej, modyfikując ją poprzez docinanie i montaż panelu z aluminium o grubości 5 mm. Problemy pojawiły się przy doborze potencjometrów z długą osią, co rozwiązano przez wykonanie otworów w panelu i montaż potencjometrów do obudowy. Wzmacniacz wykorzystuje płytkę uniwersalną, zabezpieczoną lakierem, z usuniętymi padami dla zachowania odstępów przy wysokim napięciu. Wymieniono transformator sieciowy na toroidalny, co znacznie zmniejszyło brumienie i zakłócenia elektromagnetyczne. Dyskutowano o konieczności osłon lamp ze względów bezpieczeństwa i estetyki, jednak autor preferuje lampy na wierzchu dla lepszego chłodzenia i wizualnego efektu. Wzmacniacz bazuje na schemacie podobnym do wzmacniacza Bambino, z modyfikacjami w układzie wejściowym, w tym zastosowaniem potencjometrów drutowych do regulacji prądu katodowego oraz separacją potencjometru głośności kondensatorami. Problemy z brumieniem okazały się wynikać m.in. z niewłaściwego ułożenia rezystora zasilającego stopień wejściowy. W dyskusji poruszono także kwestie stabilizacji zasilania anodowego, które w profesjonalnych wzmacniaczach lampowych zwykle nie jest stosowane, oraz prawidłowego prowadzenia mas. Autor planuje wymianę potencjometru głośności na wersję z drabinką rezystorową SMD dla lepszej symetrii kanałów. Wątek obejmuje również rozważania nad estetyką i bezpieczeństwem konstrukcji, a także inspiracje do dalszych projektów obudów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA