logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować inverter napięcia 5V na 0V i 0V na 5V dla zasilacza lasera?

canacasART 14 Cze 2006 19:13 3597 21
  • #1 2729030
    canacasART
    Poziom 10  
    Witam
    mam też mały problem.
    Potrzebuję zbudować 2 invertery OV do 5V na 5V do 0V
    1) Chodzi o to ze potrzebuję zbudować inverter napięcia 5V. Czyli mam urządzenie [zasilacz lasera] który ma wejście: 0V>full ON natomiast 5V fullOFF a ja mam sygnał 0V full OFF a 5V full ON.
    Czyli jak np potencjometrem dam na max 5V na wejście elektroniki to z wyjścia otrzymam 0V, i tak dla każdej wartości od 0V-5V
    2)inveter TTL>>> wejście: 5V wyjście 0V oraz wejście: 0V wyjscie 5V
    tutaj natomiast chcę zastosować wejście 0V oraz 5V a na wyjściu bede miał odwrotnie 5V oraz 0V
    najlepiej by zastosować potencjometr którym mógłbym regulować napięcie przejścia pomiędzy 5V a 0V w przedziale 0-5V

w stanie mi z tym pomóc?

pzr...Maciej

Czekam na odpowiedz

Przeniosłem z "Optoelektronika..."
    djG
  • #2 2729143
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    canacasART napisał:
    Witam
    mam też mały problem.
    Potrzebuję zbudować 2 invertery OV do 5V na 5V do 0V
    1) Chodzi o to ze potrzebuję zbudować inverter napięcia 5V. Czyli mam urządzenie [zasilacz lasera] który ma wejście: 0V>full ON natomiast 5V fullOFF a ja mam sygnał 0V full OFF a 5V full ON.
    Czyli jak np potencjometrem dam na max 5V na wejście elektroniki to z wyjścia otrzymam 0V, i tak dla każdej wartości od 0V-5V
    2)inveter TTL>>> wejście: 5V wyjście 0V oraz wejście: 0V wyjscie 5V
    tutaj natomiast chcę zastosować wejście 0V oraz 5V a na wyjściu bede miał odwrotnie 5V oraz 0V
    najlepiej by zastosować potencjometr którym mógłbym regulować napięcie przejścia pomiędzy 5V a 0V w przedziale 0-5V

w stanie mi z tym pomóc?

pzr...Maciej

Czekam na odpowiedz

Twój post jest napisany bardzo nieskładnie, więc nie wiem czy dobrze go zrozumiałem. Może wystarczy zastosować układ TTL z bramkami NOT, jak np. 74LS14 czy 74LS04. Podłączasz na nóżki 7 GND do 14 +5V, do nóżki 1 wejście sygnału, a na nóżce nr 2 masz zanegowaną wartość logiczną.
  • #3 2729171
    canacasART
    Poziom 10  
    zgadza się tylko jak dokładnie to podłaczyć czy potrzeba jakieś elementy jeszcze ponieważ kupiłem 74LS04 po podaniu napięcia 5V na 17 i masa7 na nozce 2 nie mam napięcia 5V tylko ok2V i na podaniu na 1nóżkę 5V nic się nie dzieje
    Czy możesz dać jakiś schemacik mały, ponieważ probowałem z tym układem chociaż nie pisze na nim 74Ls04 tylko jakieś inne cyfry K 555 8808
    Poprostu odwrócić napięcie wejściowe z wyjściowym 5V na 0V
  • #4 2729764
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! powoli ! układ 74LS04 ma 14 a nie 17 pin (końcówek) . jeżeli na pin 14 dasz 5V a pin 7 masa to układ jest gotowy do pracy . jak na pin 1 podasz 5V ( HI ) to na pin 2 masz 0V ( LO ) , i odwrotnie - pin 1= 0V ( masa ) to na pin 2 będziesz miał 5V ( około ) i tak to działa inwerter . pozdrawiam !!
  • #5 2730443
    canacasART
    Poziom 10  
    tak chodziło mi o 14 a nie 17 pomyłka. Najprawdopodobniej sprzedali mi zły układ w sklepie lub to jakiś zamiennik jutro kupię w innym sklepie

pzr...
  • #6 2730481
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! tylko pamiętaj że uzyskasz tylko dwie wartości napięcia - poziom logiczny H = 5V , oraz poziom logiczny LO = 0V . czyli - albo max. moc albo żadna , o stanach pośrednich w tym przypadku raczej zapomnij . a może chodzi Ci o to żeby regulować moc lasera stopniowo ? , opisz jeszcze raz o co Ci chodzi . pozdrawiam !!
  • #7 2730545
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Jak kazdy uklad scalony tak tez i LS04 ma ograniczona wydajnosc pradowa. Jezeli masz 2V na wyjsciu to moze za bardzo je obciazasz.
    Pozdrawiam
    Dexter
  • #8 2730550
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Dla rodziny TTL napięcie w stanie niskim może być max. 0,4V , natomiast w stanie wysokim będzie sie zawierać od 2,4 do 4,3V.

Jeśli mogą być dwa stany, to lepiej zastosować klucz tranzystorowy. Napięcie w stanie wysokim zależy od rezystancji w kolektorze i prądu pobieranego przez wejście sterujące. Zmniejszając R -> 3,3kΩ uzyskasz wzrost napięcia. Nie zmniejszaj poniżej 560Ω.

Pzdr.
    Załączniki:
    • Jak zbudować inverter napięcia 5V na 0V i 0V na 5V dla zasilacza lasera? klucz..jpg (18.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2730578
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! układy logiczne mają na wyjściu poziomy logiczne HI - LO . ( o poziomach właściwych dla rodzinuy układów ) zamiast 7404 po prostu zastosować można 7405 - ma on wyjście typu - open collector . ale podejrzewam że Kol. chce regulować napięcie wyjściowe w przedziale 0V do 5V z zachowaniem inwersji - ale to tylko podejrzenia - może się wypowie :D . pozdrawiam !!
  • #10 2730741
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Ja zrozumiałem to jako 2 układy:
    1. Analogowy inverter zakresu napięć 0 > 5 V na 5 > 0 V , trzeba to zrobić na OpAmpach.
    2. TTL- owy inverter stanów logicznych, tu nie ma co tłumaczyć. :D

Czy o to chodzi ?
  • #11 2731742
    canacasART
    Poziom 10  
    Re:
    Ja zrozumiałem to jako 2 układy:
    1. Analogowy inverter zakresu napięć 0 > 5 V na 5 > 0 V , trzeba to zrobić na OpAmpach.
    2. TTL- owy inverter stanów logicznych, tu nie ma co tłumaczyć.

Czy o to chodzi ?

Tak zgadza się 2 takie układy ;]
    Czyli jeden już jest 2 czyli układ 7404 lub ze schematu być moze go przeciążam zaraz sprawdzę to i dam znać. teraz pozostaje układ do 1 opcji:
    1. Analogowy inverter zakresu napięć 0 > 5 V na 5 > 0 V , trzeba to zrobić na OpAmpach

pzr...Maciej

Dodano po 15 [minuty]:

czyli OK dla invertera 2 stanow logicznych?
    Załączniki:
    • Jak zbudować inverter napięcia 5V na 0V i 0V na 5V dla zasilacza lasera? schemat ttl.jpg (6.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2731981
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! układu logicznego nie możesz traktować jako inwertera napięć ! . w tego typu układach stosuje się pojęcie - stan logiczny HI/LO , stan Hi panuje wtedy gdy napięcie przyjmie wartość powyżej 2,7V a stan niski LO poniżej 0.5V ( tak opisane są poziomy napięć w poradniku ) . więc to nie będzie 5V i 0V - tylko stany logiczne . co do obciążalności to jest to parę mA i prądu ma wystarczyć do wysterowania innych bramek a nie do sterowania innych układów . pozdrawiam !!
  • #13 2731995
    canacasART
    Poziom 10  
    no właśnie a ja potrzebuje napiecia 5V. To jak to wtedy zrobic?
  • #14 2732061
    Mariusz Ch.
    Witam.

Czytaj odpowiedzi do tematu. :D

Wcześniej pisałem o kluczu tranzystorowym. Jeśli jest to wejście sterujące to może być.

Pzdr.
  • #15 2732557
    rasty
    Poziom 27  
    Co do punktu 2 to rys. poniżej.
    Niestety, jak chcesz pełny zakres 0 do 5 V to potrzebne są napięcia zasilające dodatnie i ujemne. To w przypadku popularnych wzmacniaczy operacyjnych.

Wskazówka: napięcie ujemne nie musi być akurat -5 V, musi schodzić poniżej 0 V o co najmniej 3 V. Nie musi też być stabilizowane.
    Napięcie dodatnie powinno być wieksze od 8 V i też nie musi być stabilizowane.
    Regulator 78L05 daje napięcie +5 V do regulacji.

Możesz tez użyć innych wzmacniaczy ( rail-to-rail ).
    Stąd mozesz coś wybrać:
    http://para.maxim-ic.com/cache/en/results/4886.html
    W tym przypadku starczy pojedyncze napięcie +5 V. Regulator 78L05 byłby też nie potrzebnyw tym miejscu.

pozdr.
    Załączniki:
    • Jak zbudować inverter napięcia 5V na 0V i 0V na 5V dla zasilacza lasera? Inv_5_0.gif (4.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2733481
    canacasART
    Poziom 10  
    ok zabieram się za 2 schematy dzięki wam za pomoc. Tylko ze mam jedno zasilanie, jak osiągnąć -5V?
    Mariusz Ch. dzięki wiem dziś zabieram się za robotę

Dodano po 2 [minuty]:

rasty
    rasty jak mam wykonać układ napięcia -5V?? z jednego zasilacza widze ze nie wezmę tego.
    Oraz w ktorym miejścu jest in i out

Dodano po 4 [minuty]:

Mariusz Ch. w twoim schemacie mam wyjście do zasilacza, czyli wymaga zasilania jakiego?

oraz rozumiem ze 5V to jest wejście ttl 5V lub 0V a 5/0 wyjście
  • #17 2733564
    rasty
    Poziom 27  
    Cytat:
    rasty jak mam wykonać układ napięcia -5V?? z jednego zasilacza widze ze nie wezmę tego

Napisz, jaki masz zasilacz. Może jest możliwość skorzystania z jakiegoś uzwojenia na trafie sieciowym. Potrzebny prąd jest b. mały i może da się to prosto zrobić.
    Wejście (IN) jest tam gdzie suwak potencjometru. Możesz regulować potencjometrem albo odłaczyć potencjometr i sterować wejście scalaka (pin 5). Napięciu +5 V na wejściu odpowiada 0 V na wyjściu, a 0 V na wejsciu > 5 V na wyjściu. Regulacja płynna.
  • #18 2733759
    canacasART
    Poziom 10  
    Gdzie jest wejście i wyjście [ktore?]w schemacie Mariusz Ch.
    Do zasilacz...czyli podłaczyć zasilacz..o jakim napięciu?

Dodano po 5 [minuty]:

nam zwykły zasilacz stabilizwany 12V

Dodano po 8 [minuty]:

mam problem z tym 74LS04 ponieważ napjpierw przypadkowo go odwrotnie włożyłem w podstawkę wiec odwrotnie + z -. ;[
    Jak założyłem ok to mam na pin 1 ok 1,6V a na pin 2 ok 0,5 V spalił sie?
    Co do sterwonika to wyczytałe w instrukcji i ma trzy piny sterujące +5V, masa oraz -5V. Może to pomoże i bedzie łatwiej wykonac? jak to wtedy podłaczy do sterowania lasera chodzi mi narazie tylko o 2 stany 0 1

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Kilka zmian mój laser nie ma analogowego sterowania!!!! Włąsnie to sprawdziłem jest tylko TTL bramka na ok 1,6V
    Tak więc tylko 2 stany logiczne ale za cholere nie działa mi to z 74ls04!!! PRZEZ POMYŁKĘ PODŁACZYŁEM GO ODWROTNIE -+. cZY SIĘ SPALIŁ? mOZE TO JEST PRZYCZYNA ZE ON NIE DZIALA. Tak czy inaczej potrzebuję prosty układ invertujący sygnał TTL 0 1 na 1 0
    W oprogramowaniu mogę ustawić bramkę tyle ze laser pracuje odwrotni karta ma dodatkowo kilka wyść 3 +5V -5V oraz mase
    OTo wycinek z instrukcji dot. kolorów:
    "Color outputs include R, G, B, DB, Yellow, and Cyan. These outputs are controlled by six 8 bit dacs.
    The outputs are unipolar analog signals, 0 to 2.5V normal output, and 0 to -2.5V inverted output.
    The output voltage range is 5 volts peak-to-peak differential.

A differential level of 0 volts produces no color output.
    A differential level of +5 volts produces maximum color output.
    A differential voltage of +5V occurs if the normal output has a voltage level of +5V with respect to the voltage level of the inverted output. When compared to the ground level of the differential driver, the voltage level of the normal output shall be +2.5V and the voltage level of the inverted output shall be -2.5V.
    Differential drivers have three input lines per signal, such as "positive", "Ground" and "negative". The positive and negative lines may float about ground, but will normally be symmetrical.
    The color signals use a special differential line driver circuit that can drive a 600 ohm load. The design mimics the performance of a fully balanced transformer based solution. Like the transformer based design, either output can be shorted to ground for unbalanced line driver applications. If both legs are loaded equally, the same voltage level will be found at the positive and negative outputs (example: -1.8V and +1.8V). If the negative output is grounded, then the total signal will be at the positive output (example: 0V and +3.6V).

Connection:
    Red+ pin 5 Connector P1 (DB25F)
    Red- pin 18 Connector P1 (DB25F)
    Green+ pin 6 Connector P1 (DB25F)
    Green- pin 19 Connector P1 (DB25F)
    Blue+ pin 7 Connector P1 (DB25F)
    Blue- pin 20 Connector P1 (DB25F)
    Deep blue+ pin 8 Connector P1 (DB25F)
    Deep blue- pin 21 Connector P1 (DB25F)
    Yellow+ pin 9 Connector P1 (DB25F)
    Yellow- pin 22 Connector P1 (DB25F)
    Cyan+ pin 10 Connector P1 (DB25F)
    Cyan- pin 23 Connector P1 (DB25F)
    Ground pin 25 Connector P1 (DB25F)
    "

Teraz trochę się wyjaśniło tak wiec teraz pytanie jak zrobić taki układ proszę najlepiej o schematy [dla początkującego, co gdzie podlączyć:]

czekam na propozycje

pzr.....Maciej
  • #19 2734195
    Mariusz Ch.
    Witam.

Jeśli sterowanie TTL ,to w załączniku są dwa układy inwertujące stany logiczne. Drugi zapewnia separację obu układów. Transoptor dowolny np.CNY17.

Pzdr.
    Załączniki:
    • sterowanie.doc (105 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2734311
    canacasART
    Poziom 10  
    Mariusz Ch. Dzięki układ działa!! teraz seria prób dam photo i wyniki

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

jest problem załacza się przy ok 4,8V a nie przy ok 2,5V Jak przerobić zmniejszyć rezystor? ok ile?
  • #21 2734569
    Mariusz Ch.
    Witam.

To napięcie 2,5V podajesz na bazę? Jeśli tak, to trzeba zmniejszyć R w bazie do około 7,5 -8,2kΩ.

Pzdr.
  • #22 2736398
    canacasART
    Poziom 10  
    witam zastosowałem zamiast 22K pot. precyzyjny więc mogę sobie ustawić bramkę :]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy dwóch typów inwerterów napięcia do sterowania zasilaczem lasera: analogowego inwertera napięć w zakresie 0–5 V na 5–0 V oraz inwertera TTL odwracającego stany logiczne 0 V i 5 V. W przypadku inwertera TTL zaproponowano użycie układów scalonych 74LS04 lub 74LS14, które działają jako bramki NOT, jednak podkreślono, że układy TTL generują jedynie dwa poziomy napięć logicznych (około 0 V i 5 V) i mają ograniczoną wydajność prądową, co może wymagać zastosowania klucza tranzystorowego do sterowania obciążenia. Wskazano, że błędne podłączenie układu 74LS04 (odwrotne zasilanie) może spowodować jego uszkodzenie.

Dla analogowego inwertera napięć sugerowano zastosowanie wzmacniaczy operacyjnych (OpAmp) z zasilaniem symetrycznym (dodatnie i ujemne napięcie), co umożliwia płynną regulację napięcia wyjściowego w zakresie 0–5 V z odwróceniem sygnału. Omówiono też możliwość uzyskania napięcia ujemnego (np. -5 V) z pojedynczego zasilacza 12 V, co jest konieczne do poprawnej pracy układu analogowego. Wskazano, że potencjometr może służyć do regulacji punktu przejścia napięcia inwersji.

W przypadku sterowania laserem, który posiada jedynie wejście TTL (dwa stany logiczne), wystarczy prosty inwerter TTL. Zaproponowano również użycie transoptora (np. CNY17) dla separacji galwanicznej. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące doboru rezystorów bazowych tranzystorów w kluczach tranzystorowych, aby dostosować punkt załączania do wymaganego napięcia sterującego.

Podsumowując, do sterowania laserem z wejściem TTL wystarczy układ 74LS04 lub prosty klucz tranzystorowy, natomiast do analogowego inwersji napięcia 0–5 V na 5–0 V konieczne jest zastosowanie wzmacniacza operacyjnego z odpowiednim zasilaniem i regulacją napięcia przejścia za pomocą potencjometru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA