logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz cyfrowy 5.1 na TDA7318 jaki procek?

elektronik_lol 20 Cze 2006 10:41 13227 30
  • #1 2745736
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich !

Na początek napisze że to jest mój pierwszy post związany z mikrokontrolerami więc jakbym gdzieś sie pomylił to prosze o uwage.
    Więc chcem zbudować przedwzmacniacz cyfrowy 5.1 a wogóle nie znam sie na pisaniu programu.
    Bardzo prosze wszystkich którzy mogliby mi pomócw budowie tego przedwzmacniacza.
    Dużo czytałem szukałem o tym ale nigdzie chyba nie ma gotowych płytk,schematow tylko napotkałem sie na programy w Bascom.

Na początku chciałem zbudować to na TDA 8425 http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT3008.pdf z wypowiedzi jednego użytkownika forum jest to ""8425 ma bardzo czysty i ładny dźwięk,"" ale z drugiej strony również zaciekawiła mnie ta kość TDA 7318 . wypowiedział sie jeden z użytkowników

"""Moim zdaniem jest on minimalnie lepszy od TDA8425 bazując na specyfikacji obu układów. Niesty słuchać nie miałem okazji żadnego z nich.
    A więc TDA7318 ma dużo niższy poziom szumu 4uV vs 11uV TDA8425 co nie jest bez znaczenia. Posiada 4 wejścia stereo wybierane selektorem (TDA 8425 ma tylo 2 ). Ma 2 wyjścia stereo na których można ustawiać osobno poziom głośności (TDA 8425 tylko pojedyncze wyjście). Takie podwójne wyjście może być przydantne jak ktoś chce mieć 4 końcówki mocy wykorzystując tylko jeden przedwzmacniacz. Pozostałe parametry są porównaywalne , cena chyba również.""

Teraz jest największy problem tego całego majdanu jakiego proca dać do tego? Nie mam nic żadnego programatora ale gdzieś widziałem schemat programatora nie pamietam kurde teraz gdzie on był. Może pomógłby ktoś w doborze procka i programatora bo program to moze jakoś bym sie nauczył napisać i napisałbym jakoś.

Tak myśle sobie, że jak robić juz dobry przedwzmacniacz to nie żalować kasy oczywiscie nie do przesady. Także robiłbym to na TDA 7318 na procku?? właśnie nie mam pojecia. taki procek nie za drogi bo napewno pierwszy sie zepsuje.zebym do niego mógł zrobić programator jakiś.

Czekam na wasze propozycje i sugestie bezcenne jak dla mnie poniewaz bardzo mi na tym zależy
  • Pomocny post
    #2 2745991
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    procek - Atmel 89c51 lub 52 w zależności od objętosci programu jaki stworzysz. Pozatym jest już projekt Nowy Elektronik 135K na tym scalaku , poszukaj na forum tam znajdziesz duzo informacji o tym
  • Pomocny post
    #3 2746064
    marek-cho
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witam - ja robiłem z gotowego kitu na TDA 8425 - jest to wersja stereo i też przymierzam się do tego zestawu
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-1350.htm
    zwłaszcza że cena wg mnie nie jest wygórowana - 109 zł - i mamy 4 wyjścia i tak myślę że zestaw co zmontowałem na TDA 8425
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-3950.htm
    wykorzystam do sterowania subem i centralnym i względnie tanim kosztem miałbym rozwiązany problem 5.1 . pozdrawiam
    eee- poczytałem i myślę że to nie wyjdzie na jednym 7318 - tu by trzeba 4 wejścia a on ma 4x po 2 - trzeba by zrobić najlepiej na trzech 7318 tylko ja niestety programu też nie napiszę... pozdrawiam
  • #4 2746162
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    marek-cho a jaki dzwiek idzie z tych 8425? duży jest szum ? Siedze tutaj juz od rana i czytam.
    Przeczytałem już troche wątków i nic. Ale może coś sie zdziała z tego projektu Nowego Elektronika.
    marek-echo a kiedy zaczynasz stawiać pierwsze kroki w budowie tego przedwzmacniacza?
  • Pomocny post
    #5 2749379
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam ja zrobiłem wzmacniacz na TDA7318 i gra bardzo ładnie są w nim 3x TDA7318 w SMD lutowanie nie jest bardzo trudne ale SMD są dużo tańsze od DIP ja kupiłem po 8zł za sztukę. końcówki mocy to 5*TDA7294 bo jeden kanał idzie do suba. Dodatkowo dołożyłem do tego dekoder dolby digital z głośników do komputera wiec mam wejscie cyfrowe. A procek to napoczątku Atmel 89c52 a potem 89s52 zminilem bo ten drugi mozna programowac nie wyjmujac z podstawki przez ISP np STK200. Program pisałem w Bascomie z obsługą pilota wzmacniaczy i jeszcze pod procesor podłączyłem przyciski od dekodera tak że moge zmieniać funckcje. Bascoma można nauczyć się w 3 dni z "Bascom College" terazjuz umiem aseblera i robie wszystko na AVR'ach
    mój wzmacnaicz można obejzec na
    http://www.wzmacniacz75.prv.pl/

ps.sory za błędy ale jestem dyslektykiem
  • #6 2750420
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Witam.
    Ziomal155 mógłbyś wrzucić jakieś schematy tego przedwzmacniacza? Będe bardzo wdzięczny.:)
    Pozdrawiam.
  • #7 2760868
    bluaj
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Ziomal155 a jak poradzileś sobie z adresowaniem TDA7318? Z tego co wycztałem w dokumentacji układy te mają na sztywno przypisane adresy 88H i żadnego wejścia adresowego, więc jak sterować osobno trzema układami na jednej magistrali?
    Jeżeli chodzi o główny temat, czyli jaki procesor, to chyba dobrym rozwiązaniem może być ATmega8 (na tym właśnie zamierzam zrobić sterowanie), bo da się go zaprogramować bezpośrednio podłączając pod LPT (dokładny opis wraz z wprowadzeniem do języka C na stronce http://www.patron.net.pl/). Pozdrawiam
  • #8 2764495
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Witam. bluaj napewno to będzie lepsze rozwiązanie z tym ATmega8 ale ja na początek dam 89s52.
    juz powoli będe ruszał z budową.tylko dokoncze dzsiaj schemat ideowy narysuje plytki pcb.a później to już zabawa.
    Schemat wrzuce jeszcze na forum jeśli tylko go skoncze napewno jeszcze dzsiaj.:D
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Sory że pisze post pod postem.
    Przed chwila wpadł mi w ręce schemat bardzo podobny do mojego.Zamiast rysować mogłem tylko poszukać.

Luknijcie na niego, nie wiem czy są jakieś błędy czy nie.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 2765460
    chszanek
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Jeśli rzeczywiście jest problem z adresowaniem , można łatwo szybko i przyjemnie zastosować zatrzaski 3 stanowe 74HC373, powinny być dostatecznie szybki i potrzebują tylko 1 i/o z uK(jak na rys, DIR).
    Załączniki:
    • bez tytułu2.JPG (49.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2765486
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    A nie lepiej dać cd4052 mniej scieżek i mieszania tak mi sie wydaje. Zobaczcie na schemacie.

jeśli ktoś ma schemat niech wrzuci ja niedłygo skończe ten mój kompletny i też zeskanuje i wrzuce.
  • #11 2766705
    bluaj
    Poziom 12  
    Cześć!
    Dziękuję za podpowiedzi, spróbuję zrobić wybór TDA7318 za pomocą CD4066, bo akurat takie mam :). A jeżeli chodzi o ten "znaleziony" schemat przedwzmacniacza, to wydaje mi się, że można trochę bardziej wykorzystać układy TDA7318, wykorzystując jako wejścia piny 6 i 16 pomijamy wewnętrzny przełącznik i wzmocnienie wstępne, jeżeli by połączyć tak jak w dokumentacji układu, można zrezygnować z zewnętrznych przełączników sygnałów wejściowych i sterować programowo.
    Pozdrawiam.
  • #12 2767935
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Siema
    Bluaj to tak jak jest na schemacie.
    ja dołączam schemat ideowy selektora z wtórnikami. zostaje jeszcze tylko dodac schemacik procesora +wysietlacz+sterowanie pilotem. jak macie jakieś schematy to wrzucajcie napewno sie komuś przydadza albo ułatwią życie.dodm jeszcze że znalazłem ten schemacik.
    Pozdrawiam
    sprubuje to narysować pod 89s52

• #13 2768467
    golabeknew
    Poziom 12  
    Ja uzylem do tego typu przedwzacniacza 4051 ale gdybym robil go jeszcze raz zastosowalbym AT89s52 gdyz na dzien dzisejszy nie mam juz portow do rozbudowy
  • #14 2768658
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    golabeknew mam jeden pomysł. hehe możesz zrobić plytke pod tego proca i zrobić wypuscić wszystkie scieżki od nużek proca a później to wszystko na kablach ale to bedzie plontanina troche.jak wymyśle coś to napisze. narazie myśle nad moim przedwzmacniaczem, żeby był jak najlepszy. heh
    Pozdrawiam
  • #15 2773428
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Witam mam pytanie to co w obrazku poniżej jest opisane.
    I kolejne moje pytanie brzmi pod co mam podłączyć Te dwie nóżki A i B od cd4052 w schemacie powyżej selektror+wtorniki?

• #16 2776362
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam
    Wogule mógł byś napisać że ja jestem autorem tych podpowiedzi z painta a tak na marginesie to naucz sie najpierw programowac chociaz w bascomie bo inaczej to nic nie zrobisz ten selektro toru audio na 4052 sobie odpusc poniewaz TDA 7318 ma wbudowany owiele leprzej jakosci aa ten co narysowalem ci w paincie post wyzej to podlaczasz pod proca tam gdzie ci pasuje odpadaja tylko piny VCC i GND a pod reszte w procu mozesz podlaczac ale najpierw programowanie ja polecam na poczatek bascom na 51 a potem assembler na AVR bo pod Asemblerem masz kontrole nad wszystkim.

ps. jak ktos obsługiwał standart DMX512 prosze na PW bo nie wiem jak zrobic sprawdzanie poczatku transmisj przez uart czy to przez UART eror?? pozdrawiam
  • #17 2785226
    Mis
    Poziom 14  
    Ocena: 70
    Jest jeszcze jeden sposób na sterowanie 3 szt TDA7318 poprzez I2C nie wymagający żadnych dodatkowych elementów, a jedynie 4 linii procesora.
    Stosujemy 3 osobne linie SDA z proca do każdego TDA oddzielnie, oraz jedną linię SCL z proca do wszystkich TDA razem. Wymaga to napisania swojej, nieco fikuśnej procedury obsługi I2C na procka, ale ma też zaletę, że można za jednym zamachem (jedną ramką protokołu I2C) wysłać różne dane do wszystkich trzech TDA jednocześnie. Stosując procki AVR trzeba pamiętać o rezystorach podciągających magistrale I2C do +5V (w tym przypadku 4 sztuki po jakieś 4.7 - 10k).
    Jakby co to mam taką procedurkę dla ATmega8 napisaną w GCC.
  • #18 2785382
    bluaj
    Poziom 12  
    Mis, rozwiazanie bardzo przyzwoite, tylko faktycznie trzeba zrezygnować ze sprzętowych możliwości ATmega i pisać samemu. A ponieważ wlaśnie na tym procku robie sterowanie i tez w GCC, to prosiłbym o zamieszczenie tej procedurki.
  • #19 2787444
    Mis
    Poziom 14  

/ *****************************************************************************************
    // Obsluga I2C
    // *****************************************************************************************

#define SDAP			DDRC
    #define SDAIN			PINC
    #define SA			(1<<PC0)          // SDA A
    #define SB			(1<<PC1)          // SDA B
    #define SC			(1<<PC2)          // SDA C
    #define SCLP			DDRC
    #define SCLPIN			(1<<PC3)        // SCL

unsigned char  i2c_send(unsigned char a, unsigned char b, unsigned char c)
    {
    	unsigned char  bitcnt = 8;
    	unsigned char  tmp;

while(bitcnt--)
    	{
    		SCLP |= SCLPIN;		// scl low
    		delay10();
    		tmp = SDAP;

if(bit_is_set(a,7))
    			tmp &= ~SA;
    		else
    			tmp |= SA;

if(bit_is_set(b,7))
    			tmp &= ~SB;
    		else
    			tmp |= SB;

if(bit_is_set(c,7))
    			tmp &= ~SC;
    		else
    			tmp |= SC;

SDAP = tmp;
    		a <<= 1;
    		b <<= 1;
    		c <<= 1;
    		delay10();
    		SCLP &= ~SCLPIN;		// scl high
    		delay10();
    	}
    	// get ACK
    	SCLP |= SCLPIN;			// scl low
    	delay10();
    	SDAP &= ~(SA | SB | SC);		// sda high
    	delay10();
    	SCLP &= ~SCLPIN;			// scl high
    	delay10();
    	tmp = SDAIN;
    	tmp &= (SA | SB | SC);
    	return tmp;
    }

unsigned char i2c_start(unsigned char adr)
    {
    	SDAP |= (SA | SB | SC);
    	delay10();
    	return i2c_send(adr, adr, adr);
    }

void i2c_stop(void)
    {
    	SCLP |= SCLPIN;			// scl low
    	delay10();
    	SDAP |= (SA | SB | SC);		// sda low
    	delay10();
    	SCLP &= ~SCLPIN;			// scl high
    	delay10();
    	SDAP &= ~(SA | SB | SC);		// sda high
    	delay10();
    }

Funkcje wykorzystują zewnętrzną procedure "delay10()" która to odczekuje w przybliżeniu 10us.
    Podczas inicjalizacji rejestry DDR i PORT pinów od I2C ustawic na 0 (jako wejscia bez podciągania).

Przykład zastosowania:
    Ustawienie głośności (wszystkie kanały na raz, zmienna v - dana dla rejestru głośności):
    #define TDA_ADDR		0x88		// i2c address TDA7314

i2c_start(TDA_ADDR);
    	i2c_send(v, v, v);
    	i2c_stop();

• #20 2789745
    bluaj
    Poziom 12  
    Mis, dzięki, właśnie o cos takiego mi chodzilo, to jest praktycznie gotowiec :) Na razie robie plytki i skladam te klocuszki razem, pozniej na pewno wykorzystam ten pomysl, wydaje się prostszy niż zastosowanie przykładów "sprzętowych" z dokumentacji ATmega8 :)
  • #21 2789821
    komunikacja_xt
    Poziom 12  
    Witam jest to moj pierwszy post na elektroda. Mam prośbe do bluaja i mis moglibyście wkleić schematy tych prrzedwzmacniaczy? Bardzo by mi sie przydały gdyż też chciałbym zbudować przedwzmacniacz sterowany cyfrowo do mojego jeszcze nie stworzonego wzmacniacza na tda7294.
    Dziękuje bardzo .
  • Pomocny post
    #22 2790341
    Mis
    Poziom 14  
    Ciesze się że sie przyda. Procedura jest w 100% działająca, bo sam mam zrobiony podobny wzmacniacz, tyle że wykożystałem 3 szt TDA7314S (bo leżały w sklepie "za rogiem" i do tego po 5.50 zł/szt). Różnią sie od TDA7318 brakiem selektora wejść, ale mnie wystarczyło pojedyncze wejście 5.1 więc nie było problemu.
    Aha, jakby kto chciał zastosować te TDA7314S to uprzedzam od razu że mają adres I2C równy 0x80 (a nie 0x88 jak 7314 czy 7318). Przez ten drobny, nigdzie nie opisany "niuans" straciłem trochę czasu i nerwów przy uruchamianiu tego ustroistwa.
  • Pomocny post
    #23 2792051
    bluaj
    Poziom 12  
    komunikacja_xt schemat mam identyczny z tym w karcie katalogowej, wiec chyba nie ma co tego kopiowac. Dokumentację wyszukuję na nieocenionej http://www.elenota.pl/ lub oczywiście na stronach producenta. Jeżeli chodzi o sterowanie to na razie mam do procesora podlaczony odbiornik podczerwieni i linię i2c (więc też nie za bardzo jest co rysować :) ) i próbuję pisać jakieś sensowne oprogramowanie, więc jak widać do końca jeszcze daleko i chyba nie ma co zamieszczać nie sprawdzonych schematów. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #24 2802188
    komunikacja_xt
    Poziom 12  
    bluaj a masz może schamat płytki pod TDA7318 bo nigdzie niemoge znaleść a jak będziesz mniał jeszcze pod Atmega8 to już całkiem gites będzie.

a do tego przedwzmacniacza bedzie dobry ten:
    ATMEGA8-16PU
    czy ten
    ATMEGA8L-8PU??
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #25 2805162
    bluaj
    Poziom 12  
    Czesc!
    komunikacja_xt jezeli chodzi o ATmega to wybral bym tańszy :) różnią się one zakresem napięcia zasilania i max częstotliwościa. Jeżeli chodzi o zasilanie, to i tak 7318 zasilamy powyżej 6V, więc chyba nie ma potrzeby specjalnie zaniżać zasilania uC, tym bardziej, że wg dokumentacji 7318 do komunikacj i2c wymaga napięcia powyżej 3V. Jeżeli chodzi o czestotliwość, to właśnie odpaliłem sterowanie tda7318 pilotem RC5 na częstotliwości 8 MHz i spokojnie się wyrabia :).
    Płytki zrobiłem osobno, bo musiałem je gdzieś w obudowie mojej diory zmieścić. Płytki są w formacie pdf, wprost i z odbiciem, bo nie wiem jaką metodą chcesz je robic i źródłowe schematy w Eagle.
    Aha! komunikację i2c praktycznie przepisałem od Mis i chodzi bez zarzutu! jeszcze raz dzięki!
    Załączniki:
    • atmega.zip (205.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 7318.zip (324.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2805482
    Mis
    Poziom 14  
    Mój procek chodzi na 2MHz z wewnętrznego generatora (bez kwarcu). Obsługuje 4 klawiszową klawiature lokalną, odbiornik pilota (do wyboru RC5, REC80, Sony, NEC80), 3szt TDA7314, wyświetlacz LCD 2x8 znaków oraz przekaźnik do standby i wejścia MUTE w końcówkach mocy. Zasilany cały czas z 5V z małego, 2W trafka do standby. Główne trafo zasila końcówki mocy oraz scalaki TDA7314 (poprzez stabilizator 7808). TDA7314 mają wyłączone zasilanie w trybie standby. Wtedy chodzi tylko procesor, LCD, klawiatura i odbiornik pilota.
  • #27 2805483
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Bluaj a masz może konkretny schemat co i jak podłączyłeś, może wyświetlacz też masz podłączony? A co z programem? jakbyś mógł to wklej na forum schamat co gdzie podłączyłeś i program jakbyś mógł.Bylibyśmy wdzięczni bardzo.;]
    pozdrawiam
    Patryk
  • Pomocny post
    #28 2805504
    komunikacja_xt
    Poziom 12  
    Dzieki bluaj za płytki pod 7318 i pod atmege. Ja też bym był bardzo wdzięczny jakbyś zapodał jakimś schematem.;]
    Bo sam napewno nic nie zrobie a przydał by sie taki przedwzmanciacz.
    Narazka
  • #29 2805744
    bluaj
    Poziom 12  
    elektronik_lol i komunikacja_xt, jak widać ja dopiero raczkuję w porównaniu z tym co zrobil juz Mis, więc jeżeli chcecie chcecie od razu gotowe rozwiązanie, to wychodzi, że trzeba raczej ww. poprosić o schematy i oprogramowanie :). Za wyświetlacz się na razie nie brałem, najpierw chcę zrobić pełne 5.1 (a to jeszcze trochę potrwa), później tda7317 (korektor) i dopiero na koniec "wodotryski", czyli LCD :). A jeżeli chodzi o moje schematy, to są żywcem ściągnięte z noty katalogowej, więc chyba nie ma sensu powielać? Pozdrowionka!
  • #30 2808442
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Witajcie
    bluaj jak coś ci sie uda zrobić to wrzuć na forum.:d pewnie sie komuś przyda.:d Napewno mi też sie przyda bardzo.;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy cyfrowego przedwzmacniacza 5.1 opartego na układzie TDA7318 oraz wyboru odpowiedniego mikrokontrolera do jego sterowania. Porównano TDA7318 z TDA8425, wskazując na niższy poziom szumów i większą funkcjonalność TDA7318, jednak wymaga on zastosowania kilku układów do obsługi wielu wejść. Proponowane mikrokontrolery to Atmel 89C51/52 oraz ATmega8, z uwagi na dostępność programowania ISP i możliwości sterowania I2C. Omówiono różne metody adresowania i sterowania wieloma układami TDA7318, m.in. poprzez multipleksery CD4052, CD4066, zatrzaski 74HC373 oraz implementację niestandardowej obsługi I2C z osobnymi liniami SDA dla każdego układu. Wskazano na wykorzystanie Bascoma do programowania, a także na gotowe projekty i schematy dostępne w czasopiśmie Nowy Elektronik oraz na forach. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z lutowaniem SMD, integracją z końcówkami mocy TDA7294 oraz dodaniem dekodera Dolby Digital i obsługą pilota IR. Pojawiły się prośby o schematy i oprogramowanie, a także dyskusje o doborze wersji mikrokontrolera ATmega8 (standardowa vs. L) pod kątem napięcia i częstotliwości pracy. Wskazano na konieczność stosowania rezystorów podciągających magistralę I2C oraz na różnice adresów I2C między TDA7314 a TDA7318. Całość stanowi praktyczne źródło wiedzy dla osób chcących zbudować cyfrowy przedwzmacniacz 5.1 z wykorzystaniem TDA7318 i mikrokontrolerów AVR lub 8051.
REKLAMA