logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić pompę do oczka wodnego na działce bez prądu – fotowoltaika, akumulator

andrew-w 20 Cze 2006 13:45 30181 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak zasilić małą pompkę do oczka wodnego na działce bez dostępu do prądu, najlepiej z użyciem panelu słonecznego i akumulatora?

Najprościej zrobić to jako układ 12 V: panel słoneczny ładuje akumulator, a z akumulatora pracuje mała pompa o bardzo niskim poborze mocy; dla Twoich 120–200 l/h i podnoszenia wody o ok. 40 cm forumowicze uznali taki wariant za wykonalny [#2749789][#2749984] Dla przykładu podano zestaw z pompą 14 W, panelem 45 W, regulatorem i akumulatorem 60 Ah, który ma zapewniać ponad 2 doby pracy bez słońca, za około 2 tys. zł [#2749984] Do pracy buforowej lepiej użyć akumulatora żelowego niż samochodowego, bo samochodowy szybko się zużywa przy takim cyklu ładowania i rozładowania [#2749514][#5839870] Trzeba też liczyć się z tym, że panel daje pełną moc tylko przy dobrym nasłonecznieniu, a w pochmurne dni jego wydajność mocno spada, więc bez przewymiarowania instalacji albo dużego akumulatora przepływ nie będzie idealnie ciągły [#2749514][#5936674] Jako alternatywę rozważano mały wiatrak, ale jego moc jest kapryśna i zależy od wiatru [#2746596][#2751323]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2746352
    andrew-w
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Buduję w swoim ogrodzie oczko wodne. Chcialem wymusic przeplyw wody w strumyku tyle tylko ze nie mam na dzialce pradu. Jest mozliwosc zrobienia samemu lub kupienie jakiegos urzadzenia wytwarzającego prad? Chcialbym to zrobic bardzo sam lecz jesli bede zmuszony to sobie cos kupie. Ile by kosztowala bateria sloneczna ktora ładowała by aku?

Z góry dziekuje :)
  • REKLAMA
  • #2 2746524
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    a niel epiej zbudowac elektrownie wiatrowa??...poszukaj po forum bo bardzo duzo jest tu na ten temat :) pozdrawiam...
  • #3 2746596
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Po pierwsze: niewłaściwy dział - napisz do moderatora o przeniesienie.
    Jaką moc potrzebujesz? - bo to najważniejsze jest.
    Z ogniwami słonecznymi jest ten problem że drogie i nie zawsze świeci - w przypadku wiatraków: nie zawsze wieje, a fabryczne swoje kosztują.
  • #4 2746778
    andrew-w
    Poziom 11  
    Przepraszam za zalozenie tego tematu tutaj. Po prostu jestem nowy....
  • #5 2747058
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    napisz jak duże jest to oczko ogrodowe. JEśli nie jest duże, to ja bym spróbował postawić maszt z wirnikiem w osi pionowej. łopatki by to miało kształtu jak urządzenia do mierzenia prędkości wiatru (takie przeciete kule). Darowałbym sobie elektronikę , tylko odrazu z pionowej osi naszego wiatraka poprzez jakąś złączkę fajną podać napęd na oś pompy, albo przenośnika kubełkowego.
    Tylko jaką pompę byś chciał. BO taka konstrukcja z samym łożyskiem bez przekładni żadnej, to prędkość obrotowa wału ok. 60-150 obr/min.
    TO całkiem nieźle chyba !! tylko żeby mocy starczyło (a ta bedzie zależała od powierzchni łopatek twojego wiatraka).
    POmpa może być osiowa ( jak śruba okrętowa ), promieniowa (która wyrzuca wodę na zewnątrz okręgu pod wpływem siły bezwładności), tłokowa ( jak strzykawka z zaworkami co najpierw zasysa a potem wypycha w innym kierunku) , albo coś a'la koło młynowe z kubełkami na odwodzie koła.

pozdrawiam !!

Dodano po 3 [minuty]:

a jakbyś zastosował przekładnie ślimakową pomiędzy przenośnikiem kubełkowym a wałem Wiatraka, to wiatrak mógłby dysponować mniejszą siłą .
  • #6 2747199
    andrew-w
    Poziom 11  
    Tez tak na poczatku myslalem. Jednak wiatr nie wieje zawsze a przeplyw wody musi byc ciagly... Ale wielki dzieki za post!
  • #7 2748194
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Cytat:
    Jednak wiatr nie wieje zawsze a przeplyw wody musi byc ciagly...
    - więc sprawę trzaba by zacząć od opisania problemu: ile wody na minute i na jaka wysokość trzeba przepompować, albo jaką moc ma pompa którą kcesz zastosować - inaczej trudno będzie ocenić czego potrzebujesz.
  • #8 2749408
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    i raczej ciągły przepływ wody jest niemożliwy do uzyskania bez stałego źródła mocy, a do tego wiatrak, czy też słońce się nie nadają z prostej przyczyny, bo są dni bez słońca i bez wiatru i przepływu wtedy nie będzie. Do tego jak byśmy chcieli zastosować słońce i akumulatory, to wydajność tego ogniwa słonecznego powinna być większa, niż moc pompy po to, aby pracowała razem pompa i akumulatory były ładowane. Do tego akumulatory powinny być na tyle duże, aby pompa pracowała co najmniej kilka dni, jak będzie pochmurna pogoda i słońca będzie brakować. Ogólne sprawa raczej nie realna dla ciągłego przepływu wody chyba, że ktoś będzie się chciał pokazać i po całym dniu ładowania baterii włączy pompkę, która pochodzi może godzinę. Tu jest podobny problem. Coś wszyscy chcą ostatnio produkować energię z niczego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic532919.html
  • REKLAMA
  • #9 2749514
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Dlatego właśnie pytałem o moc.
    Podobny (trochę trudniejszy) problem ma znajomek. Mieszka w Bieszczadach i postawił AP na górce 800m od domu. Całość pobiera 1,9A z aku 12V. Zasilanie to 1m2 panel słoneczny o mocy 90W + akumulator 80Ah. Całość stawiał w lutym i zdarzało się że rano aku "siadało". Teraz w lecie chodzi nieźle, ale znajomek już kupił wiatraczek 200W który dołoży do zasilania na jesieni.
    Innym problemem jest akumulator: samochodowy nie nadaje się do takiej pracy: producenci podają kilkaset-tysiąc pełnych cykli ładowanie-rozładowanie, ale przy zachowaniu odpowiedznich parametrów (prąd). Może się okazać, że akumulator ładowany z ogniwa szlag trafi po kilku miesiącach. (tak było u mnie przy ładowaniu z wiatraczka).
    Można by kupić akumulator specjalnie przystosowany do takiej pracy tylko cena jest hmm (na studiach widziałem 100Ah pod ogniwa słoneczne - cena: 2000 marek).
    No i problem najgorszy: jeśli jest to na działce to istnieje spora szansa, że całośc po tygodniu pod...prowadzą.
  • #10 2749789
    andrew-w
    Poziom 11  
    Chodzi o to ze ja rozumiem ze nie podłacze pompy o wydajnosci 1000l/h. Chce zeby przeplyw w strumieniu byl bardzo maly wiec zadowole sie 120-200l / h. Musze sobie jeszcze kupic odpowiedni silniczek ktory mi wprawi w ruch wode. Wode chcialbym podniesc o jakies 40cm.

Jezeli nie uda mi sie zrobic czegos takiego samemu to mam pompe o mocy 4,5 W. Czegos takiego nie moglbym zasilac aku?
  • REKLAMA
  • #11 2749984
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    To właśnie chciałem usłyszeć. Zakładając, że całość ma działać w lecie (najlepsze warunki słoneczne) i moc pompy to kilkanaście watów, można by pomyśleć o panelu słonecznym.

http://www.sklep.oczkowodne.net/shopping/index.php?id=11
    Weźmy tą druga pompę z linka: moc 14W (109zł) do tego panel 45W (około 1500zł), regulator (koło 100zł) akumulator 60Ah (300zł) zapewni ponad 2 doby pompowania bez słońca. Powinno działać. Razem nawet niedużo wyszło 2k :D.
  • #12 2750609
    andrew-w
    Poziom 11  
    hehe :) . A elektrownia wiatrowa.....??
  • #13 2751323
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Pionowy savenius 100W, czyli 2 beczki 60l po oleju przecięte na pół + 50 kilo złomu (rury, kątowniki) + 2 kilo śrób - zależy czy masz znajomego na złomowisku czy nie = 50-100zł. Pądnica z magnesami stałymi-PMG to dwie tarcze hamulcowe, neodym (150zł), drut miedziany (100zł). Do tego dwa tygodnie pracy po pracy (po przeczytaniu tematu: Budowa małej elektrowni ...).
    Napisz do nich: http://www.elektrownie.tanio.net/elektrownie-wiatrowe.html - podadzą ci cennik (miałem ale nie moge znaleźć). Troche taniej kupisz gotowe maleństwo (200W) w Niemczech. No i poszukaj w necie, czesem np na allegro cuś sie trafia.

Ja cie broń Boże nie chcę zniechęcić, tylko przybliżam koszty z pomysłem zwiazane :D.

Dodam jeszcze że z wiatrem jest ten problem ze moc podawana przez producenta odnosi sie do wiatru 10-12 m/s. A moc "wiatrówki" rośnie z trzecią potęgą prędkości wiatru. Czyli 100W nominalne (przy 10m/s) to 12W przy 5 m/s. A wiatry kapryśne są :D.
  • REKLAMA
  • #14 2751354
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    A czy to jest na jakimś terenie, gdzie nic nie ma? Nawet na działce zwykle jest doprowadzona woda - a to już
    pozwala na wykombinowanie coś w stylu: puszczamy mały strumień z kranu, to idzie na ciągłe podlewanie
    kwiatków, a przy okazji napędza pompę, która podnosi o te 40cm kilkanaście razy więcej wody.
    To oznacza płacenie rachunków za zużycie wody, ale po pierwsze zapewni ciągłe podlewanie co cenniejszych
    kwiatków, a po drugie nie powinno kosztować drogo - z 10gr dziennie, więc można sobie na to pozwolić.

Inna koncepcja to użyć elektrowni słonecznej, czy wiatrowej, żeby pompować wodę do zbiornika na dachu,
    i potem wykorzystywać zgromadzoną energię potencjalną - i może tego zbiornika nie ukradną...
  • #15 2751816
    andrew-w
    Poziom 11  
    _jta_ genialny sposob :) Kur... czasem mysle dlaczego ja jestem taki uposledzony.... ;) . Na dachu to napewno nie bdzie ale zbuduje sobie drugie duzo mniejszle kolo starego na skalniaku! Dzieki wielkie!!
  • #16 2752287
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Jta - a tak z ciekawości zapytam - można takie pompy kupić? Jak to się fachowo nazywa bo szukam w necie i nie widzę. A miałbym małe zastosowanie do czegoś takiego.
  • #17 2753740
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Niestety nic o tym nie wiem. A ciekawi mnie, czy ktoś skonstruował pompę bez części ruchomych - chodzi
    o to, żeby z jednej strony podłączyć wodę na niskim poziomie, z drugiej pod ciśnieniem, pompa na zmianę
    puszczałaby powietrze i wodę przez jakieś rurki tak, by zużywając mało tej wody pod ciśnieniem pompować
    znacznie większą ilość wody z niskiego poziomu na nieco wyższy - może da się coś wykombinować?
  • #18 2765424
    h jaworski
    Specjalista AGD
    ja na początek pobawił bym się z napędem wiatrowym przeciesz są one często wykorzystywane właśnie do pompowania wody tylko nie robił bym prądnicy tylko ruch obrotowy zamienił bym w posuwisto zwrotny i wykorzystał bym do napędu pompy np. pompę paliwową z malucha mieliśmy kiedyś podobną wykorzystaną do wymuszenia przepływu wody w akwarium wydajność miała wystarczającą do budowy wiatraka można wykorzystać piastę z koła rowerowego czy całe koło dorobić łopaty z blachy i wiatrak gotowy trzeba by pomyśleć nad zamianą ruchu obrotowego na posuwisty ale samo przeniesienie ruchu można już zrobić linką stalową którą podłączyło by się bezpośrednio do pompy
  • #20 2767715
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Wydaje mi się, że taran wodny nie bardzo się da tu zastosować z tej przyczyny, że aby działał, musi być różnica poziomów wody. Gdyby autor postu ją miał, to nie musiałby kombinować z pompką wodną i temu podobnymi rzeczami, bo wtedy można zastosować koło młyńskie, stałe lub pływające, a tak uzyskaną energię wykorzystać do pompowania wody w oczku wodnym.
  • #21 2770852
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Tak na moje oko nie o różnicę poziomów w taranie się rozchodzi, a o różnicę ciśnień - i tu można by się zastanowić czy nie dałoby się wykorzystując niewielki przepływ wody pod ciśnieniem, pompować ją "wyżej".

Temat jest dla mnie o tyle ciekawy, że:
    w sumie mała rzecz: brak prądu. Potrzebujemy parę (naście) watów, a kłopoty (koszty) spore.

To może sprawę załatwić całkiem prowizorycznie: kupić akumulator identyczny jak w samochodzie (o ile autor auto posiada) i odwiedzając działkę dwa razy w tygodniu akumulatory podmieniać :D. Biorąc tą pierwszą pompę z linka podanego wyżej mamy moc 6W (o ile da sie kupić taką na 12V) Oznacza to prąd 0,5A czyli dla zdrowego aku 60Ah 120 godzin pracy (5 dni).
    Problemy są dwa: czy na takim częściowo rozładowanym akumulatorza odpalimy samochód, i drugi poważniejszy: akumulator samochodowy nie lubi takiej pracy i szybko się zasiarczy.
  • #22 2771039
    h jaworski
    Specjalista AGD
    jak pisze autor topiku o taranie wodnym "Taran musi być zasilany ze zbiornika (lub np. rzeki w górnym biegu) o przewyższeniu ponad 1m od poziomu umieszczenia tego urządzenia. " czyli widać musi być przewyższenie a po 2 taran wodny działa na takiej zasadzie że duża ilość wody powoduje podniesienie małej ilości wody na wyższy poziom i gdzieś czytałem że sprawność takiego taranu wynosi koło 5% co mówi samo za siebie
    zamiast stosować akumulator samochodowy można by kupić akumulator żelowy np 2 sztuki i je wymieniać dobrze było by też pomyśleć o jakimś doładowaniu tych akumulatorów czy to przez wiatrak czy przez ogniwa słoneczne ale koszt ogniw jest nie mały
    powiem też że brak prądu to wcale nie mała rzecz jeżeli większość rzeczy działa na prąd to jego brak to ogromny problem
    jak bym spotkał się z takim problemem to na początek ile wody trzeba przemieścić i jak długo ma to działać co już wiemy w tym przypadku
    następnie jaka jest możliwość pozyskania źródeł energii w danym rejonie (czy to wietrzny rejon , czy słoneczny ,czy nie ma jakiegoś strumienia rzeczki w okolicy no i najważniejsze jaką kasę gotów bym by ł zainwestować w to przedsięwzięcie
    najtaniej chyba wyszło by 2 akumulatory + pompa wodna następnie można by pomyśleć o doładowaniu czyli wiatrak czy pompa do oczka wodnego powinna wystarczyć najtańsza 2 do 3wat daje około 200l/h na wysokość 50cm co z powodzeniem wystarcza tylko to zasilanie 230v trzeba by robić przetwornice albo przerabiać na 12v ale z racji tego że pompa pracuje w wodzie nie jest to łatwe
    tak że może na początek poszukać odpowiednią pompę pracującą na zasadzie odśrodkowej o jak najmniejszym poborze prądu do tego odpowiednie akumulatory następnie doładowanie
  • #23 2771174
    Calypsett
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    W którymś ze straszych numerów Młodego Technika był zamieszczony opis prostej elektrowni wiatrowej.
  • #24 2771259
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Po co szukać tak daleko? https://www.elektroda.pl/rtvforum/77-ytt277125.html?start=2280 tam jest wszystko co może być potrzebne do budowy małego wiatraka (jedyne czego brakuje to spis treści :D). Ten z MT to savenius (pionowa oś obrotu), z wbudowanym hamowaniem (w naszych warunkach wg mnie niepotrzebnym) bo turbina ta z założenia ma niskie obroty i jest najbezpieczniejszym typem wiatraka (moje "beczki" przetrwały wiaterek, który zrzucił dach ze szkoły 100m od mojego domu) . I właśnie w związku z obrotami w MT jest zonk. Przy tej średnicy (a to ona determinuje prędkość obrotową) będzie miał 30-40 obr/min (przy 10m/s). A w MT radzą podpiąć pod to alternator samochodowy :D (min 800 obr/min). Nie będę tu dyskutował o problemach związanych z zastosowaniem przekładni - wystarczająco dużo pisze-napisane jest w linku podanym wyżej.

Dodano po 8 [minuty]:

Ten z młodego technika: http://free.polbox.pl/s/scalak/sam/sav1/pion.htm

Generalnie rzecz biorąc im mniejsza średnica turbiny - tym większe obroty. A nam chodzi o niewielką moc (kilkanaście watów). Można by pomyśleć o jakimś śmigiełku (do 1m średnicy) + jakiś silnik z magnesami stałymi jako prądnica. Kilka opisów tu: http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/wiatr.html

A jeszcze więcej tu: http://www.scoraigwind.com/
  • #25 2771878
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Niestety (bo to forum elektroniczne) ale najprościej to wszystko zrobić (tak jak radzi "h jaworski") tylko... z pewnym zastrzeżeniem, że najlepiej jednak zastosować pompę odśrodkową. Nie trzeba wtedy żadnych przekładni, wystarczy walec pusty w środku z obracającymi się "piórami". No i oczywiście dwa zbiorniki (górny i dolny) i ten wiatrak. Wielkość tych zbiorników a także strumień spadającej wody, decydować będzie o możliwym czasie pracy bez wiatru a siła wiatru i średnica wiatraka (także sprawność pompy) decydować będzie o szybkości napompowania wody do górnego zbiornika. Dla bezpieczeństwa można zrobić odpływ przelewowy, doprowadzony do zbiornika na dole. Woda deszczowa może też uzupełniać odparowną. W przypadku gwałtownej ulewy lub długotrwałych opadów należy przewidzić drugi przelew - do kanalizacji lub rowu.
  • #26 2802974
    AdamSQN
    Poziom 11  
    mam pytanie chcialbym zrobic malom elektrownie do zasilenia pompki w oczku wodnym mysle nad wiatrem wiem ze ciagle nie wieje ale roch wody niemusi byc staly moze mi doradzicie cos w tym stylu jestem amatorem w tych sprawach
  • #27 2803638
    musikduck
    Poziom 11  
    sprawdz posty powyzej a cos znajdziesz, mozesz tez przegladnac slownik ortograficzny, bo jak sam piszesz jestes amatorem w tych sprawach
  • #28 2823803
    AdamSQN
    Poziom 11  
    mam pytanie jakim silnikiem moge wytworzyc moc 110 W i ile potrzeboje obr/min
  • #29 2824362
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Osobiście kiedyś miałęm taki pomysł żeby prąd brac z niczego! Ale niestety tego nie sprawdziłam bo z prądnicą był problem.Ja bym dał łopatkowe koło włożone do wody z przekładnią aby mniejszy ruch dał więcej prądu.Noi tak pompe dajesz najlepiej jeśli by to spływało w dół ale pompe dasz przed prądnice.Montujesz przełącznik i jakaś elektryka musi byc oczywiście! Odpalasz pąpę od akumlatora lub jakiejś baterii a po jakiejś pracy kiedy zauważysz że koło prądnicy już się kręci a na mierniku pokazuję takie napięcie jak chcesz przełączsz na pompę.Czy to może działąc?Tak jak zamknięty obieg?W końcu prąd wędruję z prędkością światła.Proszę o wypowiedź.

Pozdroo - DJKompot
  • #30 2826253
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Jeśli chodzi o mnie to kupiłbym 2 akumulatory o dosyć durzej pojemności (ok.100Ah) (mogą być samochodowe ale jeśli masz kasę na zbyciu to kup lepsze a dłużej pociągnom) pompkę na 12V lub przetwornicę prostownik do ładowania i co jakiś czas bym podmieniał akumulatory i (zakładam że w domu masz prąd) ładowałbym je na zmiane.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania pompy do oczka wodnego na działce bez dostępu do sieci elektrycznej, z uwzględnieniem możliwości wykorzystania fotowoltaiki i akumulatorów. Kluczowym aspektem jest określenie mocy pompy oraz wymaganego przepływu i wysokości podnoszenia wody (np. 120-200 l/h na 40 cm). Rozważano różne źródła energii: panele słoneczne, elektrownie wiatrowe (np. turbiny Savoniusa o mocy 100-200 W), a także akumulatory żelowe i samochodowe jako magazyny energii. Podkreślono, że ciągły przepływ wody wymaga stałego źródła mocy, a panele słoneczne i wiatraki mają ograniczenia związane z warunkami pogodowymi. Przykładowa konfiguracja to pompa o mocy około 14 W z panelem 45 W, regulatorem i akumulatorem 60 Ah, co pozwala na kilka dni pracy bez słońca. Zwrócono uwagę na koszty i trwałość akumulatorów, szczególnie samochodowych, które nie są optymalne do cyklicznego ładowania. Proponowano także mechaniczne rozwiązania, takie jak wiatraki z pionową osią obrotu napędzające pompę bez elektroniki, czy wykorzystanie różnicy ciśnień wody (taran wodny) lub koła młyńskiego. Wskazano na konieczność doboru odpowiedniej pompy (odśrodkowa, osiowa, tłokowa) i ewentualne zastosowanie regulatorów ładowania. Omówiono również alternatywne pomysły, jak wykorzystanie małego strumienia wody do napędzania pompy lub budowę małej elektrowni wodnej. Koszty paneli słonecznych i akumulatorów są istotnym czynnikiem, a opłacalność inwestycji zależy od warunków eksploatacji i częstotliwości użytkowania. Wskazano na dostępność gotowych rozwiązań i konieczność dostosowania systemu do lokalnych warunków oraz wymagań przepływu i wysokości podnoszenia wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA