logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektryczny kasety zapłonowej SAAB z czterema cewkami i czujnikiem stukowym

orionbenny 23 Cze 2006 21:05 2287 8
  • #1 2757775
    orionbenny
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    Witam
    Poszukuję schematu budowy tego typu układów zapłonowych. Konkretnie -cztery cewki zalane żywicą w kasecie montowanej bezpośrednio w głowicy silnika. Z tego co się orientuję to pracują tam powielacze napięcia. Żeby było śmieszniej, jest tam jeszcze czujnik spalania stukowego.
    Dokładnie jest to kaseta zapłonowa do SAABA.
    Moze ktoś coś wie więcej na ten temat - wystarczył by dokładny schemat elektryczny.
  • #2 2757863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2757907
    orionbenny
    Poziom 14  
    Dokładnie. Są jeszcze czarne :D
    Ciekaw jestem, dlaczego te listwy padają dosyc często. Wiem tylko, ze nie lubią podwyższonego napięcia - powyżej 15V.
  • #4 2757945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2758018
    orionbenny
    Poziom 14  
    elektrit napisał:
    Czarne są w Volvo.

W SAABIE też (9-3. 9-5)
  • #6 2771254
    orionbenny
    Poziom 14  
    Niestety listwa zapłonowa jest rozbieralna, ale nie składalna :D .Miałem jedną padniętą i próbowałem ją rozebrać . Układ jest zalany jakąś bardzo twardą i kruchą żywicą, więc jakakolwiek próba naprawy jest niemożliwa. Szkoda.
    Ale nadal jestem ciekawy, co jest główną przyczyną uszkodzeń i czy można jakoś temu zapobiegać.
  • #7 7613823
    Juwani
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Zamierzam zakupić silnik od Saaba bez tej listwy i chciałbym ją czymś zastąpić.
    Jeżeli byłoby to możliwe prosiłbym kogoś (kto posiada taka rozłupana lub uszkodzona listwę) aby obadał co tam się znajduje, jakie posiada parametry i jak są spięte. Być może nie uda nam uczynić ta listwę mniej wadliwą, ale na pewno da się zbudować coś tańszego (na allegro używana najtaniej 250zł). Dla Sprecyzowania zamieszczam zdjęcie.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Sebastian
    Schemat elektryczny kasety zapłonowej SAAB z czterema cewkami i czujnikiem stukowym
  • #8 7613874
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7614917
    Juwani
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Na pewno da się to zastąpić tylko potrzebny mi jest schemat tego perpetuum mobile?? Rozbierał to ktoś??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu elektrycznego kasety zapłonowej do samochodów SAAB, zawierającej cztery cewki zalane żywicą i czujnik spalania stukowego. Użytkownicy potwierdzają, że kaseta jest montowana bezpośrednio w głowicy silnika i jest trudna do rozebrania ze względu na twardą, kruchą żywicę, co uniemożliwia naprawę. Wbrew początkowym przypuszczeniom, w kasetach nie stosuje się powielaczy napięcia. Częstą przyczyną uszkodzeń jest narażenie na napięcie powyżej 15V. Podobne kasety występują także w modelach Volvo. Próby zastąpienia oryginalnej kasety są utrudnione z powodu braku dostępnych schematów i konstrukcji układu. Pomimo chęci rozebrania uszkodzonych egzemplarzy w celu analizy i ewentualnego zbudowania tańszego zamiennika, brak jest szczegółowych danych technicznych i schematów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA