logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie odbiorników AMATOR 1, 2, 3 STEREO UNITRA DIORA - który wybrać?

Krasul 14 Cze 2003 16:24 2826 6
REKLAMA
  • #1 249455
    Krasul
    Poziom 15  
    Ocena: 162
    Cześć, chcę kupić któryś z odbiorników radiowych typu AMATOR produkcji UNITRA DIORA, ale nie za bardzo orientuję się w poszczególnej charakterystyce danego odbiornika (AMATORA1, AMATORA2 I AMATORA3 STEREO). Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby mi krótko scharakteryzować każdy z tych odbiorników wybierając przy tym najlepszy (pod względem jakości dźwięku, odbioru, funkcjonalności, awaryjności itp.)? Czekam na szybką odpowiedź. Pozdrawiam Tomek P.S. Liczy się też łatwość przestrojenia, ponieważ kupuję prawie nowy odbiornik, który jest dostrojony fabrycznie na stare pasmo.
  • REKLAMA
  • #2 249471
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Czy możesz napisać gdzie to można kupić. Może to coś innego i nie kojarzę, ale Amatora2 to miałem w łapkach ok. 20 lat temu, owszem, grał nieźle jak na tamte lata.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 249490
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Amator 2 Stereo: Moc wyjściowa 2x 10W 8R. Bardzo mi się podoba to radyjko jak na tamte czasy. Wygrzebałem sobie je z piwnicy :) Bardzo proste do przestrojenia, ale większość kondziołków do wymiany z powody lat. Ale jakość jest naprawde extra.
  • #4 249582
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    O ile pamiętam to Amator 1 miał końcówkę mocy na UL 1402, miał ładnie podświetloną na zielono skalę
    A Amator 2 miał końcówkę mocy na GML 024 ?? i podświetlenie skali na czerwono . Oba odbiorniki przestrajają się dobrze
    Mnie osobiście bardziej podoba się Amator 1 ze względu na zieloną skalę
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 249646
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    olcha0098 napisał:
    Amator 2 Stereo: Moc wyjściowa 2x 10W 8R. Bardzo mi się podoba to radyjko jak na tamte czasy. Wygrzebałem sobie je z piwnicy :) Bardzo proste do przestrojenia, ale większość kondziołków do wymiany z powody lat. Ale jakość jest naprawde extra.

Witam.
    Masz rację.
    U mnie też sobie gra i jak na dzisiejsze czasy to całkiem nieźle. Żal byłoby go rozebrać.
    Z tych trzech polecam Amator 2 Stereo.
  • #6 250081
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Miałem Amator 2 Stereo z zielonym wyświetlaczem i GML 024 ... to chyba mi się wydaje amator 3 miał czerwoną skale. NIe ma jak Amator 2. wadą jest cięzkie zdobycie GML'a - można jedynie pokombinowac z zamianą GML na TDA 20X0 albo jakimś scalakiem.

Radio mialo kopa... na ZG 10 potrafiło obudizc blokowisko z wielkiej płty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 250141
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Ale te GML można jeszcze dostać bo ludzie mają i sprzedają to nie ma z tym większego problemu nawet ja mam jedną sztuke.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania odbiorników radiowych AMATOR 1, AMATOR 2 oraz AMATOR 3 STEREO produkcji UNITRA DIORA. AMATOR 2 STEREO wyróżnia się mocą wyjściową 2x10W przy 8 omach, jest ceniony za jakość dźwięku i prostotę przestrojenia, choć wymaga wymiany kondensatorów ze względu na wiek. AMATOR 1 posiadał końcówkę mocy na lampie UL 1402 oraz zielone podświetlenie skali, natomiast AMATOR 2 miał końcówkę na tranzystorze GML 024 i czerwone podświetlenie (choć pojawiły się sprzeczne informacje o kolorze skali w AMATOR 2 i 3). AMATOR 2 jest polecany jako najlepszy wybór pod względem jakości dźwięku, funkcjonalności i łatwości przestrojenia. Wymiana końcówki mocy GML 024 jest możliwa na układy scalone TDA20X0. Dostępność tranzystorów GML 024 jest ograniczona, ale nadal możliwa dzięki sprzedaży używanych części. Odbiorniki dobrze odbierają sygnał, a AMATOR 2 ma szczególnie mocny wzmacniacz, zdolny do silnego wzmocnienia sygnału na falach długich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA