logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowania i skup uszkodzonych lamp elektronowych – recykling, skup na wagę

JANEK 224 26 Cze 2006 19:01 1874 10
REKLAMA
  • #1 2765880
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam.
    Otrzymałem od wdowy po zmarłym serwisancie bardzo dużo lamp, większość nowych sprzedałem i nadal sprzedaję. Po śmierci serwisanta lampy były przechowywane w niewłaściwy sposób, kilka kilo jest po prostu rozbite, zapowietrzone. Szkoda tego wyrzucić na śmietnik.
    Kiedyś otrzymałem propozycję sprzedania zużytych, popękanych i innych lamp - 5zł za kilogram. Propozycję tą wrzuciłem do kosza i już jej nie mam. Jestem ciekawy, co facet robi z tymi lampami? Może ktoś wie coś na ten temat, z czystej ciekawości.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2766475
    amator21
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    JANEK 224 napisał:
    Szkoda tego wyrzucić na śmietnik.

Jasne, że szkoda.
    Cytat:
    Kiedyś otrzymałem propozycję (...)Jestem ciekawy, co facet robi z tymi lampami?

Jeśli miałbyś chęć przysłużenia się co nieco technice retro, polecam kontakt z Alkiem Z (zerknij choćby w ten lub ten temat). Mógłby być zainteresowany w celach eksperymentalnych. Odzysk metali kolorowych zdecydowanie odpada.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2766919
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Przeczytałem,ale czy to mają jakikolwiek sens te eksperymenty,to tak jakbym na nowo udowadniał,że ziemia jest okrągła - nie obrażając eksperymentatorów,a lampy jak dojrzeją wylądują w śmietniku.Pozdrawiam.
  • #6 2767449
    amator21
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    JANEK 224 napisał:
    Przeczytałem,ale czy to mają jakikolwiek sens te eksperymenty

Gdyby nie miały, nikt nie podejmowałby tematu.
    Cytat:
    to tak jakbym na nowo udowadniał,że ziemia jest okrągła

Nie zgodzę się z Tobą. Próby budowy lampy w warunkach domowych (zakończone w końcu sukcesem) to nie to samo, co udowadnianie istoty bytu.
    Cytat:
    lampy jak dojrzeją wylądują w śmietniku.

Z całym szacunkiem i bez urazy - to po co je trzymasz wogóle? Po co pytasz, do czego mogą być przydatne, skoro z góry zakładasz, że znajdą się w koszu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2767553
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    gdzieś też mam parę kilo zepsutych lamp, możesz podać namiary na tego co je kupuje?
  • #8 2769342
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    JANEK 224 napisał:
    Przeczytałem,ale czy to mają jakikolwiek sens te eksperymenty,to tak jakbym na nowo udowadniał,że ziemia jest okrągła - nie obrażając eksperymentatorów,a lampy jak dojrzeją wylądują w śmietniku.Pozdrawiam.

Nie ma sensu. Najlepiej jest spędzać czas pod budką z piwem i chlając na umór.

Przepraszam za OT, ale wkurza mnie takie negowanie cudzej pasji...
  • #9 2770669
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Jak masz taką pasję to pod budkę. Zgadzam się z eksprymentami pod warunkiem, że wniosą coś nowego, przydatnego w życiu zwykłego śmirtelnika, coś ulepszą itd.
    Powodzenia.
  • #10 2770897
    gsmok
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Janek 224 ->
    Zupełnie nie rozumiem o co Ci właściwie chodzi. Rozpocząłeś wątek, z którego wynika, że szukasz "jelenia", który zapłaci Ci za złom lampowy - przepraszam za to stwierdzenie, ale z dalszych Twoich postów tak to wygląda. Sam bowiem stwierdzasz, że wykorzystanie tego złomu nie ma sensu i wyląduje on w śmierniku.
    Mam więc propozycję. Wyrzuć w końcu ten złom na śmietnik i nie zawracaj głowy osobom, które wykazują chęć aby go wykorzystać. Odgrywanie roli psa ogrodnika, który sam nie skorzysta a drugiemu nie da, nie przysporzy Ci popularności (w pozytywnym sensie) na tym Forum.
  • #11 2779850
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Zgadzam się z Gsmokiem! Jeśli masz taki złom i są to lampy serii 20 to możesz mi przysłać parę. Takie rzeczy to się oddaje i powinieneś jeszcze podziękować za to że ktoś to od Ciebie zabrał...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wykorzystania i skupu uszkodzonych lamp elektronowych, w tym lamp popękanych i zapowietrzonych, które pochodzą z nieodpowiedniego przechowywania. Jedna z propozycji sprzedaży takich lamp za 5 zł/kg została odrzucona, a uczestnicy spekulują, że mogą być one wykorzystywane do odzysku metali kolorowych. Zwrócono jednak uwagę, że niektóre osoby interesują się lampami w celach eksperymentalnych i retroelektroniki, a także poszukują cokołów do lamp, np. serii 20. Dyskusja zawierała także opinie na temat sensu przechowywania i eksperymentowania z lampami, a także sugestie, by oddać uszkodzone lampy osobom, które mogą je wykorzystać, zamiast wyrzucać je na śmietnik. Wskazano, że lampy serii 20 są szczególnie poszukiwane przez kolekcjonerów i hobbystów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA