logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATtiny15 nie startuje po programowaniu - możliwe przyczyny i rozwiązania

Corvus5 29 Cze 2006 22:30 1305 2
REKLAMA
  • #1 2776109
    Corvus5
    Poziom 11  
    Witam.

Zawsze programowałem mikrokontrolery i teraz przyszeł czas na ATtiny. Musiałem pierwszy raz wykonać programator - udało się. Piszę program ustawiający bity na wyjściach, wrzucam i klapa - nic się nie dzieje. Może czegoś nie wiem, a zawsze programowałem już gotowe skrzynki. Mam jeden układ z programatorem. Wrzucam kod, nawet weryfikuję. Przekładam w osobne gniazdo, gdzie będzie doprowadzone 5v i masa. Zasilam i sprawdzam stany na nozkach woltomierzem. Wszędzie zero (oczywiscie poza 5v). Poszedł procek? Może do startu jest wymagany reset? Gdzieś czytałem, że powinien sam wystartować. Próbowałem ustawiać stany wysokie, niskie, czasowo zmieniać, np. co 1 sekundę... 1 milisekundę - czasy symulowałem, jak i cały program pisałem w assemblerze AVR Studio. Tam to wszystko działało. Pisałem potem z uwzględnieniem miejsca na tablicę przerwań, różne kombinacje bitów itp. Fusebitów nie zmieniałem. IspProg wyświetla same zera, a jako kod 0xFF. Próba ustawienia CLK0 i 1 na jedynki daje kod chyba 0x03... po zamknieciu okna i otwarciu pokazuje znow stare dane. Czy jeszcze czegoś nie wiem, czy po prostu proc poszedl?

I dodatkowe pytanie - jaki chip ma najmniejsze wymiary, a szczególnie wysokość? Celuję w ATtiny13 smd - coś chyba poniżej 1mm, a możliwości wystarczające.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2777093
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Sprawdź kilka rzeczy :
    1. czy masz reset podciągnięty przez rezystorem do VCC
    2. czy masz ustawione FUSE BIT-y na odpowiedni kwarc
    3. Czy kwarc ( jeżeli jest zewnętrzny ) się wzbudza

Na początek to chyba wszystko :)
  • #3 2777385
    Corvus5
    Poziom 11  
    arnoldziq napisał:
    1. czy masz reset podciągnięty przez rezystorem do VCC

Nie. Podciągnąć?

arnoldziq napisał:
    2. czy masz ustawione FUSE BIT-y na odpowiedni kwarc

ATtiny15 ma tylko wewnetrzny zegar i fuse bitami można najwyżej spowolnić zegar 8-krotnie

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Rozwiązane. Dzieki informacji o vcc na resecie znalazlem juz tego wiecej. Teraz działa i ustawia 4 wyjscia danych na 0 lub 1. Dziekuję za pomoc.
REKLAMA