Witam.Wiem że temat podkręcania procesorów jest tutaj bardzo ostro maglowany i powszechnie znany. Natomiast mnie interesuje tutaj nowy w zasadzie procesor intela celerdon D 64 bit. Ostatnio miałem okazje przetestować ten procesor na dwóch różnych chipsetach. i865 pe oraz Via PT880 Ultra ( oba na płytach Asus'a). Interesowało mnie bardzo ile dadzą się podkręcić . No i oba podkręciły się na całkiem różnych chipsetach do dokładnie 2,85 Ghz i ani mhz wiecej. Zastanawia mnie ten fakt dlaczego zwykły celeron 478 ( pomimo pustych mhz) idzie znacznie więcej nawet do FSB 200 MHz ( też na i 865 pe). A tutaj ledwo z biedą 150 - 145. Czy to jakieś ograniczenia procesora się tutaj kłaniają ? Czy może przy tak niewielkim wzroscie częstotliwości w celeronach 64 bit popyt na napięcie jest znacznie większy niż w zwykłych na 478. Staram sie dojść do jakiejś reguły w różnicy jaką niesie ze sobą procesor 478 i procesor na 775 jeśli chodzi o podkręcanie . Z góry dziękuje za zainteresowanie się tym tematem . Pozdrawiam