logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić termiczny włącznik wentylatora w Polonezie Atu Plus 97?

spike27 01 Lip 2006 13:45 7766 7
REKLAMA
  • #1 2780491
    spike27
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam.mam dwa wentylatory w polonezie atu plus rocznik 97,z których jeden nie działa.mam podejrzenia co do termicznego włącznika który znajduje sie w chłodnicy.jak sprawdzić czy to on na pewno jest do wymiany.prosze o rade.dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2780540
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 277
    na termowłączniku są dwa styki - jeden podpięty jest do masy, drugi do styku termika. odepnij kabel od tego termowłącznika i po prostu zewrzyj ze sobą dwa przewody - wentylator, jeżeli jest sprawny, powinien ruszyć..
    w moim poldku wymieniłem już ze trzy termowłączniki, wprawdzie miały inne uszkodzenie - zwarcie na stałe, i nie wyłączały wentylatora...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2780554
    bob0505
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    JA mam zwykłego CARO i jeden wentylator i chcąc sprawdzić włącznik wypinam z niego dwa kabelki i je zwieram bo normalni jest to zadanie włącznika by przy danej temp. włączyć wentylator. Ale w twoim przypadku może być tak żę drugi wentylator dopala się przy dalszym wzroście temp. bo jeśli są podpięte równolegle to stawiałbym nato że jeden się spalił.
  • REKLAMA
  • #4 2780625
    spike27
    Poziom 12  
    zwarlem dwa kable i dziala drugi wentylator.bardzo mozliwe ze wlacza sie dopiero przy wyzszych temperaturach ale tyle razy juz stalem w korkach i zalaczal sie tylko jeden.

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

nie za bardzo wiem o co chodzi,ponieważ wymieniłem włącznik moim zdaniem wadliwy i wentylator ten który nie działał to działa,a ten który działał nie działa.czyżby też sie zepsuł.poradzcie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2781154
    adamdi
    Poziom 12  
    w plusach gdzie sa dwa wentylatory pierwszy wlacza sie ten po lewo a potem jak temp idzie bardziej do gory to ten drugi po prawo ale wlaczniki od nich znajduja odwrotnie tj ten co masz z prawej wlacza lewy went a ten z lewej prawy wentylator tak jak doradzili ci koledzy pozwieraj te styki na tych wlacznikach jesli odpalasie dwa wentylatory to wlaczniki uszkodzone jesli nie ot moze byc przekaznik sypniety sa dwa w skrzynce bezpiecznikow znajdzie bo sa oznaczone na pokrywie :) POWODZENIA
  • Pomocny post
    #6 2783179
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Nie napisałeś dlaczego uważasz,że jeden wentylator jest niesprawny?W Polonezie jest tak,że najpierw załacza się jeden wentylator i on w zupełności wystarcza do schłodzenia płynu z silnika.Drugi wentylator załacza się dopiero,jak ten pierwszy nie daje rady chłodzić,co zdarza się bardzo żadko,jeżeli układ chłodzenia jest sprawny,lub,jezeli ten pierwszy wentylator się nie załaczył z jakiegoś powodu.Dobrym pomysłem na sprawdzenie go,jest poprostu jego odłaczenie na złączu elektrycznym i nagrzewanie silnika.Przy nieco wyższej temp.płynu chłodzącego powinien się on załaczyc.
  • #7 2783323
    spike27
    Poziom 12  
    już zrozumiałem zasade załączania się wentyltorów.sprawdze tak jak napisałeś albercik i zobacze jak to jest dokładnie.dzięki.

Dodano po 32 [minuty]:

wszystko gra.włączniki termiczne działają.wentylatory sprawne.zamykam temat.dzięki.
  • #8 2785091
    astra688
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    2 wentylator sie zalacza dopiero w polonezie przy 105 stopniach wiec nie szukaj dziury w calym .wentylator napewno jest ok jak mialem poldka spiolem 2 naraz i chulaly

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Atu Plus z 1997 roku występują dwa wentylatory chłodnicy, które załączają się w zależności od temperatury silnika. Pierwszy wentylator uruchamia się wcześniej, a drugi dopiero przy wyższej temperaturze, około 105°C. Termiczne włączniki wentylatorów znajdują się na chłodnicy i mają po dwa styki – jeden do masy, drugi do obwodu wentylatora. Aby sprawdzić termiczny włącznik, należy odłączyć kabel i zewrzeć styki – jeśli wentylator działa, włącznik może być uszkodzony. W przypadku Poloneza Atu Plus włączniki od wentylatorów są zamontowane odwrotnie względem ich położenia (włącznik z prawej strony uruchamia lewy wentylator i odwrotnie). Jeśli zwarcie styków nie powoduje uruchomienia obu wentylatorów, problem może leżeć w przekaźniku. Wentylatory i włączniki termiczne w omawianym modelu działają poprawnie, a drugi wentylator uruchamia się tylko przy wyższej temperaturze, co jest normalne w tym samochodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA