logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie drewno wybrać do kolumn 70x32x25cm? Płyta wiórowa czy inny materiał?

dymek34 04 Lip 2006 11:41 912 4
REKLAMA
  • #1 2789251
    dymek34
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam zamiar zrobic kolumny o wymiarach 70x32x25cm, ale niewiem z jakiego drewna, najatwiej było by mi zrobić je z płyty wiurowej już oklejonej tekiej na meble, ale niewiem czy to dobry pomysł, prosze doradcie coś.
  • REKLAMA
  • #2 2789273
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    witaj. Owszem mozesz to zrobic ale bedziesz musial doklejac obrzeza i bedzie to troche lipnie wyglądało. Zrob z surowej, obrób to wyszlifuj i poloz okleine, bedzie dużo bardziej profesjonalnie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2789288
    lbx7
    Poziom 2  
    Grubość takiej pyty to 1,6cm, w zupelności wystarczy, przy większych kolumnach warto o dodatkowe wzmocnienia konstrukcji aby wyeliminować drgania obudowy, ale w tym przypadku jak najbardziej wystarczy.
    Plyte należy skrecić mozliwie dlugimi wkretami, zeby ich z czasem niewybijalo (dobre sa o dlugosci okolo 3cm), laczenia przed skreceniem posmarować sylikonem, druga opacja to sklejenie kolumny ale to rozwiazanie mimo ze lepsze jest znacznie żadziej stosowane bo o wiele trudniejsze.
  • REKLAMA
  • #4 2789338
    barteek6
    Poziom 11  
    a jak wyglada fornirowanie płyty wzietej z mebli(czyli juz z wartswa forniru) ? stwarza to jakis problem ?
  • #5 2789370
    dymek34
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Grubość tej plyty wynosi 1,8cm, tak ma ona już warstwe forniru, i będe musial okleic obrzeża. Niechce robić z czystej plyty i pużniej jej oklejać okleiną, bo boje się że mi niewyjdzie, wole zrobic z takiej. Dzieki za pomoc, bardzo mi pomogliście.
REKLAMA