logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ECC83 może zastąpić ECC88 w konstrukcji bufora z audioton?

macio8888 07 Lip 2006 08:36 10477 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę użyć lampy ECC83 zamiast ECC88 w buforze Audiotonu?

Nie jako prosty zamiennik — ECC83 nie pasuje tu elektrycznie do ECC88, bo jest lampą do wyższych napięć anodowych i w tym układzie będzie pracować gorzej oraz z większymi zniekształceniami [#2802883][#2801586] Autor opracowania cytowany w wątku pisał jednak, że ECC83 można uruchomić praktycznie bez większych zmian, zmieniając tylko wartość rezystora R1, ale trzeba się liczyć z pracą na nieliniowym odcinku charakterystyki [#2802883] Jeśli mimo to chcesz ją zastosować, trzeba przerobić rezystory według opisu z Audiotonu i dopasować żarzenie do ECC83 [#2804361] Dla żarzenia 6,3 V łączy się piny 4 i 5 razem, a drugi przewód podaje na 9; dla 12,6 V zasila się 4 i 5, a 9 zostawia niepodłączony [#2806411] Przy 90 V anodowego lampa nie powinna ucierpieć, ale jeśli brzmienie nie będzie satysfakcjonujące, można dopiero wtedy kombinować z wyższym napięciem [#2804361]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #31 4489809
    fafer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jest mały problem, nie mam lampy ECC83, mam lampę E88CC albo PCC88. Dlaczego schemat przedstawiony przeze mnie jest do niczego?

thereminator napisał:
    Lampa ECC88 ma za mały współczynnik wzmocnienia, więc sie nie nadaje do przesteru a ECC83 kiepsko działa przy niskich napięciach anodowych.
    czyżby dlatego?

Wybrałem tamten schemat z dwóch powodów:
    - jest łatwy
    - i nie wymaga wysokiego napięcia
    Jak na razie nie budowałem niczego na lampach wiec chce zrobić cokolwiek w ramach praktyki, dlatego chce to zrobić jak najniższym kosztem. To ma po prostu grac, może później chwycę sie za coś trudniejszego.
  • REKLAMA
  • #32 4490290
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    No to skoro musisz zrób układ który przedstawiłeś na ECC88. Tylko zapewnij jej żarzenie 6,3V. Przekonasz się "własnousznie", że to nie jest dobry pomysł.
    Chciałem ci jeszcze zaproponować zastosowanie zamiast ECC83 radzieckich 6N2P-EW - są dostępne na Allegro po 4-5 zł/szt., tylko żarzenie mają jak ECC88, ale skoro się upierasz przy swoim...
  • REKLAMA
  • #33 4494864
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Wiesz co kolego fafer? Generalnie można powiesić fortepian na suficie. Jest to wykonalne. Pytanie tylko: po co? Sztuka dla sztuki? Przekonanie kogoś że tak można... ano można.
    Tak samo można wsadzić w ten układ ECC88. Tak jak pisałem: nawet uzycie lampy ECC83 przy niskich napięciach zasilania jest tylko sztuką dla sztuki bo ten układ jest już jak fortepian postawiony na podłodze, ale tylko po to aby grać na nim w karty. Te niestety się będą ślizgać po lakierze...
  • #34 4495883
    fafer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ta wypowiedzią mnie przekonałeś :) Wiec lepiej będzie jak wykonam projekt zaproponowany przez thereminatora? Mogę tam zastosować ta lampę E88CC? Czy lepiej starać sie zdobyć ECC83?
  • #35 4500387
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Zostaw tą ECC88 w spokoju... Rozglądnij się za ECC83
  • REKLAMA
  • #36 4666761
    awja
    Poziom 11  
    Witam
    Skoro ECC88 to taka lagodna lampa o srednim wzmocnieniu to może nadala by sie na kanal czysty Fendera.
    Ma ktos moze odpowiedni schemacik?
    Co Ty na to painlust?
  • #37 4666793
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Każda podwójna trioda nadaje się na Fenderowski kanał. Nadają się nawet triodo-pentody małej mocy jak ECF82; ECF80 itd. Trzeba tylko pamietać, że ECC88 nie zabrzmi jak ECC83 i potrzeba niskiego napięcia do jej zasilania. Wystarczy małe trafo np. 230/110V.
  • #38 4666848
    awja
    Poziom 11  
    Czy pod wzgledem brzmieniowym to ma sens, np do wzmocnienia akustyka, gdzie czysty kanał i lagodny bylby chyba wskazany', poza tym nie bardzo wiem jak ustalic punkty pracy dla innego napiecia, a skoro koncowka ma byc standardowa na EL84 to chyba nie ma co kombinowac ;)
    ECC83 niepodzielnie kroluje jako lampa gitarowa i niech tak zostanie.
    Pozdrawiam
    Ps. Wrzucilem natomiast nowy post na temat powiązania E88CC z zasilaczem i koncowka z Radmora, jako wzm hi-fi...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic913669.html
  • REKLAMA
  • #39 4801065
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Witam !
    Generalnie lampa E88CC lub ECC88 to lampa wysokiej częstotliwości. Dlatego nie nadaje się do akustyki. Jak byś robił układ wzmacniacza odbiornika lub generator VFO to ona jest w sam raz. Schemat na ECC83 jest docacany w kazdym calu i jak to zrobisz powinien super działać.
  • #40 4801188
    End
    Poziom 29  
    Cytat:
    Witam ! Generalnie lampa E88CC lub ECC88 to lampa wysokiej częstotliwośći . Dlatego nie nadaje się do akustyki

Moim zdaniem bardzo mocno się mylisz... Lampy w.cz mogą być stosowane w m.cz ale właśnie odwrotnie nie. Chyba, że książki kłamią...
  • #41 4801449
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 517
    Radiowiec 2 napisał:
    Witam ! Generalnie lampa E88CC lub ECC88 to lampa wysokiej częstotliwośći . Dlatego nie nadaje się do akustyki .

Nadaje się jak najbardziej. To nowoczesna duotrioda szerokopasmowa, która w wersji niezawodnej - E88CC, siedziała w torach Y w niezliczonej ilości oscyloskopów, gdzie wzmacniała sygnały o częstotliwości począwszy od składowej stałej po kilkanaście MHz.
  • #42 4818830
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Jakby tak było to by w urządzeniach radioodbiorczych i radionadawczych była stosowana zamiennie . Próbowałem kiedyś tak zrobić jak mówisz , lampa ECC88 wstawiona w miejsce ECC83 sprawuje się co najmniej słabo lub do niczego . Dlatego nie widzę sensu wykonywania układu akustycznego na lampie wcz. Lepiej popytac po kolegach załatwić sobie ECC83 .
  • #43 4819044
    End
    Poziom 29  
    Radiowiec 2 napisał:
    Jakby tak było to by w urządzeniach radioodbiorczych i radionadawczych była stosowana zamiennie . Próbowałem kiedyś tak zrobić jak mówisz , lampa ECC88 wstawiona w miejsce ECC83 sprawuje się co najmniej słabo lub do niczego . Dlatego nie widzę sensu wykonywania układu akustycznego na lampie wcz. Lepiej popytac po kolegach załatwić sobie ECC83 .

Ty chyba czegoś nie rozumiesz, ale Twoja sprawa...
    Nie można ot tak sobie wstawić ECC88 w miejsce ECC83 to chyba logiczne, te lampy są inne, pracują przy innych napięciach itp.
  • #44 4819198
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 517
    Radiowiec 2 napisał:
    Próbowałem kiedyś tak zrobić jak mówisz , lampa ECC88 wstawiona w miejsce ECC83 sprawuje się co najmniej słabo lub do niczego .

Nie ma w tym nic dziwnego, wszak wstawiona bezpośrednio w miejsce ECC83 nie będzie działać w ogóle lub będzie dwukrotnie przeżarzona, w zależności od zastosowanego sposobu żarzenia ECC83. Poza tym nawet gdyby zmienić obwody żarzenia, to trzeba wziąć pod uwagę, że to są lampy o całkiem innych parametrach.
    Twoje stwierdzenie jest analogiczne do np. takiego:
    "Żarówka 40W/230V nie nadaje się do oświetlania, bo jak ją wkręciłem zamiast żarówki 40W/24V, to działała co najmniej słabo lub do niczego"

Radiowiec 2 napisał:

Dlatego nie widzę sensu wykonywania układu akustycznego na lampie wcz.

To, że Ty nie widzisz, nie ma żadnego znaczenia. Jeśli się nie znasz (a z wpisów to wynika), to nie zabieraj głosu i nie mieszaj. O tym, czy dany element nadaje się do konkretnego zastosowania, decydują jego parametry, a nie czyjeś widzimisię. Parametry lampy ECC88 są odpowiednie do zastosowań w układach wzmacniających, i nie zamiast ECC83, tylko ogólnie, po zapewnieniu jej odpowiedniego punktu pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastąpienia lampy ECC88 lampą ECC83 w konstrukcji bufora według schematu z Audioton. ECC83 i ECC88 to różne typy lamp o odmiennych parametrach pracy: ECC88 jest lampą niskonapięciową, przeznaczoną do pracy przy napięciu anodowym około 90-200 V i żarzeniu 6,3 V, natomiast ECC83 wymaga wyższego napięcia anodowego (250-300 V) i może być żarzona napięciem 6,3 V lub 12,6 V, przy czym sposób podłączenia żarzenia musi być odpowiednio zmodyfikowany. ECC83 przy niskich napięciach anodowych, typowych dla układu z Audioton, pracuje na nieliniowej części charakterystyki, co powoduje większe zniekształcenia i gorsze parametry dźwiękowe. W związku z tym ECC83 nie jest zalecana jako zamiennik ECC88 w tym buforze bez modyfikacji układu, zwłaszcza rezystorów i sposobu żarzenia. Alternatywnie można zastosować lampę PCC88, która jest tańszą i kompatybilną zamienniczką ECC88. W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące sposobu podłączenia żarzenia (równoległe lub szeregowe połączenie włókien) oraz symetryzacji napięcia żarzenia. Użytkownicy zalecają zdobycie właściwej lampy ECC88 lub PCC88 do tego projektu, a jeśli ktoś upiera się przy ECC83, to konieczne są zmiany w układzie i zasilaniu. Wątpliwości dotyczą także praktycznych aspektów montażu, takich jak mocowanie podstawki lampy do chassis zamiast lutowania bezpośrednio do płytki. Podsumowując, ECC83 nie jest bezpośrednim zamiennikiem ECC88 w konstrukcji bufora Audioton bez odpowiednich modyfikacji i może pogorszyć jakość działania układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA