logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio CD30 MP3 do Opla Corsa C 2004 z CDR2005?

robiw 07 Lip 2006 21:29 11020 13
REKLAMA
  • #1 2800357
    robiw
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Witam.
    Może ktoś z szanownych Kolegów spotkał się już ze sposobem podłączenia radia CD30 MP3 (nowe Ople, magistrala CAN) zamiast standardowego radia CDR2005 (stara szyna do wyświetlacza, stare złącze). Głowny problem polega na tym, że stare radia pracują bezpośrednio z wyświetlaczem (ramka podobna do I2C) a to nowe na CANie. Spotkałem się jednak z opinią (może śmieszną), że można w tych nowych "zdjąć" CANa i podłączyć do starego... Auto Corsa C RM 2004... robiw
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2805594
    arttoo
    Spec od car audio
    Ocena: 73
    ciekawe co bys chcial takiego zrobic skoro radio to jest tylko czesc systemu same z siebie nie dziala(chodzi o bord komputer) a jak jest nie douczone to co chwile robi pikpikpik tak jak NCDRxxxx!!!!!
    Pozostaje tylko czekac az jakis madry czlowiek wykona emulator kompa,immo,licznika i lcd-ka wetknie w obudowe i wypusci z niego sda scl i mrq!

Pozdrawiam
  • #5 16084852
    rudyroman
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Temat archiwalny ale myślę że wniosę troszki do tematu. A więc:
    Pacjent: Meriva A z 2003r. ze starymi wtyczkami pod CDR 2005 itp.
    Dawca: CD 30MP3 z nowej astry wraz z wyświetlaczem z tego samego autka.
    Jestem właśnie w trakcie montażu. Radio działa, gra, wyświetlacz działa, wyświetla stacje itp. Póki co nie działa mi jeszcze tylko czujnik temperatury i radio się nie podświetla.
  • #6 16085549
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    rudyroman napisał:
    Póki co nie działa mi jeszcze tylko czujnik temperatury i radio się nie podświetla.

I bedzie sie wyłaczało co 30 minut bo nie ma ACC.
  • #7 16086343
    arttoo
    Spec od car audio
    Ocena: 73
    Jak działa logika zapłonu to nie będzie się wyłączało.Co do podświetlania potrzebny jest inny wyświetlacz i będzie się podświetlać.Co do temperatury powinna działać ponieważ piny od czujnika są w tym samym miejscu (mogę się mylić bo piszę z pamięci brak dostępu do schematów).
    Kiedyś robiłem taki przeszczep ale z douczeniem jak być powinno i działa to do tej pory :)
  • #8 16091353
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    Wydaje mi się, że CD30 dla Corsy było w wersji przed i po liftem - różne nr. części.
    Radio od Astry H nie pójdzie Ci w pełni w Merivie bo większość sygnałów (podświetlenie itd) dostaje po CANie.
  • REKLAMA
  • #9 16109351
    rudyroman
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Nic się niby nie wyłącza. Wyświetlacz mam sparowany razem z radiem. Właśnie z tą temperaturą póki co mam problem, ale aktualnie nie mam dostępu do tego autka więc póki co temat stoi w miejscu. Podświetlenie po CAN-ie? Z tego co zauważyłem to jedyny can jest między radiem a wyświetlaczem...
  • REKLAMA
  • #10 16110233
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    MSCAN przychodzi do wyświetlacza i dalej do radia.
  • #11 16123863
    ShareOne
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Does work quite good!
  • #12 19315763
    mi-lu02
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czy ktoś rozwiazal problem z podswietleniem i temperaturą? Mam Vivaro z 2005 (fabrycznie instalacja jak do cdr2005 plus wąska wiazka wyswietlacza) a zalozone radio cd30mp3, czyli wtyk nowego typu i wyswietlacz 32 pinowy. Ktoś to przerabial a ja go takiego (vivaro) kupilem. Wyswietlacz nie wyswietla mi temperatury, radio sie nie podswietla i wlacza wylacza tylko recznie. Heh. Chce to zrobic i wertuje neta ale z nikad odpowiedzi...
  • #13 19316891
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1398
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.
  • #14 19316907
    mi-lu02
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    damiancz napisał:
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Tylko ze te tematu sie łączą i po co zakładać nowy post? Ktos później musi wertowac 100 postów a tak ma wszystko w jednym.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie radia CD30 MP3 (z magistralą CAN) do Opla Corsa C 2004 z fabrycznym radiem CDR2005 (posiadającym starszą szynę komunikacyjną i inne złącza) jest problematyczne ze względu na różnice w systemach komunikacji i integracji z elektroniką pojazdu. Stare radio współpracuje bezpośrednio z wyświetlaczem i innymi modułami (np. immobilizerem, komputerem silnika) za pomocą starszych protokołów, natomiast CD30 MP3 korzysta z magistrali CAN, co wymaga synchronizacji i kompatybilności systemowej. Próby „odłączenia” CAN i podłączenia radia do starego systemu nie są skuteczne, gdyż radio jest integralną częścią systemu auta i wymaga współpracy z innymi modułami. W praktyce, aby radio CD30 MP3 działało poprawnie, potrzebny jest emulator lub adapter symulujący sygnały komputera pokładowego, immobilizera i wyświetlacza. Przykłady z innych modeli Opla (Meriva A 2003, Astra H) pokazują, że montaż jest możliwy, ale wymaga kompatybilnych wyświetlaczy i odpowiedniego zasilania (np. ACC), a niektóre funkcje, takie jak podświetlenie i czujnik temperatury, mogą nie działać bez dodatkowych modyfikacji. Magistrala MSCAN jest wykorzystywana do komunikacji między radiem a wyświetlaczem. Wymiana radia między modelami wymaga uwzględnienia wersji radia (przed i po lifcie) oraz różnic w instalacji elektrycznej i protokołach komunikacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA