logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop KR-7401. Gdzie podpiąć przewody. Zdjęcie płyty z podłączonymi kablami

-emwu- 11 Lip 2006 00:47 4053 13
  • #1 2809328
    -emwu-
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam, mam taki problem: dostałem ten oscyloskop jako 'uszkodzony' - nie włączał się wogóle (a że nie był nikomu już potrzebny od jakiś 15 lat to nawet nie wiadomo co się z nim naprawde działo). Naprawa okazała się banalna, przetarty przewód od zasilania :) Po jego wymianie oscyloskop działał jak na swoje latka i moje potrzeby bardzo dobrze, poza małymi szczegółami: czasami sam bez podłączonych żadnych przewodów pokazywał przebieg zbliżony do sinusoidy (który po dotknięciu ręką obudowy znacznie się zmniejszał (oczywiście amplituda sygnału)), oraz nie działały potencjometry od ustawiania jasności, wielkości plamki, itd.
    Wczoraj jakoś wzieło mnie aby zobaczyć czemu nie działa ta regulacja zdemontowałem obudowe i po oględzinach poprawiłem kilka 'słabych' lutów, ale to nie pomogło. Wziełem się za zdemontowanie płyty na której są umieszczone te potencjometry i tu zaczeły się schody... Demontaż ich z powodu braku miejsca nie jest łatwy i niestety musiałem odłączyć kilka przewodów od płyty na ślepo...
    Efektem tego jest teraz fakt, że nie mam zielonego pojęcia gdzie na płycie te przewody były podłączone i w tym właśnie momencie bardzo proszę o waszą pomoc!!
    Zamieszczam zdjęcie płyty z którą mam problemy (foto robione telefonem komórkowym) - w kólku zaznaczyłem te złącza których nie jestem wogóle pewien.
    Jeśli któś mógłby zrobić zdjęcie tej płyty z poprawnym podłączeniem tych przewodów to byłbym bardzo wdzięczny, nie chciał bym podłączać tego na ślepo, zwłaszcza że oscyloskop działał do końca.
    Załączniki:
    • Oscyloskop KR-7401. Gdzie podpiąć przewody. Zdjęcie płyty z podłączonymi kablami 10-07-06_2206_płyta.JPG (190.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oscyloskop KR-7401. Gdzie podpiąć przewody. Zdjęcie płyty z podłączonymi kablami 10-07-06_2206.jpg (188.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2820019
    -emwu-
    Poziom 14  
    No więc stało się :( podłączyłem te przewody mniej więcej tak jak pasowały i po załączeniu oscyloskopu spalił się po chwili rezystor w układzie zasilania (nie wiem jaką miał wartość), oraz rezystor (wartości teraz nieznanej :( ) i kondensator (już wymieniłem) na płycie której foto zamieściłem wyżej. Nie mam pojęcia jak zabrać się za uruchomienie tego oscyloskopu aby dalej go nie zniszczyć.
    Czy dysponuje ktoś schematem tego cuda?? Zależy mi na tym aby był sprawny.
    Pzdr.
  • #4 2842326
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Rezystory w zasilaczu zmierzyłem do pewności miernikiem bo paski były już troszkę „zlizane”.
    R1 – 2,477k
    R2 – 0,788k
    Oscyloskop KR-7401. Gdzie podpiąć przewody. Zdjęcie płyty z podłączonymi kablami Oscyloskop KR-7401. Gdzie podpiąć przewody. Zdjęcie płyty z podłączonymi kablami
    Mam nadzieje że dzięki zdjęciom dasz radę popodłączać te wtyczki.
    Oscyloskop KR-7401. Gdzie podpiąć przewody. Zdjęcie płyty z podłączonymi kablami Oscyloskop KR-7401. Gdzie podpiąć przewody. Zdjęcie płyty z podłączonymi kablami
  • #5 2843523
    -emwu-
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki @milik za fotki, zaraz się biore za składanie oscyloskopu. Już zauważyłem z twoich zdjęć, że jednak zamieniłem przy składaniu dwie wtyczki :( Mam nadzieje, że 'konsekwencje' tego czynu będą łagodne :D

p.s.
    Po dokładniejszych oględzinach i po sprawdzeniu zapasów, okazało się że nie mam takich rezystorów i kupie je najprędzej dopiero jutro. Niestety przewody które ja mam i które ma @milik różnią się kolorami (są to dwie inne serie oscyloskopów), ale i tak jest to dla mnie bardzo wielka pomoc (teraz wiem, że na pewno zamieniłem dwie wtyczki miejscami).
    Ciąg dalszy zabawy jutro :D

P.S.2

A więc wymieniłem te rezystory według danych jakie podał @milik (za co bardzo mu dziękuje) i oscyloskop się uruchomił poprawnie, z tym że zaczeły się strasznie grzać układu (rezystory) wchodzące w skład podstawy czasu. KR działał tylko przez około 1min a tych rezystorów już nie szło dotknąć. Nie wiem czy to tak ma być (raczej nie). Jutro znów po chwili odpoczynku sprawdze jeszcze raz wszystkie połączenia, zimne luty i wartości podejżanych rezystorów i kondensatorów.
  • Pomocny post
    #6 2851605
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    W moim oscyloskopie nie zauważyłem żeby te rezystory się grzały. Możliwe, że gdy źle podłączyłeś wtyczki przywarł się jakiś tranzystorek lub dioda. Po sprawdzaj wszystkie półprzewodniki, które mają do czynienia z tymi rezystorami. Wybuchł Ci kondensator elektrolityczny, co świadczy o zbyt wysokim napięciu lub odwróconemu zasilaniu. Może dzięki temu coś się nawróżyło.
  • #7 2853477
    -emwu-
    Poziom 14  
    Posprawdzałem napięcia na wyjściu zasilania i są takie same jak na fotkach u @MiliKa (-/+ 0,5V) więc zasilanie jest sprawne. Teraz będe poszukiwał uszkodzonych elemantów, których nie widać 'gołym okiem'. Na pierwszy ogień idą kondensatory i diody.

Ciekawe czy z tego będzie kiedyś chleb :D
  • #8 2856283
    lafayette
    Poziom 2  
    hy. i need the schematics for this oscilloscop. plas help me. I don`t speek polish:cry:
  • #9 2857117
    -emwu-
    Poziom 14  
    A więc tak: na chwile obecną po przelutowaniu wszystkich ścieżek znajdujących się na lini tych mocno grzejących się rezystorów nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń. Stwierdzam więc, że tak chyba poprostu musi być. Oscyloskop działał ciągle dzisiaj okkoło 1,5godz i nic mu się nie stało.
    Wykonam jeszcze pare testów 'wytrzymałościowych' i sądze, że temat naprawy dobiegł końca :D

Oczywiście ci co pomogli zostaną zapamiętani :D

Pozdrawiam -emwu-
  • #10 2857151
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    -emwu- czy dysponujesz schematem tego oscyla?
    lafayette - i need it too ;(
  • #11 2857530
    lafayette
    Poziom 2  
    Tahanks. I have problems whit the timebase support. I dont know where it is. Can you help me? :?
  • #12 2857572
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    I think, that milik could help you, maybe emwu too ;))... unfortunatelly, now, i haven't got any KR7401 and can't take a picture...
    you should search a pcb plate, which is connected with timebase switch... there should be a lot of capacitors side by side...
  • #13 2857907
    -emwu-
    Poziom 14  
    @wzagra schematu do tego oscyloskopu nie mam, jest możliwość kupienia go za bagatela 70-80zł, lecz on nic nie daje ponieważ są to schematy ideowe płyt oscyloskopu, a elementy na płytach nie są podpisane. Ja otrzymałem rabat na zakup instrukcji do KR-7401, ale z niego nie skorzystam, ponieważ nie widzę takiego sensu (instrukcja ta miała być 'okrojona' a i tak jest mocno nieużyteczna).

P.S.
    Jeśli potrzeba jakieś fotki tego oscyloskopu to mogę pomóc, lecz dysponuje tylko aparatem z telefonu komórkowego (słaba jakość).
    Nie jestem specem jeśli chodzi o oscyloskopy, ale 'ile mogę to pomogę'.

Podsumowanie tematu

✨ Oscyloskop KR-7401 został naprawiony po wymianie przetartego przewodu zasilania, jednak pojawiły się problemy z podłączeniem przewodów do płyty z potencjometrami, co doprowadziło do uszkodzenia rezystorów i kondensatora. Po wymianie rezystorów o wartościach 2,477kΩ i 0,788kΩ oraz kondensatora oscyloskop uruchomił się, lecz rezystory w układzie podstawy czasu mocno się grzały. Sprawdzenie napięć zasilania wykazało poprawne wartości, co sugeruje możliwe uszkodzenie tranzystorów lub diod w obwodzie. Po przelutowaniu ścieżek wokół grzejących się rezystorów urządzenie działało stabilnie przez ponad godzinę. Schematy ideowe płytek są dostępne do kupienia, jednak nie zawierają opisów elementów, co utrudnia naprawę. Użytkownicy wymienili się zdjęciami płytek i wartościami rezystorów, co pomogło w prawidłowym podłączeniu przewodów i dalszej naprawie. Wskazano, że płyta z przełącznikiem podstawy czasu zawiera wiele kondensatorów i jest kluczowa dla rozwiązania problemów z czasem bazowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA