logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz 235W wpływa na temperaturę AMD Duron 1,2 GHz? Możliwości modernizacji?

freezy89 13 Lip 2006 11:40 1053 7
REKLAMA
  • #1 2815843
    freezy89
    Poziom 10  
    Witam. Zaczne moze od przedstawienia konfiguracji mojego komputera. A wiec:
    - procek AMD Duron 1,2 GHz
    - płyta główna Shuttle AK32L
    - pamiec 256 MB SDRAM
    - grafika Nvidia Riva TNT2 Model 64
    - dzwiek FM 801
    - HDD SAMSUNG 8 GB i SEAGATE 40 GB
    - nagrywara LG model 8160B
    - sieciowka

Od pewnego czasu zaczalem sie interesowac stanem mego pudla i zauwazylem, ze sie strasznie grzeje :/ Procesor po 0,5h przegladania stron WWW nagrzewa sie do 48 stopni, a plyta glowna do 38 stopni. Pare dni temu rozbieralem wszystkie wiatraki i czyscilem je wedlug wskazowek podanych na dzikie.net i dupa - dalej sie grzeje procek :/
    Na dniach planuje zmienic paste termoprzep. bo wychodze z zalozenia, ze ta zalozona przy montowaniu procka kilka lat temu jest juz do niczego

Czy zasilacz (no name 235 W) moze jakos wplywac na podwyzszenie temperatury procesora o plyty?

I jeszcze jedno pytanie - czy w przyszlosci moglbym dokonac modyfikacji sprzetu (procek, grafika) na lepszy bez wymieniania plyty glownej?

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2815960
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Co do zasilacza, to może mieć wpływ, jeśli daje za wysokie napięcia, to przekłada się to także na większą emisję ciepła przez podzespoły. Możesz sprawdzić miernikiem jakie masz napięcie na linii 12V.
    Co do modyfikacji sprzętu, to jeśli chodzi o grafikę nie ma problemu, procesor także możesz wymienić na lepszy, maxymalnie Athlona XP 2600+
    Dodam jeszcze, że możesz też na swojej płycie użyć pamięci DDR, które są znacznie lepsze od SDRAMów, więc sporo by także dało gdybyś zasponsorował swojemu komputerkowi kostkę 512MB DDR, w takim wypadku będziesz musiał zrezygnować z tej pamięci, którą masz teraz - SDRAM, ponieważ dwa typy pamięci nie mogą pracować jednocześnie - grozi to uszkodzeniem sprzętu.
  • REKLAMA
  • #3 2815972
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    To że się zaczął grzać to przez upał. To chyba normalne.
  • #4 2816146
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Mam Durona 1300 i pomimo 3 dodatkowych wentyli temperatura dochodzi do 48/37.To raczej wina tych upalow.36/25 to moja przecietna temperatura w okresie zimowym.

Moze masz zle zalozonego coolera na procu lub podczas czyszczenia sie obrocil(po ostatnim czyszceniu musialem go(Spire Falcon) zalozyc jeszcze raz).

Zainwestuj w wentyle do budy.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2816250
    sopelek18
    Poziom 14  
    spokojnie ludzie.. :) nie musiscie tak kombinować jak koń pod górkę z tymi dodatkowymi wentylatorami. Zwiększacie hałas pomimo tego, że standardowa temperatura pracy duronów to 40 - 45 stopni tak samo athlonów do 1400. :)
    Fakt.. jest gorąco i temperatura może podskoczyć, ale 3 stopnie nie robią różnicy :)

Co do pasty termoprzewodzącej - aby utrzymywać stałą temperaturę przez lata, trzeba ją wymieniać co 1,5 roku.
  • REKLAMA
  • #6 2816949
    freezy89
    Poziom 10  
    Zmieniłem dziś pastę termoprzewodzącą i temperatura spadła o jakies 4 stopnie :)

OMAN mam pytanie do Ciebie. Czy moja płyta główna pociągnie wszystkie te podzespoły, które wymieniłeś?? :>

Zmierzyłem dziś Aidą32 napięcia zasilacza:
    Czy zasilacz 235W wpływa na temperaturę AMD Duron 1,2 GHz? Możliwości modernizacji?
  • #7 2817082
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam !
    Kolego freezy89 gdybym ja miał takie wartości napięć to już bym komputera nie odpalał !
    Wartości pomiarowe uzyskane z takiego pomiaru softwarowego to prowadzą , ale donikąd sieją tylko zamęt i zamieszanie !
    :arrow: Proszę pożyczyć miernik i dopiero nim zrobić pomiary :!:
    Jak robić pomiary i pewne inne sprawy są na tym linku :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html#2607161
    Tam sobie poczytasz i pooglądasz .
    Pozdrawiam.
  • #8 2817886
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    freezy89 napisał:

OMAN mam pytanie do Ciebie. Czy moja płyta główna pociągnie wszystkie te podzespoły, które wymieniłeś?? :>

Tak, przecież inaczej bym tego nie pisał...

I tak jak pisal kolega wyżej, sprawdz koniecznie napięcia miernikiem, gdyby się okazało, że faktycznie masz takie napięcia lub zbliżone jak pokazał program, to trzeba koniecznie wymienić zasilacz, przy takich napięciach komputer powinien pracować co najmniej bardzo niestabilnie, a na pewno takie napięcia grożą poważnym uszkodzeniem podzespołów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wysokiej temperatury procesora AMD Duron 1,2 GHz oraz płyty głównej Shuttle AK32L, która osiągała 48°C i 38°C odpowiednio podczas przeglądania stron internetowych. Czyszczenie wentylatorów nie przyniosło poprawy, natomiast wymiana pasty termoprzewodzącej obniżyła temperaturę o około 4 stopnie. Zasilacz no name 235W może wpływać na temperaturę, jeśli dostarcza zbyt wysokie napięcia, co zwiększa emisję ciepła podzespołów. Zalecane jest zmierzenie napięć na linii 12V miernikiem, gdyż pomiary programowe mogą być niedokładne. W przypadku nieprawidłowych napięć konieczna jest wymiana zasilacza, aby uniknąć uszkodzeń sprzętu. Co do modernizacji, płyta Shuttle AK32L pozwala na wymianę procesora do Athlona XP 2600+, a także na zamianę pamięci SDRAM na szybsze DDR (maksymalnie 512 MB), jednak oba typy pamięci nie mogą działać jednocześnie. Wymiana karty graficznej nie stanowi problemu. Wzrost temperatury może być także spowodowany wysoką temperaturą otoczenia, a standardowa temperatura pracy Durona to około 40-45°C. Dodatkowe wentylatory mogą obniżyć temperaturę, ale zwiększają hałas. Pastę termoprzewodzącą zaleca się wymieniać co około 1,5 roku, aby utrzymać stabilną temperaturę pracy procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA