logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik poziomu LPG. Czujnik z jakiegoś magnetowidu lub CD-ROM-u.

Tomek Leszczynski 03 Wrz 2006 16:56 4140 12
  • #1 2983236
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam mam pomusl by zrobic cos tskiego jak na legro ale na wskazowke jest to napewno czujnik pola magnetycznego a jak by wykozystac czujnik z aakiegos magnetowidu lub starego cdromu tylko ne wiem czy te czujniki sa analogowe jesli tak to nie bylo by to takie trudne chyba moze ktos cos pomoze
    Pozdro
    NAGRODA GWARANTOWANA
    Załączniki:
    • Miernik poziomu LPG. Czujnik z jakiegoś magnetowidu lub CD-ROM-u. 124272872_1.jpg (27.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2983701
    anilion
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    czyli czujnik halla - mozna taki kupić za kilka złotych, wyjście ma analogowe
  • #3 2991081
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    no tak rozebralem kilka wiatraczkow z kompa ale sa tam uklady z 4 pinami i pies pogrzebany jaki by byl najlepszy ten hall pozostaje sprawa wystrojenia teg sprzeta ale tak mysle i dochodze do wniosku ze latwiej bylo by zastosowac ledy na linijce i scaleczek aHHH ta sklroza nie pamietam symboli wtedy do wyboru liniowy lub punktowe zaswiecanie sie ledow ALE JAKI TEN HALL
    Jak zbiore materialy i zaczne testy dam znac
  • #4 2994040
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Hmm... warto taki wskaxnik robić? Przecież wiesz ile wchodzi Ci gazu do butli, ile średnio pali i kiedy mniej więcej zapali się LED od rezerwy; licznik km też masz :) . U mnie wchodzi ~25l w baniak, po zatankowaniu zeruje licznik i wiem, że jak przejade ok 230km to musze zacząć szukać stacji z LPG bo niedługo zobacze czerwonego LEDa. Proste i skuteczne :)
    Ale to tak troche off-topic.
  • #6 2994376
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Po 1 dlatego ze brak umnue kontaktorka
    2 mam zamiar zadudowac go w zegarach
    ten panel na allegro jest wstretny i koszt 40zl+ transport a jak zrobie sam to moze max 15zl i bez przesylki poprostu czasami lubie zrobic jakas pierdolke dla wygody np pozatym aby zobaczyc kontrolke na przeloczniku to musial bym przyklejic sie do kierownicy
    3 auto pali mi na trasie 14,5l LPG a na miescie 20?
    Jesli masz jakis pomysl to prosze o propozycje

Dodano po 4 [minuty]:

a wiec jutro po tajle smigam WIELKIE DZIEKS mars1 :D
    jesli tak to poszukam innego wskaznika WSKAZOWKE :D
  • #7 2995348
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    podobny problem rozwiazalem fotokomorkami , wykorzystujac efekt zmiany zalamania swiatla poprzez ciecz- ledy posiadaja soczewki ktore swietnie pracuja w powietrzu (gazie) lecz jesli ja zanurzymy w cieczy przestaje dzialac tzn zmienia sie jej ogniskowa i swiatlo padajace na jeden punkt zostaje rozproszone (praktycznie ok 5 razy przy odleglosci led fototranzystor ok15mm) , to wystarcza aby zmienic stan na adresie epromu (na schemacie brakuje rezystorow do masy) a w epromie wystarczy zapisac ktore ledy w wyswietlaczy maja sie swiecic i w ten sposob okreslic poziom cieczy .
    ten czujnik zastosowalem wlasnie w zbiorniku propan butanu , ktory jest przezroczysta ciecza i nie przewodzi pradu wiec odpada zabezpieczanie koncowek ledow i fototranzystorow. Wystarczy dobry szczelny przepust na kabel.
    Załączniki:
    • Miernik poziomu LPG. Czujnik z jakiegoś magnetowidu lub CD-ROM-u. miernik poziommu.jpg (35.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2995428
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Ahhh kolego submariner chyba nie czytasz postow ? szukam na ledy linijki lub wskazowke kolega mars1 podal link do wskaznika na ledy
    cyferblat neeee
    Pozdro
  • #9 2995459
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    no to sprawa jescze prostsza w szereg z fototranzystorem podlacz led :)
    pozdrawiam
  • #10 3004128
    cool_spawacz
    Poziom 12  
    mam pytanie,

taam na stronie FSO ktoś zadał pytanie zeby zamiast linijki LED podłączyć woltomierz i mieć cyfrowy wskaźnik pozostałego jeszcze gazu....

ma ktoś pomysła jak?
  • #11 3015542
    szikaka
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    teoretycznie mozna dodac prosty przetwornik c/a np R-2R
    pozdrawiam
  • #12 3231924
    king66
    Poziom 2  
    hmmm tez szukam pomysla na taki ukladzik... to co jest na FSO troche sporych rozmiarow jest
  • #13 3231965
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Tomek Leszczynski napisał:
    Po 1 dlatego ze brak umnue kontaktorka
    2 mam zamiar zadudowac go w zegarach
    ten panel na allegro jest wstretny i koszt 40zl+ transport a jak zrobie sam to moze max 15zl i bez przesylki po prostu czasami lubie zrobic jakas pierdolke dla wygody np pozatym aby zobaczyc kontrolke na przeloczniku to musial bym przyklejic sie do kierownicy
    3 auto pali mi na trasie 14,5l LPG a na miescie 20?
    Jesli masz jakis pomysl to prosze o propozycje

Dodano po 4 [minuty]:

a wiec jutro po tajle smigam WIELKIE DZIEKS mars1 :D
    jesli tak to poszukam innego wskaznika WSKAZOWKE :D

Powiecie, że to grupa o elektronice, a nie interpunkcji i ortografii, ale ja nic z tego nie rozumiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pomysłu wykonania miernika poziomu LPG z wykorzystaniem czujnika pola magnetycznego, potencjalnie pochodzącego z magnetowidu lub starego napędu CD-ROM. Czujniki Halla, które mają analogowe wyjście i można je kupić tanio, są wskazywane jako odpowiednie do tego celu. Autor rozważa także alternatywne rozwiązania, takie jak wskaźniki LED na linijce sterowane układami scalonymi, jednak poszukuje wskazówki analogowej. Wątek porusza również temat wykorzystania fotokomórek i efektu zmiany załamania światła w cieczy do pomiaru poziomu, co sprawdziło się w zbiornikach z propan-butanem. Pojawia się sugestia zastosowania prostego przetwornika cyfrowo-analogowego (np. R-2R) do sterowania wskaźnikiem analogowym lub woltomierzem. Dyskusja zawiera także odniesienia do gotowych rozwiązań dostępnych na forum FSO Autoklub, jednak autor preferuje własnoręczne wykonanie tańszego i bardziej estetycznego wskaźnika montowanego w zegarach samochodowych. Poruszane są kwestie techniczne dotyczące podłączenia i charakterystyki czujników, a także praktyczne aspekty użytkowania wskaźnika poziomu LPG w samochodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA