logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalówka Panasonic NW-5850 - czy uszkodzony magnetron 2M210-M?

opelr 17 Lip 2006 19:58 4178 8
REKLAMA
  • #1 2828638
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Witam, mam taka mikrofalówkę i nie grzeje , bezpieczniki dobre , nie stwierdziłem zwarć . Magnetron jest tam 2M210-M i sprawdziłem czy mechanicznie jest ok, wygląda na cały .

Odpiołem czerwony kabel z kondensatora i na zakresie 1000V chciałem zmierzyć czy jest jakieś napięcie (doczytałem że powinno być ok 2000V więc miernik najwyżej powinien pokazać nieskończoność ) a tu poszedł łuk i szlag trafił miernik :oops: , czyli wysokie chyba ok :) .

Czy to magnetron jest uszkodzony a jak tak to co się w nim uszkadza ? .
  • REKLAMA
  • #2 2829743
    janekg1112
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Proszę sprawdzić obwód żarzenia, szczególnie wszelkie połączenia
    dokładnie zacisnąć,jeżeli się da to polutować,największą uwagę poświęcić
    wtyczce przy której uległ uszkodzeniu miernik (około 4000 V).
  • REKLAMA
  • #3 2829750
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    opelr napisał:
    poszedł łuk i szlag trafił miernik :oops: , czyli wysokie chyba ok :)

No nie wiem, nie mniej ciekawy sposób sprawdzania napięcia, a gdzie sąda? no i kosztowny :P
    opelr napisał:
    Czy to magnetron jest uszkodzony a jak tak to co się w nim uszkadza ? .

Podmień go i będzie wiadomo.
    Testowanie magnetronu było opisane w SE 07/96, jak nie masz tego numeru, to na pw podaj mi swojego maila, podeślę materiały testowania wszystkich podzespołów mkf :D
    W magnetronach uszkadza się przepust, złącze/ przebija do masy, przebicie kołpak, czy jak to się fachowo nazywa, upalenie elektrody :P
    Niejednokrotnie rozbierałem taki uszkodzony magnetron (przepust dobry, wizualnie wszystko niby ok. a nie grzeje, rozebranie go w drobny mak nie pozwoliło mi na określenie co w nim siadło :D

ort.
    <skryn>
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • Pomocny post
    #4 2829779
    janekg1112
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Uściślę że chodzi o wtyczkę podającą żarzenie i równocześnie wysokie napięcie na magnetron (tam około 4000 V) dokładnie sprawdzić.
    Co do napięcia na mierniku to zależy na której stronie kondensatora było
    mierzone,podałem 4000 V bo zasugerowałem się wtykiem żarzenia,jakoś
    uszło mojej uwadze że pomiar był wykonany na kondensatorze.
    Z transormatora wychodzi około 2000 V zmiennego,w układzie podwajacza zostaje uzyskane około 4000 V .
  • REKLAMA
  • #5 2830109
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    No tak ja zmierzyłem na kondensatorze ale na wyjściu czyli jakby w tv na anodzie powielacza także to chyba właśnie te żarzenie , mogłem się domyśleć że tam jest spory prąd i w mierniku się zaświeci :D ( na szczęście podszedłem do tego z miernikiem za 30zł ) .

Innego magnetronu nie mam , to moja chyba trzecia mikrowela w naprawie , (biorę tylko od rodziny do obejżenia jak się coś stanie a tak to agd się nie zajmuję) .

Posprawdzam styki i to wszystko bo jak widzę to rozbierać nie ma sensu tego urządzenia .

Tego SE nie mam podeślij na xxxxx493(_at_)wp.pl . pozdr

ps. a będzie taki magnetron pasował z innej kuchenki ? czy w każdej jest inny model ?
  • Pomocny post
    #6 2830122
    _PREDATOR_

opelr napisał:
    Tego SE nie mam podeślij na xxxxx493(małpa)wp.pl . pozdr

ps. a będzie taki magnetron pasował z innej kuchenki ? czy w każdej jest inny model ?

Ale masz dziwny ten mail :D, za chwilę wysyłam.
    Są róże magnetrony, rózne ich zamocowania i podobne parametry.
    ---
    Poszło
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #7 2860886
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 738
    Wtórne jest jakieś 2200V, amplituda ze 3000V, do tego podwajacz, no... bo ja wiem... mógłbyś mieć na żarzeniu przy odłączonym magnetronie powiedzmy 6000V przy wydajności tak do 0.5A- -ja bym tego żadnym miernikiem nie mierzył chyba że jak kolega zauważył z PRAWDZIWĄ sondą.
    Upiekło Ci się.
    Test wysokiego jest taki:
    odłacz magnetron
    włącz kuchenkę na ok. 5sek na pełną moc
    OTWÓRZ DRZWI żeby wyłączyć
    w miarę szybko dotknij jedną z końcówek żarzenia z konektorkiem magnetronu i zaraz potem z masą
    Jak jest OK to najpierw będzie bardzo słaba iskierka do konektorka a potem dużo mocniejsza do masy - to znaczy że jest wysokie, magnetron najprawdopodobniej nie ma zwarcia.
    Wtedy CĘGAMI zmierz prąd żarzenia - ok. 10A
  • #8 4806563
    zybinek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    _PREDATOR_ Czy również mogę prosić o;

Opis testowania magnetronu z SE 07/96, jak nie masz tego numeru, to na pw podaj mi swojego maila, podeślę materiały testowania wszystkich podzespołów mkf

DZIĘKUJĘ
  • #9 4806641
    _PREDATOR_

zybinek napisał:
    podaj mi swojego maila

Nie otrzymałem maila na PW, podaj tu link do tematu, piszesz w niewłaściwum dziale :evil:

Archiwa zamykam!
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka Panasonic NW-5850 nie grzeje pomimo sprawnych bezpieczników i braku zwarć. Magnetron 2M210-M wygląda na nienaruszony mechanicznie. Próba pomiaru wysokiego napięcia na kondensatorze (około 2000 V, a po podwajaczu do około 4000 V) spowodowała przebicie i uszkodzenie miernika, co wskazuje na obecność wysokiego napięcia. Zaleca się dokładne sprawdzenie obwodu żarzenia magnetronu, szczególnie połączeń i wtyczki, gdzie doszło do uszkodzenia miernika. Uszkodzenia magnetronu mogą obejmować przepust, złącze, przebicie do masy lub elektrody. Test wysokiego napięcia można wykonać przez odłączenie magnetronu, włączenie mikrofalówki na kilka sekund i sprawdzenie iskrzenia między końcówką żarzenia a masą. Pomiar prądu żarzenia (około 10 A) cęgami potwierdzi poprawność obwodu. Wymiana magnetronu na inny model wymaga dopasowania parametrów i mocowania, gdyż różne modele mają różne specyfikacje. Dostępne są materiały serwisowe opisujące testowanie magnetronów i innych podzespołów mikrofalówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA