logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Curtis 20M2VT. Dlaczego próbkuje zasilacz w TV?

grzesiu 18 Lip 2006 16:24 1679 17
REKLAMA
  • #1 2830959
    grzesiu
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Moim problemem jest ustalenie, dlaczego próbkuje mi zasilacz w TV Curtis 20M2VT. Jestem tylko amatorem i nie bardzo mogę zlokalizować usterki. Strzelił piorun i telewizor przestał działać. W przetwornicy wymieniłem wszystko co było możliwe i dostępne na rynku. Po wymianie tych elementów uzyskałem tylko próbkowanie. Nie wiem co dalej mogę zrobić. Najlepiej byłoby oddać TV do servisu ale mi nie chodzi o to aby ktoś to naprawił. Dlatego też bardzo proszę może o jakąś podpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2831144
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Zacznij od podpięcia żarówki pomiędzy masę,a +B po wtórnej stronie przetwornicy. Przekonasz się gdzie szukać usterki.
  • #3 2831157
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Zgadzam sie z kolega,ale zanim podlaczysz zarowke to wylutuj tranzystor na odchylaniu,bo gdyby tam bylo zwarcie to nic sama zarowka nieda;)Jesli przetwornica ruszy to zarowka sie zaswieci i zawezisz obszar poszukiwan.Ps.niedawaj zarowki wiekszej niz 60w.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • REKLAMA
  • #4 2832929
    grzesiu
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź. żarówka zapaliła się. Czy jest możliwe żeby uszkodził sie powielacz bo tranzystor odchylający wyglada na to ze jest dobry? A może coś innego. Proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam.
    Grzegorz
  • #6 2833298
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1573
    Sprawdz ten tranzystor miernikiem. Jak ma diodę między C a E to lepiej od razu go wymień. Opisz wyniki i powiedz jakie jest napięcie na żarówce. Jak świeci pełną mocą i napięcie jest wyższe od powiedzmy 115V to przetwornica dała za wysokie napięcie. Ten dzwięk o jakim piszesz sugeruje zwarcie w jakimś obwodzie.
  • REKLAMA
  • #7 2833710
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    a jesli dala za wsyokie napiecie to wymien elektrolity w pzretwornicy ,najczesciej to jest pzryczyna uskzodzenia sie tego tranzystora,po wymianie tranzystora sparwdz tez jeszce tor odch.V ,tam tez moze byc padniety uklad
  • #8 2833950
    grzesiu
    Poziom 11  
    wiec po wszystkich wymianach ma juz napiecia 110V, 33V,12V ale nie mam 5V.
    doszedlem do tego ze na wejsciu do TDA 8137 mam napiecie a na wyjsciu nie mam wlasnie tych nieszczesnych 5 V. jutro wymienie TDA i zobaczymy co sie dalej stanie.
    Dzieki za podpowiedzi
    Odezwe sie jutro
    pozdrawiam
  • #9 2834533
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1573
    TDA 8137-jest to podwójny stabilizator napięcia-5,1V. Tak podaje elenota. Jeśli na jego pinie 1 jest napięcie, a na pinach 6 i 7 nie to coś jest nie tak. Pin 5 słóży do resetowania tego układu.
  • #10 2835832
    grzesiu
    Poziom 11  
    Mam nastepny problem bo po wymianie tego TDA 8137 dalej nie mam 5V na 6 nozce

Dodano po 51 [minuty]:

wiec jak wlaczylem zasilanie i uruchamiam z pilota to w momencie przycisniecia pilota pojawia sie 5 V na 6 nozce ale zaraz znika.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Po odłaczeniu złącza Z202 napiecie 5V na 6 nóżce jest ale syczy cos tak jakby na wysokim cos sie działo i jestem teraz w kropce

Dodano po 46 [minuty]:

Jak była odłączona taśma ktora łaczy płytke kineskopu to zaczelo cos dzialac bo telewizor szumiał ale jak odłączyłem głośnik to wlasnie bylo slychac jakies syczenie tak jakby własnie cos na wysokim zaczelo sie dziac.
    Proszę o jakieś wskazówki
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #11 2837742
    janekg1112
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Kolega jest na dobrej drodze,trzeba sprawdzić co obciąża 5V.
    Sprawdzić z drugiej strony złączki gdzie idzie to 5V i co go obciąża.
    Można sprawdzić czy układ scalony nadmiernie się nie nagrzewa,może
    jakiś kondensatorek dostał zwarcia lub coś podobnego.
  • REKLAMA
  • #12 2839666
    grzesiu
    Poziom 11  
    mam pytanie: czy tda2006 od glosnika moze tak obciązac ze blokuje wszystko i nie mozena odpalic TV
  • #13 2839971
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    tak może m.cz unieruchomić tv, ale z tego co piszesz to zwiera ci 5V i tuu należy szukać przyczyny o ile pamiętam z zasilacza powinneś mieć 115V/ Pod obciążeniem żarówką/ odłącz zasilanie m.cz i sprawdz.
  • #14 2842293
    grzesiu
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ktorzy mi probuja pomoc.
    Wiec zaczalem od poczatku. Pokilku probach ustalilem ze 5V zwierala mi plytka od TXT. wyciagnalem ja odpalilem i zaczelo brzeczec cos poczekalem az cos padnie. No i padlo. Wiec zwarl sie tranzystor BU508DFI i przetwornica zaczela probkowac. Wylutowalem ten tranzystor i podlaczylem zarowke 60W. Zarówka zapalila sie . Sprawdzilem napiecie jakie jest podawane na zarowke. Bylo 116V. Nie wiem czy dobrze musle ale uwazam ze BU spalil sie przez to ze moze byc uszkodzony MC44614P. Mam nadzieje ze jak wymienie BU oraz MC to wszystko pojdzie juz gladko. Bardzo was prosze o komentarz w tej sprawie.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #15 2842346
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    Sprawdź/wymień kondensator w kolektorze tranzystora BU...
  • #16 2849607
    grzesiu
    Poziom 11  
    Poddałem się. Idę do fachowca weterana.
    Dzięki za rady
    Pozdrawiam wszystkich
    Grzegorz
  • #17 2852994
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    To niedobrze,ze tak szybko sie poddajesz no ale twoj wybor.napisz co wymyslil old-fachowiec.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #18 2888185
    grzesiu
    Poziom 11  
    Więc jestem, trochę się urlopowałem ale żeby zakończyć temat to chcę powiedzieć, że fachowiec stwierdził dużo usterek i naprawa nie opłaca się. Telewizor poszedł na złom.
    Trzeba kupić nowy.
    Dzięki jeszcze raz za porady i pozdrawiam.
    Grzegorz

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Curtis 20M2VT po uderzeniu pioruna wystąpił problem z zasilaczem, który próbkuje i nie uruchamia się prawidłowo. Po wymianie elementów przetwornicy i tranzystora BU508DFI, zasilacz nadal próbkuje, a na wyjściu stabilizatora TDA8137 nie pojawia się napięcie 5V. Wskazano konieczność sprawdzenia tranzystora odchylania, kondensatorów oraz obciążenia linii 5V, które mogło być zwierane przez płytkę TXT lub układ TDA2006 od głośnika. Po odłączeniu obciążenia 5V i wymianie uszkodzonych elementów, przetwornica zaczęła działać, jednak pojawiły się dalsze problemy z napięciami i syczeniem. Ostatecznie po konsultacji z fachowcem stwierdzono wiele usterek, a naprawa okazała się nieopłacalna, co skutkowało decyzją o złomowaniu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA