logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tornado N Box – różnice w liczbie pinów w kablu do Nokii 6030, brak komunikacji

szpilers 20 Lip 2006 09:25 2997 30
  • #1 2835802
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    witam mam tornado n boxa ale mam z nim male problemy a bardziej z kablami do niego:) zauwazylem ze np w noki 6030 w kablu pod bateria jest 6 wyjsc zas moj kabel zawiera 5 wyjsc i 1 jest puste,tak powinno byc czy on jest uszkodzony????? bo przy probie zrobienia czegos box wykrywa kabel ale telefon nie

jesli jzu ktos mi na to odpowie to moze bedzie wiedzial dlaczego box moze nie wykryc sprawnego telefonu 7650 w ktorym wiesza sie oprogramowanie lub tez 3310 przy ktorej najpierw byl contact servis a pozniej juz jej w ogole nie lapal;/
  • #2 2835814
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Kabel ma mieć 5 pinów a do tych modeli najlepszy jest kabelek typu easy flash. Co do komunikacji to ciężko powiedzieć bo może być wiele przyczyn, np. pliki fia nie odpowiednie lub coś z kablami lub z zasilaniem boxa.
    pozdr
  • #3 2835838
    szpilers
    Poziom 22  
    :D ok to chociaz tyle bo balem sie ze mam niekompletny uszkdozony kabel:) a znalazl by sie ktos tutaj co by mi pomogl "startnac"???? bo niewiem niektore opcje w programach do czego sluza i pare problemow mam ,ale to chyab zrozumiale ze poczatkinigdy ie sa latwe????? chodzi o ten telefon jak i inne???
  • #4 2835891
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    ja np gdy nie mialem easy flasha tu musialem rozbierac telefon bo kabel nie dociskal pinow
  • #5 2836140
    gdeco
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    W 6030 trzeba mocno docisnąć i trzymać dociśnięty kabel podczas pracy z boxem.
  • #6 2837724
    szpilers
    Poziom 22  
    hmmm zlapalem w dlon i zcislem ale dalej mam takie cos przy kliknieciu na contact wyukrylo mi boxa ale przy kliknieciu na check wyskoczylo

1st Boot Err: Bad Resp UPP, 02 FF FF 72
    1st Boot Err: Bad Resp DCT3, 00 C3 5
    Rebooting Mobile

z tego co rozumie ot blad;/

apropo co do tej pomocy nma gg jezeli by sie ktos skusil mohlbym sie odwdzieczyc programami i softami jakie dostalem do n boxa(support nieograniczony jezeli o nokie chpdzi i nie tylko)
  • #7 2837985
    karol0012
    Poziom 19  
    zobacz czy wtyczka dobrze przylega do fona - ja dziś męczyłem sie z kablem od n1100 aby flasznąć 6030 i dopiero podskrobanie skalpelem krawędzi wtyczki pomogło, gdyż nie strykały do złącza baterii w fonie :D
  • #8 2838003
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    jak widzisz UPP błednie odpowiedziało (nie odpowiedziało) na bota, niewiem jak jest z 6030 ja sie zajmuje 7650 i 6310 dzis naprzykład miałem dokładnie taki sam bład okazało sie ze wkładka od kabla do 6310 nie dotyka pinów od zasilania w telefonie, po zgumkowaniu wszystko zasuwa, inny przypadek w 7650 okazało sie ze zaraz koło pada serwisowego jest pekniecie którego nawt pod lupa niebardzo widac...., weź miernik i sprawdź opór od padów serwisowych do masy jak bedzie bardzo biegał (bedzie bardzo duzy) moze byc cos nie tak, najlepiej porównac z dobrym telefonem, spróbuj zmniejszyc predkosc na xslow
  • #9 2838120
    szpilers
    Poziom 22  
    kurde wlasnie widze jaki osiol ze mnie niedawno mialem taki problem z koelga ze 7650 nam dzialala ale sie wieszala po starcie no to zrobilismy grzanie(tych u gory to chyba m busy ) i w sumei zaczol dzialac ale sie weiszal po starcie iwec chce dac flesza a tu nokii nie wykrylo...... czyli krotko mowiac jelsi w telefonach zdejme obudowe i ta wkaldke gdzie sa nuemry seryjne i podlacze kabel bezposrednio do tych "kolek" to powinno mi ruszyc i 6030vi tamta 7650??? jesli ja zloze dobrze:)?????

kurde jak kupowalem boxa myslalem ze to latwiejsza sprawa bedzie;)
  • #10 2838297
    Zbycho9
    Poziom 20  
    co do twoich ostatnich słów to powiem tylko tyle sprzęt sam nie robi choć może nie do końca jednak wiedza jest też ważna......... :D
    Przeczyść styki w telefonie. wygżej procka i flasha to może pomoże :D

DCT3 (3310) cięzko się robi pod boxem polecam do takich flashowań dejanę..
    Pozdrawiam
  • #12 2850891
    szpilers
    Poziom 22  
    hmmm znow mam pozawracam glowe a mianowicie mam pare klopotow pierwszt to czy jezeli mam sagema mxy-x5-2 z zepsutym gniazem ladowania oraz mam sagema mw3020 to gniazdo z tego 3020 podejdzie m ido 5-2 bo myslalem o przelutowaniu...... kolejnym problemem jest flesz 3310(jak mowilem dopiero zaczynam) i wyczyscilem telefon a teraz gdy klikne checka pokazuje mi

1st Boot Ok, 2
    2nd Boot Ok, DCT3, MAD: A1 G-01, ROM: 6, BUS: 16
    FLID: 00898890,Int 28F160B3-T, Iw28f008.tia
    Software:
    Rebooting Mobile

czyli softa nie ma telefon wykrywa

nastepnie zalanczam 1 z fleszy jaki sciaglem i automatycznie odznacza mi sie 1 z zakladek daje flash i dostaje komunikat

"unexpected wxception:cannot open file"c/wintesla/nhm-5/nhm-5_5.13.exe/ system nie moze odnalesc okreslonej sciezki:) a jzu probowalem tego softa do tego folderu wrzucac i tez byly nici;/

ponadto jezeli w tej nokii daje jakas tam opcje nie pameitam ktora wyskakuje tekst

"m-bus error:1f 00 10 40 00 04 00 01 64 01 01 2e bad mob ack"

pewnie znowe glupie pytanie ale odrazu rzymu nie zbudowali:)

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

i przypomnialo mi sie kolejne mam siemensa a57 niestety na programie z boxa taki model jest niewyszczegolniony a chcial bym simloka machnac i nieiwem pod co zaliczyc wymieniony model a52 a55 a60 czy cos innego???? a nie chcial bym nic w oprogramowaniu uszkodzic

apropo dobierrajac zly kabel i ustawiajac dane z innego modelu moge uszkodzic soft lub cos innego w tym siemensie/????

i jak ktos sie bawi tornado n boxem lub czyms podobnym to prosze o pomoz przy powyzszych 2 klopotach:)

i do kogos z modow na takei problemy drobne lepiej zakladac nowe watki czy mozna to wszystko w 1 zmiescic/????
  • #13 2851904
    gdeco
    Poziom 18  
    Cytat:
    c/wintesla/nhm-5/nhm-5_5.13.exe/

Kliknij 2 razy na tym execu niech ci go wypakuje do katalogu c/wintesla/nhm-5/. Co ty chciałeś execa to telefonu wpakować?! :lol:

A57 możesz śmiało robić jako A55.
  • #14 2853116
    szpilers
    Poziom 22  
    probowalem go juz tam wypakowac calego w folderze i lipa, potem bez floderu same pliki tez sie nie dalo pisalo ze ten link sie nie umie zlokalizowac;/ mozliwe ze cos zle zaznaczylem???? czy te opcje co zalanczam nie maja na takei cos wiekszego wplywu???

Dodano po 1 [minuty]:

operacje robilem na paru softach;/

Dodano po 25 [minuty]:

ale bez sens zauwazylem maly blad a mianowicie w adresie pisze " nhm-5" a nie zrobilo mi automatycznie folderu po tym jak go zrobilem box juz widzi flesza ale tym razem mam taki komunikat

Detected:
    1st Boot Ok, 2
    2nd Boot Ok, DCT3, MAD: A1 G-01, ROM: 6, BUS: 16
    FLID: 00898890,Int 28F160B3-T, Iw28f008.tia
    Software:
    Algorithm Ok, [C834]
    Bad Image File: nhm-5_5.13.exe
    Process Failed, Repowering Mobile

czyli teraz to wypakowac wystarczy???

Dodano po 5 [minuty]:

no i juz iwem jak flesza zrobic tyle ze mi sieten napis m bus pojawia

Flashing Completed, Rebooting Mobile
    Power Up / Init Local Mode Failed !
    Flash Id Failed esId

przy liczeniu czy tam podczas flash id wyskakuje mi wyzej napisany napis z m busem ktorego nie rozumei w ogole,jakeis grzanie ta nokia potrzebuje czy jak sadzicie/???
  • #15 2853399
    matidanko6
    Poziom 27  
    więc tak zaczynając od podstaw:
    -problem z m-bus wyskakuje Ci dlatego że te typy tak maja ale to się zdaża żadko
    -natomiast śmiem sądzić zę u CIebie wyskakuje dlatego że wgrywasz źle softa.

Dodano po 1 [minuty]:

odezwij się do mnie na gg to Ci pomogę z miłą chęcią
  • #16 2853446
    szpilers
    Poziom 22  
    ok napisaalem a co od flesza to juz mi koelga lekko pomogl i ten napis m bus wyskakuje jezeli klikam na "info" a podczas softa teraz jzu wszystko poszlo i na koniec wpisywalem imei i znow ten komunikat wyskoczyl,co ciekawe podlaczylem chwilke pozniej sprawna 3330 i po kliknieciu na info lub check nie pameitma tez wyskoczyl napis z m busem czyli to nie bedzie czasem wina kabla/????
  • #17 2854974
    matidanko6
    Poziom 27  
    czytaj dokładnie mój poprzedni post to oprogramowanie tak ma ze przy platfrmie DCT-3 wyskakuje problem Mbus

Dokup sobie Dejana do DCT-3 bo on jest nie zawodny do tej platformy a koszt naprawde nie wielki 20zł, Dejanem zrobisz kazdy telefon z tej serii i będziesz pewny na jego działanie
  • Pomocny post
    #19 2858054
    matidanko6
    Poziom 27  
    ale powiem wam że pomimo większych problemó z ufs niż z dejanem ostatnio dejana nie wziąłem do ręki
  • #20 2859476
    szpilers
    Poziom 22  
    nom jak sie okazalo to byla wina tornado:) ale nokie udalo sie sfleszowac....i znow wystapil klopot nastepny.....a oto krtotki opis;

dzwonie pod *111 I SLYSZE CO MI MOWI Automatyczne bioro obslugi ,tak samo jak dzwonie do kogos to slysze brak srodkow na koncie natomiast jak ktos do mnie dzwoni to nie slychac ani dzwieku ani wibry......jesli juz odbiore to nie slysze mowcy wiecie co tym razem w niej moze nie smigac?????

a za niedlugo wam napisze z tymi gniazdami w sagemie(bo topik sie skonczyl)

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

albo moj tornado jest wyjatkowo wadliwy albo juz niewiem .....sciagam simloka z tego siemensa a57 ustawilem go na a55 i

FREIA - Engine build 16, Frontend build 11
    Thanks goes out for the following:
    Maxim, Rolis, Sergey, PapaJoe, Lead,
    TheWizard, Jozso (for hardware and cable
    support and of course beta testing),
    Nico, Pinker, Tom, Crew
    and all the others who supports ...
    COMM_LoadBoots : selected phone family is 8
    FREIA - Engine build 16, Frontend build 11
    Thanks goes out for the following:
    Maxim, Rolis, Sergey, PapaJoe, Lead,
    TheWizard, Jozso (for hardware and cable
    support and of course beta testing),
    Nico, Pinker, Tom, Crew
    and all the others who supports ...
    COMM_LoadBoots : selected phone family is 8
    COMM_IsBootRunning : bootcode does not seem to be running
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is powered on
    COMM_SendBoot : boot file is not accepted
    COMM_LoadBoots : cannot open UFS2

2 ostatnie linijki sa cos nie tak i nie rozumiem czemu czegos nie zrobilem?????i jak ktos moze to z nokia prosze powiedziec co moze nietrybic
  • #21 2860447
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    "boot file is not accepted" -bo niezrobiłeś tp.
    Pozdr.
  • #22 2860464
    matidanko6
    Poziom 27  
    a może coś więcej możęjaki to jest model bo po FReia wnioskuję że siemens.
  • #23 2863512
    szpilers
    Poziom 22  
    hmmmm skoro a57 moge na frei smialo ustawic jako a55 i robic flesza to test pointa w a57 nalezy zrobic tak jak mam na schemecie(w programie test point) dla a 55???? cyz inaczej to wyglada???? jezeli inaczej to prosze o jakis plik z tym.....
  • #24 2863537
    matidanko6
    Poziom 27  
    TP JEST TEN SAM
  • #25 2864039
    szpilers
    Poziom 22  
    hmmm i zrobilismy sciezke tak jak bylo na schemacie od sciezki do sciezki i dalej wyskakuje napis po wykryciu zasilania" boot file is not accept".....czyli mamy TP poprawic czy moze cos innego????(jak mowilem zaczynamy dopiero i nie robilem takich rzeczy wczesniej)

i apropo to ma byc tylko sciezka obojetnie jak poprowadzona byle nie przechodzila przez inne sciezki i podzespoly???? i czy jest ewentualna opcja uszkodzenia plytki??? jesl inam to nie wyjdzie ???

Dodano po 18 [minuty]:

a ten drugi napis to can not open ufs2

z tego co wiem test pointem nic nie uszkodzilem:)
  • #26 2864167
    matidanko6
    Poziom 27  
    ty tę ścieżkę którą miałeś na zdjęciu przeciąłeś? jeżęli tak to popraw ją ale nie za głęboko bo uszkodzisz inne. a do flaschowania to najlepiej zemuluj port com używająć jako kabla UFS-a i odpowiedznim oprogramowaniem w zależności od kości flasha
  • #27 2864556
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Przeciesz to proste,delikatnie PRZETNIJ ścieżke jak na zdjęciu
    (tp) potem podłącz pod boxa klikasz "Unlock" po chwili naciskasz czerwoną słuchawke ma być komunikacja i
    po smoku.Ja robiłem w tym tygodniu 2szł C60 i zawsze Tornadem i
    idzie bezproblemowo.Myśle że już wszystko jasne.
    Powodzenia.
  • #28 2865205
    szpilers
    Poziom 22  
    hmmm czyli my to tp zle zrobili i trzeba poprawic te sciezke???????(albo jakas chybiona stronke znalazlem) moze lepiej mi powie ktos czy to dobry link do tp z a55:)

http://www.gsmcenter.pl/pg.php?tid=182 link od tego oc my sie wzorowali ,jezeli jest zly to prosze o nowy;/(wszystko jest proste jak jzu sie robilo jak na poczatku widac nie umialem 3310 sfleszowac ale z pomoca 1 z forumowiczow wszystko zrozumialem i nie zajelo to mu dlugo:))
  • #29 2865312
    matidanko6
    Poziom 27  
    tak to jest dobry Tp ale może za słabo przeciołeś?
  • #30 2866284
    szpilers
    Poziom 22  
    ok tp sprawdze potem i powiem co bylo nie tak:) a wracajac do tematu 3310 nie wie ktos co moze byc nie tak dla przypomnienia: nie dzialala w sumei martwa wgralem softa 6.35 nhm5 i teraz sie zalancza slychac w mikrofonie co ktos mowi i w glosniku wszystkie czesci dzialaja z zasiegiem nie ma klopotu(nawet dziwny jest bo zawsze nawet na wsi jakeis ma maxymalny zasieg,) ale nie slychac w ogole dzwieku dzwonka jak ktos do mnie dzwoni ani wibry(tak samo jak chce przesluchac dzwieki to nie dzialaja i wibracje tez nie)(glosnik przypominam ze dzialal ,jak odebralem polaczenie to slyszelismy sie z kolega)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją pomiędzy Tornado N Box a telefonami Nokia 6030, 7650, 3310 oraz innymi modelami. Głównym zagadnieniem jest różnica w liczbie pinów w kablu do Nokii 6030 – kabel ma 5 pinów, podczas gdy w telefonie pod baterią jest 6 wyjść, z czego jedno jest puste. Potwierdzono, że kabel powinien mieć 5 pinów, a do tych modeli najlepszy jest kabel typu easy flash. Problemy z komunikacją mogą wynikać z nieodpowiednich plików FIA, złego styku kabla z telefonem, uszkodzeń ścieżek na płycie, lub niewłaściwego zasilania boxa. Zalecane jest dokładne dociskanie kabla, sprawdzenie styku i ewentualne poprawki mechaniczne, np. podskrobanie wtyczki. W przypadku modeli z platformą DCT-3 (np. Nokia 3310, 7650) pojawiają się błędy m-bus, które są typowe i można je zminimalizować stosując dedykowane oprogramowanie Dejan. Problemy z flashowaniem często wynikają z błędów w plikach softu, niepoprawnym wykonaniu test point (TP) lub uszkodzeniami płytek. Test point dla modeli A57 i A55 jest taki sam, a ścieżkę należy delikatnie przeciąć, unikając uszkodzenia innych elementów. W przypadku braku dźwięku i wibracji w Nokii 3310 po flashowaniu, sugerowano poszukiwanie rozwiązania na forach specjalistycznych lub kontakt prywatny. W dyskusji pojawiły się także problemy z oprogramowaniem i błędami typu "boot file is not accepted" oraz "cannot open file", które często wynikają z nieprawidłowego rozpakowania plików lub złej konfiguracji. Ogólnie podkreślono, że sprzęt nie działa samodzielnie bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, a poprawne wykonanie połączeń i użycie właściwego oprogramowania jest kluczowe dla sukcesu operacji flashowania i serwisu telefonów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA