logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego przetwornica na MC34063 nie zwiększa napięcia wyjściowego?

astral 22 Lip 2006 16:13 2643 8
REKLAMA
  • #1 2842198
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Witam!

Jestem w trakcie budowy sterownika lamp Nixie, dokładnie na etapie uruchomienia przetwornicy. Mam problem, otóż napięcie wyjściowe jest takie samo jak wejściowe, tym samym przetwornica nie działa. Przetwornica to dosyć oklepany schemat na MC34063 opisywany w EP. Bazowałem na tym schemacie projektując ją w Eagle'u.
    Jest jedno ale, potencjometr 20 obrotowy Spectrol wskazuje maksymalnie 1.8kΩ, zgodnie ze schematem powinien mieć wartość 2.2kΩ, pomiar rezystora który na schemacie ma wartość 680kΩ ma wynosi 660kΩ.
    Czy te małe różnice mogą zaważyć na działaniu całej przetwornicy?
    Proszę o pomoc, od kilku dni męczę się z tym i sprawdzam wszystko po kilka razy lecz nie mogę dojść co jest przyczyną niepoprawnego działania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2842493
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Te rozbierznosci w wartosciach elementow nie maja zadnego wplywu wiec to nie jest problemem.
    Cos jest nie tak z tranzystorem mosfet lub jego sterowaniem. Musisz sprawdzic czy na bramce mosfeta czyli na pinie 2 scalaka pojawia sie przebieg prostokatny. Jesli nei masz oscyloskopu to podlacz tak chodziaz diode led z rezystorem 1kom. Jesli bedzie przebieg to dioda powinna sie swiecic prawie tak jasno jak podlaczona do pelnego zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 2842666
    astral
    Poziom 17  
    Niestety nie posiadam oscyloskopu. Zmierzyłem napięcie na nodze SWE scalaka, wyniosło zero. Dioda również się nie świeciła. Więc przypuszczam, że to wina głównego układu przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #5 2859500
    astral
    Poziom 17  
    Niestety po zmianie układu MC34063 nadal te same objawy. Nie mam pojęcia co może być przyczyną złego działania przetwornicy.
    Proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #6 2859534
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    czy dławik masz dobry???
  • #7 2859695
    astral
    Poziom 17  
    Dławik mam dokładnie taki. Odciąłem 1cm drutu z niego by usadowić do w pozycji poziomej. Czy to może zaważyć na jego funkcjonowaniu? Źle raczej nie można go wlutować bo nie ma polaryzacji.
  • Pomocny post
    #8 2860247
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Jeżeli na pinie 2 nie ma napięcia, to problem nie tkwi w dławiku. Spróbuj poprawić wszystkie luty na płytce, możliwe, że któryś jest zimny. Jeżeli scalak jest sprawny, płytka poprawna to raczej nie ma innej możliwości.
  • #9 2861317
    astral
    Poziom 17  
    W końcu rozwiązałem mój problem! Po dogłębnych pomiarach okazało się, że zamiast rezystora 680kΩ miałem wlutowany 680Ω. Głupi błąd. Wiem.
    No ale cieszę się, że udało mi się w końcu uruchomić moją przetwornicę :)
    Dziękuję wszystkim za rady! Dzięki Wam wykluczyłem inne możliwości popełnienia błędu.

Załączam zdjęcia uruchomionej przetwornicy oraz lampy przez nią zasilaną.

Dlaczego przetwornica na MC34063 nie zwiększa napięcia wyjściowego?Dlaczego przetwornica na MC34063 nie zwiększa napięcia wyjściowego?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył przetwornicy napięcia opartej na układzie MC34063, która nie podnosiła napięcia wyjściowego i utrzymywała je na poziomie napięcia wejściowego. Różnice w wartościach elementów, takich jak potencjometr 20-obrotowy Spectrol (1,8kΩ zamiast 2,2kΩ) oraz rezystor 660kΩ zamiast 680kΩ, nie miały wpływu na działanie układu. Brakowało przebiegu prostokątnego na bramce tranzystora MOSFET (pin 2 układu MC34063), co wskazywało na problem z generowaniem sygnału sterującego. Po wymianie układu MC34063 problem pozostał, a podejrzenia padły na błędy montażowe, takie jak zimne luty. Ostatecznie przyczyną błędnego działania okazało się wlutowanie rezystora o wartości 680Ω zamiast 680kΩ, co po poprawieniu umożliwiło prawidłowe działanie przetwornicy i zasilanie lamp Nixie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA